Hírek

Az Eurostat adatai szerint az élelmiszerhulladék 54%-át a háztartások termelik

Az EU-ban 2022-ben 59,2 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezett, beleértve az elkerülhető és a nem elkerülhető hulladékot is ―derül ki az Eurostat legfrissebb adataiból.

A háztartások az élelmiszerhulladék 54%-áért felelősek (ez 72 kg-ot jelent lakosonként), a fennmaradó 46% az élelmiszerellátási lánc többi pontján keletkező hulladék. Ebből 19% az élelmiszerek előállítása (25 kg/fő), 11% a vendéglátás (15 kg/fő), 8% a kereskedelem (11 kg/fő), további 8% pedig az elsődleges termelés (10 kg/fő) során keletkezik ― írja a Food Ingredients First. Uniós szinten 2022-ben 32 millió tonnát tett
ki a háztartási élelmiszerhulladék, a feldolgozó ágazatban valamivel több mint 11 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezett. A frissen megjelent, 2023-as adatok szerint Magyarországon egy
év alatt fejenként 62 kg élelmiszerhulladék keletkezett a háztartásokban, ennek közel 42%-a elkerülhető lett volna. A pazarlás csökkentésében kiemelkedő szerepe van a fogyasztói szemléletformálásnak, amelynek zászlóshajója hazánkban a Maradék nélkül élelmiszerpazarlás-megelőzési program.

Kapcsolódó tartalmak

Eb, aki a levesét meg nem eszi!

admin

Jászsági móka: beszélgetés az élelmiszerpazarlásról Jászapátin

Maradéknélkül

Maradék nélkül foglalkozás a Rex Kutyaotthon Alapítvány táborában

admin