Programunk céljai és eszközei
Magyarországon évente kb. 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik. A Nébih 2016-os kutatási eredményei szerint évente ez 68 kg fejenként, amelynek közel fele elkerülhető lett volna. A 2019 év végén megismételt felmérés alapján ez a mennyiség 4%-kal csökkent 3 év alatt, vagyis 65 kg/fő/év. Bár mindkét mennyiség elmarad néhány szélsőségesen pazarló országtól, a hazai vásárlók kosarának mégis meghatározó részét teszi ki. A kidobott élelmiszer azonban nem csak a háztartásoknak jelent fájdalmas veszteséget, hanem egyúttal komoly környezetterhelést is okoz. Összesítve 300.000 tonna feleslegesen jelentkező biológiai hulladékkal kell számolnunk, amelynek nem csak a megsemmisítése, hanem az élelmiszer célú megtermelése is komoly hatást gyakorol a környezetünkre.

 

A problémát felismerve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az Európai Unió LIFE (L’Instrument Financier pour l’Environnement) Környezetvédelmi alprogramjának pénzügyi támogatásával indította el Maradék nélkül elnevezésű programját, amelynek fókuszában a hazai élelmiszerpazarlás mérséklése áll. A program célkitűzéseinek meghatározása során az Európai Unió hetedik környezetvédelmi cselekvési programjának tematikus prioritásai érvényesültek.

 

A projekt fő céljai ennek megfelelően a következők:

  1. Az élelmiszerhulladékok arányának csökkentése a magyar háztartásokban fogyasztói attitűdök és viselkedésminták megváltoztatása révén
  2. Általános iskolások tudásszintjének és tudatosságának növelése az élelmiszerpazarlás témakörében
  3. Élelmiszerhulladékok prevencióját elősegítő jó gyakorlatok összegyűjtése, illetve ezek alapján saját, hazai joggyakorlathoz illeszkedő útmutató kidolgozása az érintett élelmiszerlánc szereplők részére.
  4. Együttműködési kapcsolatok kialakítása más EU-s tagállamokkal a projekt elemeinek nemzetközi implementálhatóságának elősegítése érdekében