Egyéb kategória

Kőrösi Kíra: A Zöld Titok – A Komposzt Klub kalandjai

Egyszer volt, hol nem volt, egy kisváros szélén, ahol a madarak is szelektíven csicseregtek, élt négy jó barát: Lili, Máté, Zsófi és Dani. Ők voltak a Komposzt Klub, egy titkos csapat, akik mindenféle környezetvédelmi rejtélyt oldottak meg. A suli udvarán volt a titkos bázisuk – egy régi, elhagyott kerti fészer, amit napelemes lámpákkal és újrahasznosított bútorokkal rendeztek be.

Egy nap, amikor a suli menzáján a harmadik adag krumplipüré is a kukában landolt, Lili felkiáltott:

– Ez már tényleg túlzás! Miért dobunk ki ennyi kaját?

– És mi lesz vele? – kérdezte Zsófi. – Elrohad, aztán kész?

– Hát nem egészen – mondta Máté, aki mindig olvasott valami tudományosat. – A kidobott étel a szeméttelepen metánt termel, ami sokkal erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid!

– Akkor ez olyan, mintha a pazarlással fűtenénk a bolygót? – kérdezte Dani.

– Pontosan! – bólintott Máté.

Így kezdődött a Komposzt Klub legnagyobb kalandja: A Zöld Titok nyomában.

Másnap a csapat titokban megvizsgálta a suli kukáit. Jegyzeteltek, fotóztak, és még egy banánhéjat is megmentettek, amit Dani véletlenül a zsebébe tett.

– Ez egy kincs! – mondta nevetve. – Komposztálni való!

A nyomozás során kiderült, hogy a suli minden nap több kiló ételt dob ki. A legtöbb azért, mert a gyerekek nem kérnek, mégis kapnak, vagy mert nem ízlik nekik.

– Ez nemcsak pazarlás, hanem környezeti katasztrófa! – mondta Lili. – Tudtátok, hogy az élelmiszerpazarlás a világ üvegházhatású gázkibocsátásának kb. 10%-áért felelős?

– És közben emberek éheznek… – tette hozzá Zsófi.

A Komposzt Klub elhatározta, hogy változtatnak. Először is készítettek egy “Ne pazarolj!” kampányt, amit színes plakátokkal, TikTok-videókkal és egy menzás kérdőívvel indítottak el.

Aztán jött a nagy ötlet: komposztáló a suli udvarára!

– A biohulladékból termőföld lesz, amiben zöldséget nevelhetünk! – magyarázta Dani.

– És a suli kertjében meg is termelhetjük a saját salátánkat! – lelkesedett Zsófi.

A tervet előadták az igazgatónak, aki először csak pislogott, de aztán bólintott:

– Ha ti megszervezitek, én támogatom.

A suli udvarán hamarosan megjelent egy nagy, zöld komposztáló. A gyerekek tanultak a komposztálásról, és minden osztály kapott egy kis biohulladék-gyűjtőt. A menzán is változás történt: bevezették az “Annyit kérsz, amennyit megeszel” szabályt.

A Komposzt Klub minden héten ellenőrizte a komposztálót, és még egy kis kertet is létrehoztak, ahol paradicsom, paprika és saláta nőtt.

– Ez már nem csak suli, ez egy mini ökorendszer! – mondta büszkén Máté.

Egy hónap múlva a suli ételhulladéka a felére csökkent. A komposztból termőföld lett, a kert virágzott, és a gyerekek is büszkék voltak magukra.

A Komposzt Klub egy iskolai rendezvényen mutatta be a projektet. Lili záróbeszédet tartott:

– A Zöld Titok nem más, mint az, hogy minden kis lépés számít. Ha nem pazarolunk, ha újrahasznosítunk, ha figyelünk egymásra és a bolygóra, akkor együtt meg tudjuk változtatni a világot.

A közönség tapsolt, az igazgató megkönnyezte, a menzás néni pedig azt mondta:

– Végre valaki értékeli a főzeléket!

Az élelmiszerpazarlás nemcsak pénzkidobás, hanem komoly környezeti probléma is. A lebomló étel metánt termel, ami fokozza az üvegházhatást, és hozzájárul a klímaváltozáshoz. De ha odafigyelünk, komposztálunk, és csak annyit veszünk el, amennyire szükségünk van, akkor máris tettünk valamit a Földért.

És ki tudja? Lehet, hogy te leszel a következő Komposzt Klub-tag!

Kapcsolódó tartalmak

Sándor Lea: Lea és a csillaglények titka

Maradéknélkül

Kőrösi Réka: Tündér Répa és a Varázskukák

Maradéknélkül

Balogh Borbála Liliána: A Szerencsesüti titka

Maradéknélkül