Maradéknélkül

  • Főoldal
  • A programról
    • Rólunk
    • Mivel foglalkozunk?
    • Adatok, statisztikák
    • Szakmai partnereink és támogatóink
    • Kapcsolat
    • Segítségnyújtás
  • Mit tehetsz?
    • Tudj meg többet!
    • Mérlegen a valóság
    • Mutatjuk mit tehetsz!
    • Vidd hírét a programunknak!
    • Legyél a szuperhősünk, támogatónk!
  • Oktatási program
    • Az oktatási programról
    • Oktatási anyagok
    • Pályázatok, vetélkedők
    • Itt jártunk
  • Vállalkozásoknak
    • Élelmiszeripar
    • Kereskedelem
    • Vendéglátás, közétkeztetés
    • Civil szektor
    • Hogyan segíthetek?
  • Letölthető anyagok
    • Grafikák és kiadványok
    • Oktatási anyagok
    • Tudományos publikációk
    • Vállalkozásoknak
    • Videók
  • Cikkek
FacebookInstagramYoutube
Maradéknélkül
  • Főoldal

Maradék nélkül plakát

by Maradéknélkül2024.01.31.0324
Előző
Hűtőhasználati útmutató
Következő
Mennyit is ér valójában egy flakonnyi ketchup?

Kapcsolódó tartalmak

Szezonális 6. – Június

Maradéknélkül2024.01.31.

A kenyér második élete receptkönyv

Maradéknélkül2023.08.18.2024.01.31.

Szezonális 4. – Április

Maradéknélkül2024.01.30.2024.01.30.

Kereső

Legfrissebb tartalmak

Menütervezés maradék nélkül kiadvány: Tudatosabb konyhával a pazarlás ellen

Maradéknélkül2025.07.07.2025.07.08.
by Maradéknélkül2850

Varázslatos történetek az élelmiszerpazarlásról – lezárult a Maradék nélkül első meseíró pályázata!

Maradéknélkül2025.06.19.2025.06.23.
by Maradéknélkül2817

KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS – Falatnyi történetek: Mesék maradék nélkül

Maradéknélkül2025.06.11.2025.06.11.
by Maradéknélkül2988

Instagram

maradek_nelkul

Vedd fel a harcot az élelmiszerpazarlás ellen Te is!🍽️
@nebih_hun
@LIFEprogramme

Mennyi is egy adag?🤔🥘 ➗✖️A megfelelő Mennyi is egy adag?🤔🥘

➗✖️A megfelelő adagok meghatározása kulcsfontosságú az élelmiszerpazarlás csökkentésében. Egy átlagos felnőtt adagja például a natúr hússzelet (mint például csirkemell) esetében nyersen mérve 150 g, ehhez érdemes nagyjából 60-80 g szárazon mért rizst és 120 g salátát készíteni✅. Ez egy általános javaslat, ami hasznos lehet, ha több napra előre készítünk magunknak vagy másoknak ételt, de nyugodtan alakíthatjuk a mennyiségeket igényeink és elfoglaltságaink szerint. 

👉📖A Menütervezés maradék nélkül című legújabb kiadványunkban összeszedtük, hogy egyes alapanyagokból mennyit érdemes főzéskor felhasználni (olyan ételek esetében mint például a rakott krumpli vagy pörkölt), attól függően hogy gyermeknek vagy felnőttnek készül az étel.

De emellett számos tanácsot is találtok benne a tudatos menütervezéshez💡📝. Bátran ajánljuk a profi dobozolóknak, de azoknak is akik szeretnének fenntarthatóbb döntéseket hozni a konyhában és ezáltal csökkenteni az élelmiszerpazarlást🤗.

📌A kiadványt egy ingyenes webinár keretében is bemutatjuk 07.10-én csütörtökön! Így ha dobozolós tippjeink mellett azt is szeretnéd tudni, meddig maradhat a vasárnapi rakott krumpli a hűtőben, regisztrálj a bioban található linken - vagy írj kommentbe egy 💚 emojit és küldjük az infókat!

