Karácsonyi kekszből sütinyalóka maradék nélkül!

 

A lényeg: bármennyire a könyökünkön jön ki a mézeskalács, vagy elrontottunk pár darabot, ne dobjuk ki, mert gyerekmágnes édességet tudunk még belőle varázsolni!

 

A sütinyalóka (ismertebb nevén cake pop) alapvető hozzávalója lehet ebben a szezonban a mézeskalács. A maradék tésztákat süssük ki (vagy a csúnyára sikerült kekszeket gyűjtsük össze) és daráljuk le. Innen jön a varázslat.

Hozzávalók:cake-pops-286180_640

– 400 g darált mézeskalács
– 30 g puha vaj

– 200 g krémsajt (esetleg vegyíthető lekvárral, narancslével, stb)

– 40 g porcukor

– 200 g jó minőségű étcsokoládé

– díszítésnek: szórócukrok, darált mézeskalács

hurkapálca/nyalókapálca

hungarocell

 

Elkészítés:

  1. A sajtot (lekvárt, narancslét stb) és a vajat a darált kekszhez adjuk. Figyeljünk az arányokra, mert az alapanyagoktól függően ezek kissé változhatnak. Olyan sűrű masszát készítsünk, hogy masszív, tömör, jól formázható legyen. Ezt tegyük hűtőbe.
  2. A csoki 2/3-át megolvasztjuk, majd amikor már felolvadt lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a maradék csokoládét.
  3. A masszából apróbb dió méretű golyókat formálunk és egy-egy pálcára húzzuk. Az így készült nyalókákat csokiba, majd szórócukorba mártjuk. A bevonatot tetszés szerint változtathatjuk (kakaópor, mandulareszelék stb.) A pálcákat hungarocellbe állítjuk és ott tartjuk a csoki száradásáig.
  4. A mártott golyókat tegyük sütőpapírral bélelt tányérra, majd tegyük be a hűtőbe, amíg megdermednek.

 

Legyünk bátrak az ízesítésnél, kísérletezhetünk mazsolával, marcipánnal, felnőtteknek alkohollal is!