Maradéknélkül

  • Főoldal
  • A programról
    • Rólunk
    • Mivel foglalkozunk?
    • Adatok, statisztikák
    • Szakmai partnereink és támogatóink
    • Kapcsolat
    • Segítségnyújtás
  • Mit tehetsz?
    • Tudj meg többet!
    • Mérlegen a valóság
    • Mutatjuk mit tehetsz!
    • Vidd hírét a programunknak!
    • Legyél a szuperhősünk, támogatónk!
  • Oktatási program
    • Az oktatási programról
    • Oktatási anyagok
    • Pályázatok, vetélkedők
    • Itt jártunk
  • Vállalkozásoknak
    • Élelmiszeripar
    • Kereskedelem
    • Vendéglátás, közétkeztetés
    • Civil szektor
    • Hogyan segíthetek?
  • Letölthető anyagok
    • Grafikák és kiadványok
    • Oktatási anyagok
    • Tudományos publikációk
    • Vállalkozásoknak
    • Videók
  • Cikkek
FacebookInstagramYoutube
Maradéknélkül
  • Főoldal

Szezonális 9. – Szeptember

by Maradéknélkül2024.01.31.2025.08.05.0290
Előző
Szezonális 8. – Augusztus
Következő
Szezonális 10. – Október

Kapcsolódó tartalmak

Magyarországon legtöbbet pazazrolt élelmiszerek 2021

Maradéknélkül2023.09.08.

Mivel etessük házi kedvenceinket?

Maradéknélkül2023.06.20.2024.01.31.

Élelmiszerhulladék napló

Maradéknélkül2023.06.22.

Kereső

Legfrissebb tartalmak

Heti menü édesburgonyából

Maradéknélkül2025.10.03.2025.09.30.
by Maradéknélkül2265

Miért landol a kukában az étel? A 2024-es háztartási élelmiszerhulladék-felmérés tanulságai a Pareto-elv tükrében

Maradéknélkül2025.10.02.2025.10.07.
by Maradéknélkül12882

500 diák ünnepelte velünk az élelmiszerpazarlás elleni világnapot

Maradéknélkül2025.10.01.2025.10.01.
by Maradéknélkül2178

Instagram

maradek_nelkul

Vedd fel a harcot az élelmiszerpazarlás ellen Te is!🍽️
@nebih_hun
@LIFEprogramme

Ősszel ne csak a ruhatáradat cseréld le!☝️🍂

Egy tápláló saláta bármikor jól eshet, azonban fontos, hogy ősszel már mást termények állnak rendelkezésünkre mint nyáron. Így amikor azon gondolkozunk, hogy elő kellene szedni a téli kabátokat, akkor ne felejtsük el a kígyóuborkát vagy a paradicsomot is leváltani olyan októberben szezonális zöldségekre, minta cékla vagy a kelbimbó!🥗

➡️Ha lapoztok egyet, több cserét is mutatunk😇. Érdemes elmenteni, hiszen még csak most kezdődik a hideg időszak!🥶

#Nébih #Maradéknélkül
Mondták már neked, hogy édes vagy mint egy red Mondták már neked, hogy édes vagy mint egy red delicious alma vagy ne legyél olyan savanyú mint egy granny smith?🤭👀

Ha elmented mai posztunkat a különböző almafajtákról, akkor lehet, hogy holnaptól már te is ezeket a szófordulatokat fogod használni! (Sőt ha egyet lapozol, azt is megtudhatod, hogy melyik típust használd a nagymama almás réteséhez!)🍎❤️

#Nébih #Maradéknélkül
4+1 tipp a uzsonnásdobozhoz!🥪🎒 Így az ét 4+1 tipp a uzsonnásdobozhoz!🥪🎒

Így az étel nemcsak tápláló lesz két óra között, de biztonságos is!😋

🔖Mentsétek el a posztot későbbre, hiszen a tanév végéig még sok van hátra!

#Nébih #Maradéknélkül
Te is találkoztál már a csirkemosás dilemmájával?🐔💦 Vagy előfordult már, hogy a nagy palacsintasütés közben jöttél rá, hogy csak szódabikarbóna van otthon sütőpor helyett?🥞

Ha igen, mai posztunk neked szól🙌 (és anyukádnak, akit ilyen kérdésekkel mindig felhívtál korábban📞). Pörgesd végig a posztunkat és mentsd el későbbre, hogy a következő ebéd elkészítése gondtalanul teljen!✅

#Nébih #Maradéknélkül
Októberben szezonális!🍁💛 Hivatalosan is i Októberben szezonális!🍁💛

Hivatalosan is itt a hűvösebb időszak, ami egyet jelent
a testet-lelket melengető ételekkel, mint a rakott
brokkoli vagy a rakott krumpli (amit édesburgonyából is
készíthetünk👀), de ne feledkezzünk meg a
sütőtökkrémlevesről sem!😋

Nassolnivalónak már választhatunk frissen sült
gesztenyét, aminek maradékbából isteni desszerteket
készíthetünk a különösen esős és nehéz napokra🍭.

💬Írjátok meg kommentben, ti mit fogtok az ősz
második havában készíteni?👩‍🍳

#Nébih #Maradéknélkül #Október
Októberben szezonális!🍁💛 Hivatalosan is i Októberben szezonális!🍁💛

Hivatalosan is itt a hűvösebb időszak, ami egyet jelent a testet-lelket melengető ételekkel, mint a rakott brokkoli vagy a rakott krumpli (amit édesburgonyából is készíthetünk👀), de ne feledkezzünk meg a sütőtökkrémlevesről sem!😋

Nassolnivalónak már választhatunk frissen sült gesztenyét, aminek maradékbából isteni desszerteket készíthetünk a különösen esős és nehéz napokra🍭.

💬Írjátok meg kommentben, ti mit fogtok az ősz második havában készíteni?👩‍🍳

#Nébih #Maradéknélkül #Október
A pazarlás 4️⃣ leggyakoribb oka 📌A Nébi A pazarlás 4️⃣ leggyakoribb oka 

📌A Nébih legfrissebb, 2024-es hulladékfelmérésből kiderül, hogy miből mennyit és miért pazarolunk otthonunkban. Évente fejenként 21,5 kg❗️ élelmiszert dobunk feleslegesen a kukába, aminek közel 60%-ért mindössze 4 számunkra is ismerős, mindennapi helyzet, ok áll: például megfeledkeztünk a hűtő hátuljában rejtőzködő tejfölről, vásárlás közben olyan termék is a kosarunkba került, amit csak hirtelen megkívántunk és végül nem tudtuk felhasználni, de az is gyakori lehet, hogy túl nagy adagokat főztünk vagy túlszedtük a tányérunk🤷‍♀️.

✅A jó hír azonban az, hogy egy kis tudatossággal ezeket a helyzeteket el tudjuk kerülni és csökkenthetjük a pazarlásunkat. Mai posztunk ebben segít: mutatunk néhány apró változtatást, amivel óriási eredményeket érhetünk el az élelmiszerpazarlás csökkentésében!🥘🌍

👉Lapozzátok végig, és ha hasznosnak találtátok, mentsétek el későbbre is!

#Nébih #Maradéknélkül #Élelmiszerpazarlás #Paretoelv
Tudd meg, mennyit számítasz!🧮⚖️ ➡️A Tudd meg, mennyit számítasz!🧮⚖️

➡️A 2024-es hulladékfelmérésből kiderült, hogy fejenként 21,5 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a kukába. Ez a teljes lakosságra vetítve 206 ezer tonna évente!😔🍲

Ha jelentkezel az idei felmérésre, akkor Te is megtudhatod, hogy miből mennyit dobsz ki, ami segítheti a későbbiekben is a tudatos döntéshozatalt és hozzájárulhatsz a hazai élelmiszerpazarlás okainak mélyebb megértéséhez, valamint a tudatos fogyasztói szemlélet terjesztéséhez♻️😇.

Ha végiglapozod a posztunkat, megtudhatod, hogy hogyan is néz ki a felmérés!🔍 Ha érdekel, kattints a bioban található linkre vagy írd meg kommentben, hogy “felmérés”, és minden infót elküldünk!📝

Tegyünk együtt a pazarlásmentes jövőért!🌍💚

#Nébih #Maradéknélkül
📣Elérhető a legfrissebb háztartási élelmis 📣Elérhető a legfrissebb háztartási élelmiszerhulladék mérés kutatási összefoglalója!

