Egyéb kategória

Papp Lívia Bettina: Falatmentő Manó és az ételvarázs

Nébih logó, Maradék nélkül logó manó Papp Lívia Bettina Falatmentő Manó és az ételvarázs Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája 4. osztály Meseíró pályázat közönségszavazás 2025. június 11-18.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy aprócska falu egy zöldellő völgy ölelésében, ahol
a kertek tavasztól őszig virágba borultak, a fák alatt árnyékot adtak az almaágak, és a levegő
mindig friss, mézillatú volt. A házak aprók voltak, piros cserepesek, kéményeikből nap mint
nap illatos füst gomolygott felfelé, jelezve, hogy odabent valaki éppen levest főz vagy kalácsot
süt. A kamrák tele voltak házi lekvárral, polcokra sorakoztatott befőttekkel, ropogós cipókkal –
igazi ízekkel telt kincseskamrák voltak ezek.
Ám bármilyen bőséges volt is az asztal, egy szomorú szokás is meggyökeresedett a faluban. Az
emberek sokkal több ételt készítettek, mint amennyit valóban elfogyasztottak. A félig megevett
almák, a megkezdett kenyerek és a kihűlt vacsoramaradékok rendre a szemetesben végezték. A
gyümölcsök fonnyadtan hevertek a tál alján, míg meg nem barnultak, a kenyér kérge
kőkeményre száradt, a tej pedig megsavanyodott, még mielőtt bárki újra rájuk gondolt volna.
A falubeliek nem is vették észre, milyen kincseket dobnak ki – egészen addig, amíg egy
különleges vendég nem érkezett…
Ő volt Falatmentő Manó, az élelmiszer-megmentő! Kicsi volt, alig akkora, mint egy cipó, zöld
csengettyűs sapkát viselt és egy varázskanalat hordott az övén. Minden éjjel, mikor a falu
elcsendesedett, Falatmentő Manó kilopódzott az erdőből, és végigjárta a házakat.
A falu közepén, egy virágos lugassal benőtt, szalmafedeles házikóban élt a híres-neves Ropogó
család. A nevüket nem véletlenül kapták! Ha valaki a kapujuk előtt elhaladt, szinte biztosan
hallotta, ahogy odabentről roppan a frissen sült cipó héja, valami finomság pattog a
serpenyőben, vagy épp ropogós rétest szeletelnek a konyhaasztalon.
A Ropogóék minden tagja szeretett sütni-főzni, de még jobban szeretett enni – vagy legalábbis
kóstolgatni-ropogtatni.
Egyik éjjel a Falatmentő Manó a Ropógó család konyhájába látogatott, ahol talált egy fél
banánt, egy darabka sajtot és egy marék rizst a szemetes mellett. Falatmentő Manó a homlokára
csapott:
– Ó, ezekből pompás kis finomságot lehetne készíteni! – suttogta, és varázskanáljával egy
csipetnyi zöld szikrát hintett a maradékra. A banánból banánpalacsinta lett, a sajtból sajtos
pogácsa, a rizsből pedig fahéjas tejberizs.
Reggel a család csodálkozva látta a tálat az asztalon. „Ki hagyta itt ezt a finomságot?” –
kérdezték, de senki sem tudta. Másnap este újra történt valami hasonló csoda. És azután megint.
Egyre többen kezdtek figyelni: nem dobták ki a maradékot, inkább próbáltak belőle új ételt
készíteni. A faluban kevesebb lett a szemét, és több lett a mosoly. És bár senki sem látta
Falatmentő Manót – csak néha egy apró lábnyomot a lisztben vagy egy zöld csillogást a
konyhapulton – mindenki tudta, hogy ő segített nekik változtatni!
És azóta is ott surran éjszakánként, ahol ételt pazarolnak – és ha nyitva hagyod a hűtőd ajtaját,
lehet, hogy hozzád is bekukkant egyszer

Véget nem érő történet, ha minden falat számít!

Kapcsolódó tartalmak

Ulrich Melitta: Lázadás a hűtőben – Egy fél szendvics naplója

Maradéknélkül

Karácsonyi lekvár-különlegességek

Maradéknélkül

Csikós Réka: Az utolsó falat kalács

Maradéknélkül