A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2016-ban indította el Maradék nélkül programját az Európai Unió LIFE programjának támogatásával, amely azóta Magyarország nemzeti élelmiszerpazarlás-megelőzési programjává nőtte ki magát.
Csapatunk
A program fő célja, hogy mérsékelje az élelmiszerpazarlást hazánkban és Európában egyaránt, ezért a Maradék nélkül program keretében:
- Nyomonkövetjük a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét, amely 2020-tól EU tagállami kötelezettséggé is vált.
- Kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekkori szemléletformálásra, ezért széleskörű oktatási programot működtetünk, amelyben a pedagógusok a legfőbb partnereink.
- A háztartásokat figyelemfelkeltő és motiváló üzenetekkel, gyakorlatias ötletekkel és hasznos ismeretekkel segítjük az élelmiszerpazarlás csökkentés útján.
- Összegyűjtjük és népszerűsítjük az élelmiszerpazarlás megelőzésének jó gyakorlatait az élelmiszerlánc valamennyi szereplője számára.
- Együttműködünk más élelmiszerpazarlással foglalkozó hazai és nemzetközi programokkal.
Eszter tippje: Tervezd meg a heti menüt és használd fel a közeli lejáratú termékeket!
Börcsök-Csenki Eszter
osztályvezető
Kockázatmegelőzési és Oktatási Osztály
Laura tippje: Használj spatulát, így az utolsó falatot is megmentheted az edényből!
Bogyó-Lippai Laura
kommunikációs referens
Zselyke tippje: Kísérletezz a zöldségek fermentálásával, így hosszú ideig tárolhatók lesznek!
Tatár Zselyke
projektkoordinátor
Zsani tippje: Éhesen és lista nélkül soha ne menj vásárolni!
Gargya-Szabó Zsanett
oktatási referens
Dorka tippje: Fagyaszd le a pékárut szeletelve, ha nem fogyasztod el pár napon belül.
Tuba Dorottya
kockázatkezelési referens
Dorina tippje: A közeli lejáratú termékeket a hűtőben mindig rendezd előre, hogy szem előtt legyenek.
Bohár Dorina
kockázatmegelőzési referens
Viki tippje: A közeli lejáratú tejtermékekből és zöldségekből mindig lehet készíteni egy ízletes krémlevest!
Szalontainé Mikulás Viktória
kommunikációs referens
Kriszti tippje: A szikkadt kenyérből mennyei bundáskenyér készül!
Mikulás Krisztina
szakmai koordinátor
Gyula tippje: Időnként használd fel otthon teljesen a készleteidet, még a fagyasztóból is.
Dr. Kasza Gyula
kutatási és nemzetközi kapcsolatok vezető, a Maradék nélkül program alapítója