Fánk „újratöltve”

 

Előző cikkünkben ínycsiklandó fánkrecepteket gyűjtöttünk össze Nektek, amelyekkel megmenthetitek a hűtőben rejlő maradékokat a kidobástól. Nehéz elképzelni, hogy ne fogyjon el azonnal az összes farsangi fánk, azonban abban mindenki egyetért, hogy frissen kisülve az igazi, így előfordulhat, hogy elszámoljuk magunkat, és többet készítünk, mint amit meg bírunk enni egyszerre. Ne dobjuk ki a maradékot, a kicsit szikkadt fánkokból egy kis kreativitással új és változatos desszerteket varázsolhatunk az asztalra.

Mutatjuk az ötleteket!

 

Fánkrakottas

A darabokra tépkedett fánkot házi, főzött vanília- vagy csokikrémmel öntsük nyakon, és az egészet kivajazott, hőálló edényben (több kisebb vagy egy nagy) süssük össze. Desszertünket ízlés szerint gazdagíthatjuk rumba áztatott aszalványokkal, olajos magvakkal vagy akár meggybefőttel.

Receptek lelőhelye:

Finom fánkrakottas, Csokis fánkrakottas

 

Fánkfelfújt

Ebben az esetben is a sütő lesz segítségünkre, a kivitelezés sokszínűségének pedig csak a képzeletünk szabhat határt: a krémes mascarponés vagy a barackbefőttes változat is bizotsan bekerül a családi kedvencek közé.

Receptek lelőhelye:

Mascarponés fánkfelfújt, Barackos fánkfelfújt

 

Máglyarakás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A maradékmentő desszertek királynője. Nemcsak a szikkadt fánkokat tudjuk felhasznáni, de az esetleg kamrában szomorkodó, kicsit ráncosabb almákat, a megkezdett baracklekvárt vagy a hétvégi sütésnél fel nem használt tojásfehérjét.

Recept lelőhelye: Maradékmentő máglyarakás

 

Cake pop vagy sütibonbon

 

 

 

 

 

 

 

 

Bármilyen maradék tésztából elkészíthető ez a falatnyi omlós süteménytészta, ropogós csokoládéköntösben. A szikkadt fánktésztát áztassuk be egy kevés tejbe, de figyeljünk, nehogy túlságosan megszívja magát. Ezután a tésztamassza lazításhoz használhatunk lekvárt, krémsajtot, mascarponét vagy akár tejszínt, de egyszerre csak keveset adagoljunk a tésztához, hogy elérjük a formázható állagot. Ha túlságosan lágy lett a tészta, kekszmorzsa vagy babapiskóta hozzáadásával érhetjük el a kívánt állagot. Formázzunk apró gömböket, és mártsuk csokiba, ízlés szerint díszítsük.

 

Receptek lelőhelye:

Sütibonbon maradékból

Ezekkel a receptekkel biztosan sikeres lesz a maradékmentés, de ne feledjük, hogy a maradék felhasználásával készült ételeket rövidebb ideig szabad tárolni. Lehetőség szerint fogyasszuk el rögtön vagy legkésőbb másnap.