admin

Te tudod, mennyit pazarolsz?

Belegondoltatok már, hogy a ti háztartásotokban mennyi élelmiszerhulladék keletkezik? Sokszor észrevétlenül landol a kukában a palacsintává lapított tízórai szendvics. Ahhoz, hogy fel tudjuk venni a kesztyűt az élelmiszerpazarlással szemben, meg kell ismerni a gyenge pontjainkat. Ehhez jó módszer, ha 1-2 héten keresztül úgynevezett hulladéknaplót vezetünk, és a család minden tagja szorgalmasan rögzíti, miből és mennyi került a szemétbe. Így fény derülhet arra, hogy rendszeresen kidobunk 2 zsömlét, mert rutinból mindig 5 darabot vásárolunk, pedig általában 3 is elegendő lenne.

A fenti hulladéknapló segítséget nyújt, hogy szembesüljünk a számokkal, és a tapasztalatokat hasznosítva belevágjunk a pazarlás csökkentésébe.

A Maradék nélkül program 2016 óta követi nyomon a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladékok mennyiségét, ez 2020 óta EU tagállami kötelezettség, amelyhez a háztartási szektor tekintetében a Nébih szolgáltatja az adatokat. A 2022-es adatok alapján az elmúlt 6 évben 27%-kal csökkent a háztartási élelmiszerpazarlás Magyarországon, amelyhez a Nébih Maradék nélkül programjának tevékenysége nagyban hozzájárult.

Kiváncsi vagy a legfrissebb eredményeinkre?