A Tök Jó!

 

Az őszi hónapok beköszöntével használjuk ki a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. Nem árt szót ejtenünk az egyik csodálatos zöldségfélénkről a tökről, ami októbertől egészen márciusig szezonális. Ebben a cikkünkben a SÜTŐTÖK kerül a fókuszba! 😊

 

A sütőtök egy amerikai eredetű kabakos termés, ami elmaradhatatlan az őszi, téli konyhánkból. Európába a 18.században került be, majd a paraszti zöldségtermelés alapvető elemévé vált. A sütőtök elnevezése az elkészítés módjára utal. Sütőtöknek nevezzük azokat a tökféléket, amelyeknek a termését biológiai érettségben, sütve elkészítve fogyasztjuk.

 

Beszélünk kicsit a tárolásáról! Ha már beszereztük a sütőtököt a piacon vagy a boltban, esetleg a kertünkből mindenképp hűvös (10-15 °C), sötét, száraz helyet válasszunk a tárolására, hiszen így akár 2-4 hónapig is eláll, természetesen az ép, hibátlan darabok esetében.

 

Ha esetleg hibás darabokkal van szerencsénk nem kell megijedni! Ha a hibás foltot kivágjuk, a vágási felületet pedig növényi olajjal lekezeljük, akkor meghosszabíthatjuk a tárolási időt. De miért is nem használhatnánk fel egyből? Érdemes tudni, hogy a sütőtök szinte minden része ehető: a héja, a húsa, a magjai, sőt még az illatos virágja is ehető!

 

A konyhában!

 

Legegyszerűbb megoldás, ha megmosva, meghámozva (kivételt képez a Hokkaidó-tök), feldarabolva dobozba vagy zacskóba lefagyasztjuk. Ne felejtsük el ráírni a csomagolásra a fagyasztás dátumát.

 

Tízóraira remek opció a mézel csurgatott sütőtök elkészítése, amelyet sütés után már egyből kanalazhatunk is. De feldobhatjuk ezt a verziót zöldségekkel töltve, méz nélkül. Méghozzá úgy, hogy a tököt jó alaposan megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk majd ezt érdemes kicsit elősütni. A töltelékhez szinte bármilyen zöldséget használhatunk (ezeket is érdemes előre megpárolni), esetleg gazdagíthatjuk sonkával, baconnal és sajttal is. Összesütve tálalhatjuk is.

 

De tökéletes előételként szolgál a sütőtök krémleves, amit pirított tökmaggal, tejföllel, esetleg krémfehér sajttal tálalhatunk.

 

Továbbá rendkívül tartalmas és laktató főételekhez is kombinálhatjuk a sütőtököt. Például tökéletes vegetáriánus fogás lehet a szürke hétköznapokban a színes sütőtökös serpenyős burgonya, a sütőtökös tócsni vagy a sütőtökös tészta. De a sütőtökös vega chilis bab is jó választás, ha érdekelnek az újítások a receptek terén.

 

Ha a süteményekre gondolunk valószínűleg senkinek sem jut eszébe, hogy a sütőtök mennyire jól is mutat például egy brownie tésztájába. De ha szereted a répatortát akkor mindenképp próbáld ki legközelebb, hogy elrejtesz benne egy kis sütőtököt is, mert rendkívül jól kombinálható vele. Ha szeretsz kísérletezni és valami igazán egészséges finomságra vágysz próbáld ki a sütőtökös chiapudingot. A chiamag vagy asztékzsálya kiemelkedően magas rosttaralma támogatja az emésztést. Egy evőkanálnyi chiamag 5 gramm rostot, illetve 122 mg foszfort és 47 mg magnéziumot tartalmaz, tehát a csontok egészségét is támogatja.

 

De ha csak megmaradt az előző napokban sütött mézes sült sütőtök és ugyebár semmiféleképpen sem akarjuk kidobni, érdemes belekeverni az amerikai palacsintánk vagy a goffrink tésztájába. 😊 Garantáltan tetszeni fog a család apraja-nagyjának, akár egy napindító reggelinek is megfelel!

 

Remek nassolnivalót is lehet készíteni belőle, mint például a sütőtök chips. Karácsony közeledtével ajándék ötletnek sem utolsó a mézeskalácsos sütőtöklekvár.

 

Továbbá nagy népszerűségnek örved manapság a Pumpkin Spice Latte vagyis a fűszeres sütőtökös kávés ital, amit otthon is elkészíthetsz egy hűvös őszi napon a kedvenc sorozatod nézése mellé.

 

De akkor nézzük is meg mihez használhatjuk fel a tök héját, magját és virágját!

 

A Hokkaidó-tök, amely nem meglepően a Japánban található Hokkaidó szigetről elnevezett, hagyma alakú élénk narancssárga színű tök, intenzíven édes íze van és nem mellesleg ehető a héja is. Tehát, ha ezt a fajtát választjuk szuper dolog, hogy még ezzel is kevesebb élelmiszerhulladékot termelünk.

 

Ne dobjuk ki a sütőtök magját sem. Készítsünk belőle szárított tökmagot sütőben vagy aszalógépben.

 

Ne felejtsük el, hogy a tök virágját is el lehet fogyasztani. Készítsünk belőle fetasajttal töltött rántott tökvirágot. 😊

 

Forrás: