Maradéknélkül

  • Magyar
  • Főoldal
  • A programról
    • Rólunk
    • Mivel foglalkozunk?
    • Adatok, statisztikák
    • Szakmai partnereink és támogatóink
    • Kapcsolat
    • Segítségnyújtás
  • Mit tehetsz?
    • Tudj meg többet!
    • Mérlegen a valóság
    • Mutatjuk mit tehetsz!
    • Vidd hírét a programunknak!
    • Legyél a szuperhősünk, támogatónk!
  • Oktatási program
    • Az oktatási programról
    • Oktatási anyagok
    • Pályázatok, vetélkedők
    • Nébih Oktatási Nagykövetek és Szuperhősök
    • Itt jártunk
  • Vállalkozásoknak
    • Élelmiszeripar
    • Kereskedelem
    • Vendéglátás, közétkeztetés
    • Civil szektor
    • Hogyan segíthetek?
  • Letölthető anyagok
    • Grafikák és kiadványok
    • Oktatási anyagok
    • Tudományos publikációk
    • Vállalkozásoknak
    • Videók
  • Cikkek
FacebookInstagramYoutube
Maradéknélkül
  • Magyar
  • Főoldal
  • Komposztálás

Galéria kategória: Komposztálás

Komposztálási útmutató

Maradéknélkül2023.08.25.2024.01.31.
...

Gilikomposzt BINGO

Maradéknélkül2023.06.22.
...

Gilisztakomposzt hulladéknapló

Maradéknélkül2023.06.22.
...

Kereső

Legfrissebb tartalmak

Májusban szezonális – frissen a piacról vagy kertből!

Maradéknélkül2025.05.19.2025.05.19.
by Maradéknélkül2753

Nincs kamrád? Így tárold okosan a zöldségeket és gyümölcsöket a lakásodban

Maradéknélkül2025.05.13.2025.05.13.
by Maradéknélkül2674

Maradék nélkül a Váci Zöld Fesztiválon

Maradéknélkül2025.05.07.2025.05.09.
by Maradéknélkül2572

Instagram

Maradék nélkül

maradek_nelkul

Vedd fel a harcot az élelmiszerpazarlás ellen Te is!🍽️
👉Jelentkezz a Nébih meseíró pályázatára június 1-ig!📝
@nebih_hun
@LIFEprogramme

A biztonságos sültkrumpli (és más burg 🥔🍠A biztonságos sültkrumpli (és más burgonyás ételek) titka…🤫

Ahhoz, hogy pazarlás nélkül és biztonsággal tudjuk fogyasztani kedvenc burgonyás ételeinket, fontos észben tartani néhány szempontot a tárolásánál💡. 

👉Ha szeretnétek tudni, hogy mik ezek és még azt is, hogy a kicsírázott burgonya vajon fogyasztható-e, akkor mindenképp lapozzátok végig a posztot!

Írd meg kommentben: szerinted édes- vagy hagyományos krumpliból jobb a sültkrumpli?🧐

#Nébih #Maradéknélkül #Hagyma #Burgonya #Krumpli #Édesburgonya #Sültkrumpli #Tárolás #Tipp #Tanács #Ötlet #Zöldség #Fenntarthatóság
Tárolási tippek, hogy ne und meg a banánt (és Tárolási tippek, hogy ne und meg a banánt (és ő se téged)!💡🍌

Valószínűleg mindannyian találkoztunk már megbarnult banánnal, ami - ugyan tökéletes alapja egy finom banánkenyérnek vagy turmixnak - a helytelen tárolás miatt következett be. Ha nem szeretnénk, hogy a hűtőben hidegsokkot kapjon vagy hamarabb megbarnuljon, akkor figyeljünk a helyes tárolásra, melyhez hoztunk ma egy kis segítséget!🤓

Mentsétek el a posztot későbbre, és írjátok meg kommentben: inkább banánkenyeret vagy banánturmixot készítetek a banánból?💛

#Nébih #Maradéknélkül #Banán #Banánturmix #Banánkenyér #Banánfagyi #Tárolás #Tipp #Tanács #Ötlet #Gyümölcs #Fenntarthatóság
Nincs kamrád? Így tárold okosan a zöl Nincs kamrád?😲

👉Így tárold okosan a zöldségeket és gyümölcsöket a lakásodban!✅

Az élelmiszerpazarlás megelőzésében kulcsfontosságú az élelmiszerek helyes tárolása. Különösen igaz ez a zöldségek, gyümölcsök esetében, hiszen helyes tárolással a vásárlás után még akár hetekig is élvezhetjük zamatukat🧅👌. 

Az oldalunkon több posztot is találtok arról, hogy mely terményeket érdemes hűtőben (0-5°C között) vagy kamrában (13-18°C között) tárolni, azonban gyakran felmerült az a kérdés is, hogy hogyan lehet helyettesíteni a kamrában tárolást, ha nincs kamránk🤷‍♀️. 

💡A mai posztunkban ehhez hoztunk segítséget. Egyúttal, sztoriban elérhető egy szavazás is, amiben jelezhetitek, hogy melyik kamrában tárolandó termény (banán, burgonya vagy hagyma) tárolására vagytok kíváncsiak az itt olvasott általános tippeket túl👀. 

🗳️Szavazzatok és hozzuk is a posztot a héten, úgyhogy érdemes emlékeztetőt állítani, hogy ne maradjatok le róla🔔!

#Nébih #Maradéknélkül #Hűtő #Kamra #Zöldség #Gyümölcs #Banán #Burgonya #Hagyma #Tárolás #Tipp #Tanács #Zöldség #Gyümölcs #Zöldséggyümölcs
🧑‍🍳EZEKET FŐZD JÖVŐ HÉTRE🍽️

A hét végére hoztunk egy heti menü ötletet, ami amellett, hogy szezonális alapanyagokat tartalmaz, megmutatja, hogy hogyan lehet egyes maradékokat újrafelhasználni♻️.

🌍Az újrahasznosítás az idei #ForOurPlanet kampány üzenete is. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás káros hatásaira és ezzel együtt cselekedetre hívja a fogyasztókat. Az idei téma a körkörös gazdaság és a körkörösség - azaz az újrahasznosítás - a Maradék nélkül program szívügyéhez is közel áll, hiszen gyakran hangoztatjuk, hogy ahelyett, hogy az ételmaradékokat kidobnánk, próbáljunk inkább új fogásokat kitalálni belőlük🤓. 

Te is részese lehetsz ennek a nemzetközi mozgalomnak, ha a jövő heti étkezéseid megtervezésébe beleviszel egy kis tudatosságot, törekedve arra, hogy minden elfogyjon maradék nélkül!😇

#Nébih #Maradéknélkül #CircularEconomy #Tipp #Újrahasznosítás #Fenntarthatóság #Környezet #Hetimenü #Hetimenüötlet #Szezonális #Recept #Receptötlet #Mutimiteszel #Mealprep #Környezetszennyezés #EU
‼️A tejföl után is lehet élet a dobozban!😌

Bizonyára mindannyiunk számára jól ismert az a szituáció, amikor a szüleinktől vagy nagyszüleinktől búcsút veszünk, de ők még a kezükbe nyomják a töltött káposzta maradékot egy nagy tejfölös dobozban😋. Talán nem is gondolnánk, hogy ez az egyszerű ötlet milyen jó hatással van a környezetünkre!🌿 

Amellett, hogy egy tejfölös doboz felhasználható ételhordóként is, még számos más módon is tudjuk hasznosítani ezt a hulladéknak szánt dobozt♻️♾️. 

👉Pörgessétek végig a posztunkat, hátha találtok ti is valamilyen környezettudatos inspirációt!

Ha szeretnétek, kommentben osszátok meg velünk a ti újrahasznosítási ötleteiteket!💭

🌍A #ForOurPlanet kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a körforgásos gazdaságra, amivel csökkenthető a keletkezett hulladék mennyisége és ezáltal óvhatjuk környezetünket🗑️📉. Mai posztunk legyen példája annak, hogy egy olyan egyszerű dologgal is mint a tejfölös doboz újrahasznosítása, is részt vehetünk ebben a nemzetközi megmozdulásban!👏

#Nébih #Maradéknélkül #CircularEconomy #Tejföl #Tejfölösdoboz #Tipp #Újrahasznosítás #Fenntarthatóság #Környezet #Körkörösség #Újrahasznosítás #Környezetszennyezés #EU
Tartsd magad a FEFO-elvhez! Az elvek ne Tartsd magad a FEFO-elvhez!🧐

‼️Az elvek nemcsak a életben fontosak, hanem a konyhában is. Az élelmiszerpazarlás megelőzésében fontos szerepet játszik a 📌FEFO (First Expire, First Out) elv, amely egy tárolási és készletszabályozási módszert takar. 

Ez a posztunk a #ForOurPlanet EU-s kampány keretében született meg, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az éghajlat- és környezetváltozás káros hatásaira⚠️🌍. Idén a megmozdulás fő témája a körforgásos gazdaság és a körkörösség, amelyet a FEFO elv is követ: ahelyett, hogy az élelmiszerek kiesnének a körforgásból, azáltal, hogy lejárnak és kidobásra kerülnek, a FEFO arra ösztönöz, hogy időben használjuk fel őket✅📆.

➡️Pörgesd végig a posztunkat, ha szeretnéd megtudni mi is pontosan az a FEFO és vegyél részt te is ebben a nemzetközi megmozdulásban!

#Nébih #Maradéknélkl #CircularEconomy #FEFO #FirstExpireFirstOut #Tipp #Tanács #Környezet #Fenntarthatóság #Környezetszennyezés #EU
Állítsd meg az időt… (#2)❌⏳

…fagyasztással!🧊

Tegnap a szezonális gyümölcsök tartósítása volt a középpontban, ma pedig a zöldségeké🥦🌽. Számos módja van annak, hogy a zöldségeink életét meghosszabbítsuk - például fermentálás vagy savanyúság, esetleg zöldségkrém készítés - mi ma a legegyszerűbb módját hoztuk el ennek: a fagyasztás előtti blansírozást!❄

Idén részt veszünk a #ForOurPlanet EU-s kezdeményezésben, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a körforgásos gazdaságra, amivel csökkenthető a keletkezett hulladék mennyisége📉💚. A blansírozással kombinált fagyasztás egy tartósítási módszer, amely segít abban, hogy terményeinket később is fel tudjuk használni, ezáltal a körforgásban tartva őket az élelmiszerpazarlás helyett♻️. 

👀😇Mint ahogy írtunk is, ez csak egy módja a tartósításnak, írjátok meg kommentben, ha szeretnétek részletes posztot a többi módszerről is!👀

#Nébih #Maradéknélkül #CircularEconomy #Blansírozás  #Tartósítás #Tipp #Konyhaitipp #Zöldség #Recept #Receptötlet #Mutimiteszel #Körkörösség #Újrahasznosítás #Fenntarthatóság #Környezet #Környezetszennyezés
Állítsd meg az időt… (#1) …befőzés Állítsd meg az időt… (#1)❌⏳

…befőzéssel!🫙

Minden hónapban megosztjuk a szezonális termények listáját, mivel ha helyi, friss finomságokat teszünk a kosarunkba a fenntarthatóság már a vásárláskor elkezdődhet🧠. Sokszor hangoztatjuk azt is, hogy helyes tárolással ezeknek a terményeknek az élethosszát megnövelhetjük, ugyanakkor ez csak pár nappal, esetleg héttel ad nekünk több időt arra, hogy élvezzük az aktuális hónap csemegéit. 

A mai posztunkban a gyümölcsök egyik kedvelt tartósítási módszeréről, a befőzésről lesz szó, ami az eper-🍓, cseresznye- és meggyszezon🍒 beköszöntével sokaknak hasznos lehet🙌. 

➡️Nézzétek végig a posztunkat és mentsétek el későbbre is, ha ezeket az ízeket a hűvös téli napokon is maradék nélkül, biztonsággal szeretnétek majd élvezni.

Ez a posztunk #ForOurPlanet kampányhoz kapcsolódva született meg, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az éghajlat- és környezetváltozás káros hatásaira. Idei témája a körforgásos gazdaság, ami többek között arra bátorítja a fogyasztókat, hogy használják fel újra, adjanak új életet a megszokott dolgoknak, hogy elkerüljék a hulladék keletkezését♻️. A befőzéssel is ezt a körkörösséget igyekszünk erősíteni: ha nem tudjuk időben elfogyasztani a friss gyümölcsöket, akkor meghosszabbítjuk az életüket a befőzés által, azaz benne maradnak a körforgásban, ahelyett, hogy kidobnánk őket🌍✨. 

#CircularEconomy #Maradéknélkül #Nébih #Körkörösség #Újrahasznosítás #Fenntarthatóság #Környezet #Környezetszennyezés  #Befőzés #Lekvár #Tartósítás #Gyümölcs #Befőzés #Recept #Receptötlet #Mutimiteszel #EU
Májusban szezonális Nemsokára elkezdő 🌼Májusban szezonális🌼

Nemsokára elkezdődhetnek a nagy befőzések hiszen itt a cseresznye-, meggy- és az eperszezon a nyakunkon!🍒🍓 De a bodzáról se feledkezzünk meg, amiből isteni szörpöt lehet készíteni, hogy majd a meleg nyári napokon legyen, ami felfrissítsen bennünket🧊😋. 

Zöldségek közül kereshetjük a piacon a ropogós retekfajtákat, de a spárgáról és a brokkoliról se feledkezzünk meg❗

Írjátok meg kommentben, nektek melyik a kedvenc májusban szezonális terményetek?👀

#Nébih #Maradéknélkül #Május #Májusbanszezonális #Eper #Cseresznye #Meggy #Spárga #Retek #Brokkoli #Szezonális #Szezonáliszöldség #Szezonálisgyümölcs #Szezonáliszöldséggyümölcs #Zöldséggyümölcs
(R)ice, (r)ice, (r)ice baby Szerinted fa (R)ice, (r)ice, (r)ice baby🍚🧊

 Szerinted fagyasztható a főtt rizs❓

 Elszámoltad magad és túl sok rizs készült? 
 A legjobbakkal is megesik!😌

 ➡️Ha szeretnéd, hogy az étel ne a kukában végezze, akkor pörgesd végig posztunkat, amiben azt is eláruljuk, hogy vajon lefagyaszthatjuk-e a testépítők egyik kedvenc köretét!

 #Nébih #Maradéknélkül #Rizs #Maradékrizs #Fagyasztó #Tipp #Recept #Receptötlet
Májusban szezonális Nemsokára elkezdő 🌼Májusban szezonális🌼

Nemsokára elkezdődhetnek a nagy befőzések hiszen itt a cseresznye-, meggy- és az eperszezon a nyakunkon!🍒🍓 De a bodzáról se feledkezzünk meg, amiből isteni szörpöt lehet készíteni, hogy majd a meleg nyári napokon legyen, ami felfrissítsen bennünket🧊😋. 

Zöldségek közül kereshetjük a piacon a ropogós retekfajtákat, de a spárgáról és a brokkoliról se feledkezzünk meg❗

Írjátok meg kommentben, nektek melyik a kedvenc májusban szezonális terményetek?👀

#Nébih #Maradéknélkül #Május #Májusbanszezonális #Eper #Cseresznye #Meggy #Spárga #Retek #Brokkoli #Szezonális #Szezonáliszöldség #Szezonálisgyümölcs #Szezonáliszöldséggyümölcs #Zöldséggyümölcs
Tudtad, hogy hazánk Európa . legnagyobb m Tudtad, hogy hazánk Európa 5️⃣. legnagyobb méztermelője?🍯💛

Bár a méz a kevésbé pazarolt élelmiszerek közé tartozik, mégis úgy gondoltuk, hogy a mai napon, a méhek napján érdemes beszélnünk róla, mert valóban minden cseppje arany!💝

A beporzás nélkülözhetetlen az ökoszisztéma számára. A beporzóknak köszönhetünk minden 3. falat ételt, amit megeszünk! Fontosságukat az is bizonyítja, hogy a méheket hivatalosan is a bolygó legfontosabb élőlényeinek nyilvánította az Earthwatch nemzetközi természetvédelmi szervezet 2019-ben!⭐👏

Amellett, hogy európa szinten meglehetősen előkelő helyen állunk méztermelésben, azt is érdemes tudni, hogy a magyar méz rendkívül jó minőségű, világviszonylatban nézve is! 😋 Támogassuk a hazai méztermelőket, vásároljunk magyar mézet!🫶

❗️És ne feledjük, hogy a méznek valóban minden cseppje arany. 1 méhecske egész életének munkája 1 teáskanál méz, így becsüljük meg minden cseppjét! 🐝

➡️ Pörgessétek végig posztunkat, hogy hogyan érdemes tárolni ezt a rendkívül értékes élelmiszert és mit is jelent az, amikor “felforr a méz”!

❓Ti mire használjátok a mézet? Melyik a kedvenc fajtátok? Írjátok meg kommentben! ⬇️

#nébih #maradeknelkul #méhek #méhekvilágnapja #április30 #méz #élelmiszerpazarlás #élelmiszerhulladék #csökkentés #pazarlásmentes #nowaste #zerowaste
Meddig jó a felbontott sonka? A felvágo Meddig jó a felbontott sonka?🧐🥓

A felvágottak gyors és kényelmes megoldást nyújthatnak a rohanós hétköznapokon, azonban mielőtt betárazunk belőle fontos észben tartani néhány dolgot. 👉 Például azt, hogy ezek a termékek jelentős része fogyaszthatósági idővel rendelkezik, tehát lejárat után mindenképp ki kell dobnunk őket, más különben komoly gyomorrontás lehet a bátorságpróba vége📅❌.

Emellett, a gyártók azt is feltüntetik a csomagoláson🔍, hogy felbontás után mennyi időn belül fogyasszuk el az ételt. Ezt az információt sem érdemes figyelmen kívül hagyni. Ha kíváncsi vagy miért, lapozd végig posztunkat!➡️

#Nébih #Maradéknélkül #Felvágott #Fogyaszthatóságiidő #Húskészítmény #Sonka #Tárolás #Élelmiszerpazarlás #Pazarlás #Fenntarthatóság
Meghívó egy pazarlásmentes kerti partira📨🔥

A jó idő egyet jelent a grill begyújtásával és a kerti partikkal🎉. Ahhoz, hogy az együtt töltött idő ne csak felejthetetlen, de fenntartható is legyen érdemes házigazdaként néhány dologra ügyelni legyen szó a parti előtti, közbeni vagy utáni teendőkről. Mai posztunkban ezeket szedtük össze, bízunk benne, hogy hasznosnak találjátok és elmentitek vagy elkülditek a legjobb grillmestereknek, hogy együtt tegyetek a maradék nélküli pillanatokért!🙌

Amíg felmelegszik a grill, addig írjátok meg, szerintetek mi a legjobb grill kaja?🍗🤔

#Nébih #Maradéknélkül #Parti #Kertiparti #Grill #Grillparti #Házigazda #Partitipp #Partitrükk #Parti #Fenntarthatóság #Élelmiszerpazarlás
Ugye nem egymás mellett tárolod a burgonyát és Ugye nem egymás mellett tárolod a burgonyát és az almát?😱🚩

Az élelmiszerpazarlás csökkentésében fontos, hogy tudjuk melyek azok a praktikák, amelyekkel megelőzhetjük a kidobott élelmiszer mennyiségét és, melyek azok a rossz gyakorlatok, amelyeket inkább hagyjunk magunk mögött. Ez utóbbi csoportba tartozik például a burgonya és az alma egymás mellett tárolása vagy a lejárt konzerv kidobása❌. 

👉 Ha kíváncsiak vagytok még több élelmiszerekkel kapcsolatos red flagre és hogy ezek miért is számítanak annak, pörgessétek végig a posztunkat!

Te mivel egészítenéd ki a listát? Írd meg nekünk kommentben!🚩🚩

#Nébih #Maradéknélkül #RedFlag #Élelmiszer #Tipp #Konyhaitipp #Trük #Tárolás #Etilén #Pazarlás #Élelmiszerpazarlás
Még több Kövess minket

Közösségi oldalaink

Kapcsolat

1024 Budapest, Kitaibel Pál utca 4.
1525 Budapest, Pf. 30.
E-mail: maradeknelkul@nebih.gov.hu

A program az Európai Unió LIFE programjának és az Agrárminisztérium pénzügyi hozzájárulásával valósul meg.

FacebookInstagramYoutube
@2025 - maradeknelkul.hu. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign
  • Főoldal
  • A programról
    • Rólunk
    • Mivel foglalkozunk?
    • Adatok, statisztikák
    • Szakmai partnereink és támogatóink
    • Kapcsolat
    • Segítségnyújtás
  • Mit tehetsz?
    • Tudj meg többet!
    • Mérlegen a valóság
    • Mutatjuk mit tehetsz!
    • Vidd hírét a programunknak!
    • Legyél a szuperhősünk, támogatónk!
  • Oktatási program
    • Az oktatási programról
    • Oktatási anyagok
    • Pályázatok, vetélkedők
    • Nébih Oktatási Nagykövetek és Szuperhősök
    • Itt jártunk
  • Vállalkozásoknak
    • Élelmiszeripar
    • Kereskedelem
    • Vendéglátás, közétkeztetés
    • Civil szektor
    • Hogyan segíthetek?
  • Letölthető anyagok
    • Grafikák és kiadványok
    • Oktatási anyagok
    • Tudományos publikációk
    • Vállalkozásoknak
    • Videók
  • Cikkek
Maradéknélkül
FacebookInstagramYoutube
  • Főoldal
  • A programról
    • Rólunk
    • Mivel foglalkozunk?
    • Adatok, statisztikák
    • Szakmai partnereink és támogatóink
    • Kapcsolat
    • Segítségnyújtás
  • Mit tehetsz?
    • Tudj meg többet!
    • Mérlegen a valóság
    • Mutatjuk mit tehetsz!
    • Vidd hírét a programunknak!
    • Legyél a szuperhősünk, támogatónk!
  • Oktatási program
    • Az oktatási programról
    • Oktatási anyagok
    • Pályázatok, vetélkedők
    • Nébih Oktatási Nagykövetek és Szuperhősök
    • Itt jártunk
  • Vállalkozásoknak
    • Élelmiszeripar
    • Kereskedelem
    • Vendéglátás, közétkeztetés
    • Civil szektor
    • Hogyan segíthetek?
  • Letölthető anyagok
    • Grafikák és kiadványok
    • Oktatási anyagok
    • Tudományos publikációk
    • Vállalkozásoknak
    • Videók
  • Cikkek