Zöldségek és gyümölcsök szállítása, a szállítás környezeti hatása, helyi termékek előnye

 
Az importált zöldségeket és gyümölcsöket akár több ezer kilométeren át is szállíthatják, amíg az áruházak polcaira kerülnek. A szállítás környezeti terheléssel járhat, amely az árucikkek szállításából fakadó üzemanyag-fogyasztás és légszennyezés számlájára írható. A környezetterhelés mértéke természetesen függ a termesztés, a feldolgozás és a fogyasztás helyének távolságától, valamint a jármű típusától. A szállítási távolság növekedésével a szén-dioxid kibocsátás jelentősen nőhet, továbbá nagyobb a termékek hűtésére fordítandó energiaszükséglet is. Egy tanulmány kimutatta, hogy a helyi termesztésű almák előállításához, szállításához 87 %-kal kevesebb szén-dioxid-kibocsátás köthető, mint a külföldről behozott almákéhoz. Emellett minél messzebbről szállítják a termékeket, annál nagyobb eséllyel nyomódnak és sérülnek meg útközben, amely élelmiszerhulladékok keletkezéséhez vezethet. Természetesen nem minden zöldség és gyümölcs terem meg hazánkban, de, ha a boltok polcain azonos hazai és külföldi termék is megtalálható, akkor vásárláskor érdemes a fenti szempontokat is figyelembe venni.