Várunk minden érdeklődőt szeretettel!

#Nébih #Maradéknélkül #Mealprep #Kiadvány #Tipp #Tanács #Mutimiteszel #Fenntarthatóság #Dobozolás
🌟MENÜTERVEZÉS MARADÉK NÉLKÜL🌟 - megjele 🌟MENÜTERVEZÉS MARADÉK NÉLKÜL🌟
- megjelent legújabb kiadványunk!

Az új kiadvány egyszerre segíti azokat, akik szeretnének fenntarthatóbb szokásokat kialakítani a konyhában és a rutinos dobozolókat is. Számos hasznos tippet gyűjtöttünk össze a maradékok kreatív felhasználástól kezdve, a megfelelő mennyiségek meghatározásán át az ételek biztonságos tárolásáig.

🌍A kiadvány egyik legfontosabb üzenete, hogy már néhány apró változtatással is jelentős hatást gyakorolhatunk környezetünkre, pénztárcánkra és a fenntartható jövőre🥘♻️.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, akkor lapozz bele az útmutatóba vagy gyere el ingyenes webinárunkra 📌július 10-én, csütörtökön 17:30-kor! 

A kiadványt és a webinár regisztrációs linkjét is megtalálod a bioban vagy írj kommentbe egy 💚 emojit és küldünk minden tudnivalót! 

#Nébih #Maradéknélkül #Mealprep #Kiadvány #Tipp #Tanács #Mutimiteszel #Fenntarthatóság #Dobozolás
Hogyan legyen a guacamole fenntartható?🧐 💡 Hogyan legyen a guacamole fenntartható?🧐

💡Használj zöldborsót!🫛

A lime, a friss petrezselyem és a lilahagyma hozza az avokádókrémtől elvárt frissességét, amit a zöldborsó íze csak még különlegesebbé (és fenntarthatóbbá) tesz! Nemcsak pirítóson, hanem chips mellett tálalva vagy burritoba tekrve is isteni!✨

Készítsétek el, amíg tart a zöldborsó szezonja!💚

📌Recept: 

250 g zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
1 lime leve
2 ek. joghurt vagy tejföl
Fél fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csokor friss petrezselyem vagy koriander
Chili, só bors ízlés szerint

Főzzük puhára a borsót, majd az összes többi hozzávalóval együtt turmixoljuk krémesre. Egyből tálalhatjuk, a maradékot tegyük hűtőbe és 5 napon belül használjuk fel!

#Nébih #Maradéknélkül #Recept #Mutimiteszel #Receptötlet #Zöldborsó #Szezonális #Nyár #Nyárirecept
Most akkor a majonézt tegyem hűtőbe vagy ne❓😰

👉Ha benned is felmerült már ez a kérdés, akkor mai posztunk Neked szól! Érdemes elmenteni, hogy a legközelebbi hűtő- és kamratakarításnál is kéznél legyen!

Milyen élelmiszerek tárolására vagytok még kíváncsiak?🧐

#Nébih #Maradéknélkül #Tárolás #Hűtő #Kamra #Tipp #Tanács
NYÁRI GYÜMÖLCSÖK 🤝 SAJTOK 🔎Akár a tök NYÁRI GYÜMÖLCSÖK 🤝 SAJTOK

🔎Akár a tökéletes randikaját vagy egy baráti összejövetelhez a legjobb előételt keresed, a mai posztunk tuti segíteni fog!😏 Összegyűjtöttük, hogy szerintünk melyek a legjobb gyümölcs és sajt párosítások, és még néhány tippet is hoztunk, hogy biztosan maradandó ízélményben legyen részetek!🍑🧀

❗Csak egy rövid emlékeztető, mielőtt belevágnátok a sajttál készítésbe: a nyári melegben hamarabb romlanak az élelmiszerek, úgyhogy ügyeljetek arra, hogy ne tálaljatok fel egyből mindent, hanem inkább folyamatosan pótoljátok a csipegetős asztalt! Így az este szerzett emlékek másnap is szépek maradnak😌.

Ti melyik kombót fogjátok kipróbálni?👀

#Nébih #Maradéknélkül #Sajt #Gyümölcs #Sajttál #Előétel #Recept #Mutimiteszel #Receptötlet
☀️Júliusban szezonális☀️ ⏳Az év töb ☀️Júliusban szezonális☀️

⏳Az év több mint fele már eltelt! Ezt megünnepelhetjük (vagy elsirathatjuk) olyan szezonális finomságokból készült ételekkel mint a málnás tiramisu, barackos pite vagy cseresznyés piskóta!🍑🍒

🍅De továbbra is tombol a paradicsom- és paprikaszezon a házi lecsókhoz és a grillrácsra a padlizsán és cukkini mellett már a kukoricát is rápakolhatjuk!🌽😋

Ti milyen ételeket terveztek készíteni júliusban?👀
💬Írjátok meg kommentben!

#Nébih #Maradéknélkül #Július #Nyár #Júliusbanszezonális #Zöldség #Gyümölcs #Zöldséggyümölcs #Sütés #Sütésfőzés #Mutimiteszel #Nyárirecept #Recept
🍑🍒Júliusban szezonális🍒🍑 ⏳😳Az 🍑🍒Júliusban szezonális🍒🍑

⏳😳Az év több mint fele már eltelt! Ezt megünnepelhetjük🎉 (vagy elsirathatjuk💔) olyan szezonális finomságokból készült ételekkel mint a málnás tiramisu, barackos pite vagy cseresznyés piskóta!😋

De továbbra is tombol a paradicsom- és paprikaszezon a házi lecsókhoz és a grillrácsra a padlizsán és cukkini mellett már a kukoricát is rápakolhatjuk!🔥🌽

Ti milyen ételeket terveztek készíteni júliusban?👀
Írjátok meg kommentben!💬⬇️

#Nébih #Maradéknélkül #Július #Nyár #Júliusbanszezonális #Zöldség #Gyümölcs #Zöldséggyümölcs #Sütés #Sütésfőzés #Mutimiteszel #Nyárirecept #Recept
A nyári meleg jó, de nem a hűtőben!🌡️❌ A nyári meleg jó, de nem a hűtőben!🌡️❌

Tartsuk észben, hogy a hűtő megfelelő hőmérséklete 1-5 °C között van! Ha ennél magasabb vagy alacsonyabb az sajnos az élelmiszerekre is káros hatással van.

🤔Ti tudjátok hány fokos a hűtőszekrényetek? Írjátok meg kommentben!⬇️

#Nébih #Maradéknélkül #Hűtő #Hőmérséklet #Tipp #Tanács #Tárolás
Ugye te nem követed el ezeket a hibákat bevásá Ugye te nem követed el ezeket a hibákat bevásárláskor?😰🛒

👉Pörgesd végig a posztunkat, hogy megtudd, hogyan csökkentheted egy kevés odafigyeléssel már a sorok között is az élelmiszerpazarlást!😇💚

#Nébih #Maradéknélkül #Bevásárlás #Tipp #Tanács #Élelmiszerpazarlás #Fenntarthatóság #Hiba
Meddig jó a lejárt kukoricakonzerv?🌽🧐

👉A kukoricakonzerv minőségmegőrzési idővel rendelkezik, és a lejárat után akár még 12 hónapig is felhasználható. A termék felbontását követően azonban tegyünk fel néhány kérdést, hogy a kedvenc majonézes kukoricasalátánkat örömmel tudjuk majd fogyasztani.

