admin

Kidolgoztunk egy komplex oktatási csomagot, amely a legfontosabb élelmiszerhulladékokkal kapcsolatos ismereteket foglalja össze az általános iskolás korosztály számára.

Az oktatási csomag alapja az ismeretterjesztő kiadvány és a hozzá tartozó munkafüzet, amely az alábbi témákat dolgozza fel:

  • Bevezetés az élelmiszerhulladékok világába
  • Az élelmiszerhulladékok keletkezésének okai
  • Az élelmiszerpazarlás hatásai a környezetre és a gazdaságra
  • Hogyan tehetünk mi is az élelmiszerpazarlás ellen?
  • Tudatos vásárlás és élelmiszerbiztonság
  • Alternatív megoldások az élelmiszerhulladékok csökkentésére

A tanárok számára elérhető egy kézikönyv is, amelyet további érdekességekkel, feladat ötletekkel gazdagítottunk.

Mindezt kiegészítettük a tudásanyag fejezeteit szemléletesen bemutató prezentációkkal (szerkeszthető formában letölthető) és animációs-videókkal is.

Az oldalon szereplő anyagok oktatási célra a forrás (Nébih, Maradék nélkül programja, 2019) megjelölésével szabadon felhasználhatók. Az anyagok felhasználása bármilyen egyéb céllal a Nébih előzetes, írásos engedélye alapján lehetséges, amelyet a Maradék nélkül program hivatalos email címén (maradeknelkul@nebih.gov.hu) lehet megkérni.

Maradék nélkül ismeretterjesztő kiadványok

A Maradék nélkül kiadvány
fejezeteihez illeszkedő prezentációk

A prezentációk ingyenesen letölthetők és szerkeszthetők, így a pedagógusok és az osztályok igényeihez igazíthatók. Az egyes prezentációk hossza körülbelül egy tantermi órának felel meg. A 6 db, fejezetekhez illeszkedő prezentáció mellett elkészítettünk egy összefoglaló előadásanyagot is, amelyben a legfontosabb információkat gyűjtöttük össze. Ezt azok számára ajánljuk, akik csak egy tanórát szeretnének vagy tudnak fordítani e témakörre.

A tanárok által összegyűjtött oktatási tapasztalatokat, fényképes beszámolókat örömmel fogadjuk, és ezek alapján folyamatosan fejlesztjük, frissítjük is az anyagainkat. Várjuk szíves visszajelzésüket a maradeknelkul@nebih.gov.hu email címre.

Maradék nélkül kiadvány fejezeteihez illeszkedő videók

Az élelmiszerhulladékok keletkezésének okai (2/6)

Maradék nélkül online tanóra

Az óra anyagához kapcsolódó kvíz ide kattintva érhető el

Párosítós kártyajáték