Ketchup újragondolva

 

Előfordulhat, hogy lejárat közeli lett a ketchup és hamar fel szeretnénk használni, esetleg már nem tudjuk kirimánkodni azt a keveset a flakonból… Ilyen helyzetekre kínálunk most pár hasznos tanácsot, receptet.

 

  1. Az utolsó csepp

Egy ponton túl be kell látnunk: nincs több értelme a pehelysúlyúvá vált ketchupös flakonunkat az asztalhoz verni – a hőn áhított szósz utolsó pár cseppje örökre csomagolásának foglya maradt. A leleményesebbek ilyenkor azonban nem a kuka felé indulnak, hanem egy ketchupos flakon felvágására alkalmas késért. A flakon félbevágásával máris könnyebben hozzáférhetünk a benne lévő ketchuphoz. (Fontos, hogy a flakon külsejét és a kést is alaposan tisztítsuk meg előtte, a vágáskort pedig ügyeljünk arra, hogy ne kerüljenek belülre kis műanyag-forgácsok!)  De mire lehet ez elég?

 

  1. Dressing

A saláták a megfelelő dressing, vagyis salátaöntet nélkül hamar unalmassá válhatnak. A leggyakoribb befutók között szokott végezni a mézes-mustáros öntet, vagy a fokhagymás Cézár öntet. Bár elsőre talán nem ez ugrana be róla, de a ketchup is jó alapját képezheti a dressingnek.

 

Az az egy-két teáskanálnyi mennyiség a félbevágott flakonunkból pont elég is hozzá. A dressinget pedig akár magában a félbevágott (nem győzzük hangsúlyozni, hogy alaposan megtisztított!) flakonban is összeállíthatjuk, így aztán biztosan minden cseppje bele fog kerülni. Íme, adunk egy kis ihletet:

 

Orosz salátaöntet hozzávalói:

  • 1 csészényi majonéz
  • 5 teáskanál ketchup
  • 1 teáskanál apróra vágott hagyma
  • 1 teáskanál Worcester szósz
  • 1 csipet fűszerpaprika
  • 1 csipet bors és só

 

A hozzávalókat öntsük össze és turmixoljuk, amíg homogén állagú nem lesz.

 

  1. Salsa egy főre

A gyűjtögető életmódot folytató embereknél fellelhető gyorséttermi, kis kiszerelésű ketchup is változatossá tehető. Ha már unjuk a sültkrumplival alkotott klasszikus párost, készíthetünk belőle salsa szószt (tortillához vagy húsokhoz). A kis csomagolás azért is előnyös, mivel eleve ki van mérve az egy főre jutó adag, így nem fenyeget az a veszély, hogy több kerül a tányérunkra, mint amennyit meg tudnánk enni. Mielőtt nekilátnánk, ellenőrizzük le, hogy megfelelően tároltuk-e a kis adag ketchupot, és azt is, hogy nem sérült-e a csomagolása. Utóbbi könnyen előfordulhat, ha a táskánk aljában hoztuk haza.

 

Hozzávalók:

  • 1 kis csomag ketchup
  • 2-3 kis paradicsom
  • fél lilahagyma apróra vágva
  • 1 jalapeno chili
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 lime frissen facsart leve
  • só, bors ízlés szerint

 

Most már látjátok, milyen sokféleképpen újragondolhatjuk a pár csepp ketchup-maradékot. Nézzétek meg azt is, hogyan készül maga a ketchup, és mennyi befektetett munka szükséges ahhoz, hogy az asztalunkra kerüljön.

 

 

E tudás birtokában sokkal jobban esik kikaparni a maradék szószt, nem igaz?

 

Azonnal fogyasszátok is el, nehogy véletlenül a hűtő hátuljában végezze gondoskodásunk gyümölcse. Jó étvágyat!

 

 

Borítókép: Szupermenta