❓Hogy mik ezek a kérdések? Lapozzátok végig a posztot, hogy megtudjátok!💡

#Nébih #Mardéknélkül #Kukorica #Konzerv #Lejáratidátum #Lejáratidátum #Tipp #Tanács
☀️👧GYEREKMENÜ - NYARALÓS KIADÁS👧☀️

🚙Amikor elutazunk valahova, akkor az étteremválasztás egy fontos kérdés lehet, hiszen sokan egyszerre szeretnénk finomat és helyit enni, hogy ezzel is közelebb hozzuk magunkat az adott hely kultúrájához. Azonban, amikor gyerekekkel utazunk felmerülhet az a probléma, hogy bár az étlapon jól hangzik az étel, előfordulhat, hogy az új, ismeretlen ízek tányérmaradékot eredményeznek😨🍛.

💡Mai posztunkban a problémára hoztunk egy megoldási javaslatot, bízunk benne, hogy jól jöhet majd a nyári utazások alkalmával!🗺️

Írjátok meg kommentben, ti szoktatok helyi különlegességeket kóstolni? Ha igen, mi volt az eddigi kedvenc fogás?👀🍝

#Nébih #Maradéknélkül #Tipp #Tanács #Tányérmaradék #Fenntarthatóság
❓Hogyan tudjuk elkerülni, hogy nyaralás alatt ❓Hogyan tudjuk elkerülni, hogy nyaralás alatt se kerüljenek finom falatok a kukába?❌🗑️

💡Mai posztunkban erre hoztunk néhány tippet!
Így a nyaralás nemcsak pihentető, de fenntartható is lesz!🌍💚

Írjátok meg kommentben, hogy milyen gasztroajándékokkal szoktatok kedveskedni az utazásról a barátoknak vagy a családnak?🎁

#Nébih #Maradéknélkül #Nyaralás #Nyár #Tipp #Fenntarthatóság #Tudatosság #Utazás
Tudod mi közös a palacsintában és egy szendvic Tudod mi közös a palacsintában és egy szendvicsben?🤔

✨A megoldás a barack!🍑

😋Ha már eleget ettünk a friss barackból és úgy gondoljuk itt az ideje a befőzésnek, tartsuk észben, hogy az élelmiszer minden cseppje érték! Így a palacsintázás után az üveg falára tapadt lekvárból is készíthetünk egy különleges pácot a grillezett húsokhoz, aminek maradékából finom szendvicset csomagolhatunk másnapra!♻️🥪

Gondoltátok volna, hogy ilyen sokféleképpen előfordulhat ez a zamatos gyümölcs az ételeinkben?😮

#Nébih #Maradéknélkül #Barack #Baracklekvár #Grill #Recept #Mutimiteszel #Receptötlet  #Palacsinta #Lekvárospalacsint
Zárjuk üvegbe a nyarat (de most a zöldségeket) Zárjuk üvegbe a nyarat (de most a zöldségeket)!🫙

A zamatos nyári gyümölcsök és az ezekből készült még finomabb lekvárok mellett, hajlamosak lehetünk megfeledkezni a szezonális zöldségekről. Pedig nemcsak grillezéskor érdemes bevásárolni belőlük, hanem akkor is ha a megszokott pirítósunkat szeretnénk valami újjal és színessel feldobni😋. 

👉Mai posztunkban három különböző zöldségkrémet hoztunk el: a padlizsánkrémet🍆, a zöldborsó guacamole-t🫛 (ami szerintünk még jobb is mint a hagyományos avokádós verzió🫣), és a délebbi szomszédunk kedvencét, az ajvárt🌶️.

Ne feledjük, egy roppanós pirítóson is isteniek ezek a kencék, ha túl sok készülne, akkor a főtt tésztára vagy húsok mellé is tálalhatjuk őket🤌.

💬Írjátok meg kommentben, nektek melyik a kedvencetek?👀

A padlizsánkrém és az ajvár receptje a @streetkitchenhu hu oldaláról származik.

#Nébih #Maradéknélkül #Padlizsánkrém #Ajvár #Zöldborsó #Guacamole #Zöldborsóguacamole #Recept #Mutimiteszel #Receptötlet #Zöldség #Szezonális #Nyár #Június #Nyárirecept #Padlizsán #Paprika
Megtaláltuk a tökéletes randiprogramot!🤭💕 Megtaláltuk a tökéletes randiprogramot!🤭💕

🍓Használjuk ki a szezont és együnk minél több ínycsiklandó gyümölcsöt és zöldséget, amelyek általában finomabbak😋, frissebbek🌞, mint a szezonon kívüli társaik. További előnye a szezonális alapon való étkezésnek, hogy általában kedvezőbb áron💸 juthatunk hozzá a termékekhez, nem mellesleg még támogatjuk ezzel a hazai termelőket is.👩‍🌾

🔗A szeddlemagad.hu oldala összegyűjtötte, hogy országszerte hol szedhetjük le mi magunk a szezon kincseit akár egy randi, vagy egy családi program keretében! Így nem csak emlékeket gyűjtünk, de azt is tudni fogjuk, hogy hol termett az aznapi uzsonna  vagy vacsora alapanyaga!💚

Ha van kedvenc helyetek a saját szüretelésre, osszátok meg velünk kommentben, hátha másnak is hasznos lehet!💡

#Nébih #Maradéknélkül #Június #Nyár #Szezonális #Zöldség #Gyümölcs #Zöldséggyümölcs #Szüret #Szeddmagad #Program #Programajánló #Nyáriprogram
Kövess minket

Közösségi oldalaink

Kapcsolat

1024 Budapest, Kitaibel Pál utca 4.
1525 Budapest, Pf. 30.
E-mail: maradeknelkul@nebih.gov.hu

Akadálymentesítési nyilatkozat

A program az Európai Unió LIFE programjának és az Agrárminisztérium pénzügyi hozzájárulásával valósul meg.

FacebookInstagramYoutube
@2025 - maradeknelkul.hu. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign
  • Főoldal
  • A programról
    • Rólunk
    • Mivel foglalkozunk?
    • Adatok, statisztikák
    • Szakmai partnereink és támogatóink
    • Kapcsolat
    • Segítségnyújtás
  • Mit tehetsz?
    • Tudj meg többet!
    • Mérlegen a valóság
    • Mutatjuk mit tehetsz!
    • Vidd hírét a programunknak!
    • Legyél a szuperhősünk, támogatónk!
  • Oktatási program
    • Az oktatási programról
    • Oktatási anyagok
    • Pályázatok, vetélkedők
    • Itt jártunk
  • Vállalkozásoknak
    • Élelmiszeripar
    • Kereskedelem
    • Vendéglátás, közétkeztetés
    • Civil szektor
    • Hogyan segíthetek?
  • Letölthető anyagok
    • Grafikák és kiadványok
    • Oktatási anyagok
    • Tudományos publikációk
    • Vállalkozásoknak
    • Videók
  • Cikkek
Maradéknélkül
FacebookInstagramYoutube
  • Főoldal
  • A programról
    • Rólunk
    • Mivel foglalkozunk?
    • Adatok, statisztikák
    • Szakmai partnereink és támogatóink
    • Kapcsolat
    • Segítségnyújtás
  • Mit tehetsz?
    • Tudj meg többet!
    • Mérlegen a valóság
    • Mutatjuk mit tehetsz!
    • Vidd hírét a programunknak!
    • Legyél a szuperhősünk, támogatónk!
  • Oktatási program
    • Az oktatási programról
    • Oktatási anyagok
    • Pályázatok, vetélkedők
    • Itt jártunk
  • Vállalkozásoknak
    • Élelmiszeripar
    • Kereskedelem
    • Vendéglátás, közétkeztetés
    • Civil szektor
    • Hogyan segíthetek?
  • Letölthető anyagok
    • Grafikák és kiadványok
    • Oktatási anyagok
    • Tudományos publikációk
    • Vállalkozásoknak
    • Videók
  • Cikkek