➡️Immár nyolcadik éve vizsgáljuk a hazai háztartások élelmiszerhulladék-termelését. 🌍A 2024-es felmérés eredményei alapján biztató javulás tapasztalható: 2016-hoz képest harmadával kevesebb élelmiszert pazarolunk. Míg nyolc éve fejenként évente átlagosan 33,1 kilogramm került a kukába feleslegesen, mostanra ez a mennyiség 21,5 kilogrammra csökkent📉🗑️.

A javuló eredmény ellenére a lakossági élelmiszerpazarlás továbbra is jelentős: 205 ezer tonna évente⚖️😔. A mérés eredményei azt mutatják, leggyakrabban továbbra is az ételmaradékok🥘, a zöldségek és a gyümölcsök🍎, valamint a pékáruk🥖 kerülnek feleslegesen a szemétbe.

Ugyanakkor, további bizakodásra ad okot, hogy a megkérdezettek 82%-a tudná tovább csökkenteni a pazarlást otthonában. 👉Ha szeretnéd Te is tudni, hogy miből mennyi élelmiszerhulladékot “termelsz”, jelentkezz az idei mérésre! Ezzel hozzájárulhatsz a hazai élelmiszerpazarlás okainak mélyebb megértéséhez, valamint a tudatos fogyasztói szemlélet terjesztéséhez!♻️

🔗A részletes összefoglalóért és a jelentkezéshez kattintsatok a bioban található linkre!

#Nébih #Maradéknélkül #Élelmiszerpazarlás #Szeptember29 #ÉlelmiszerpazarláselleniVilágnap
A szendvics is lehet főétel!🥪 Csak jól kell A szendvics is lehet főétel!🥪

Csak jól kell elkészíteni✅. 

A mai posztunkban 4 variációt láthattok, írjátok meg ti melyiket készítenétek el?
Esetleg van tuti szendvics receptetek?👀😋 

💬Ha igen, írjátok meg kommentben!

#Nébih #Maradéknélkül #Szendvics
BEVÁSÁRLÓLISTA KOLISOKNAK📝🎓 Lassan el is BEVÁSÁRLÓLISTA KOLISOKNAK📝🎓

Lassan el is telik a szeptember és közelednek az első zh-k… Azért, hogy elég legyen csak a tanulás miatt aggódni, érdemes egy alap élelmiszerkészletet kialakítani (a koliszobában is), hogy két tétel között mindig legyen valami, ami biztosítja a megfelelő energiát🧠.

A mai posztban erre hoztunk néhány ötletet. Úgy válogattuk ezeket az élelmiszereket össze, hogy 
✅ne kelljen aggódni amiatt, hogy hamar megromlanak
✅kis helyen is elférjenek (hogy a szobatársak cuccainak is legyen hely)
✅gyorsan elkészüljenek
✅és még táplálók is legyenek!

Ha van kolis ismerősöd, küldd el neki a posztot, lehet, hogy hasznosnak találná!📨😇

Egyetmistaként ti milyen gyors és egyszerű kaját készítetek (vagy készítettetek) el leggyakrabban?👀

#Nébih #Maradéknélkül
Nyerő párosok nemcsak a való életben vannak, h Nyerő párosok nemcsak a való életben vannak, hanem a konyhában is!💛🍽️

👉Ha tudni, akarjátok, hogy szerintünk kik illenek legjobban össze, lapozzátok végig a képeket!

Ha egyetértetek velünk, inspirációnak mentsétek el és küldjétek el a posztot annak, akivel megcsinálnátok valamelyik ötletünket!💌

#Nébih #Maradéknélkül #Love
Hogyan fogyjon el a csoki maradék nélkül?🍫🤔

Csak osszuk el igazságosan, és már ehetjük is!⚖️ És hogyan kell igazságosan elosztani? Pörgessétek végig a posztunkat és nézzétek meg a (kötelezően ajánlott🫢) javaslatainkat! 

👉És azt se felejtsétek el, hogy a csoki minőségmegőrzési idejű termék, aminek lejárat után akár még 3 hónapig is adhatunk esélyt (mint annak a barátnak, aki csak “láttamozik”😒)!

#Nébih #Maradéknélkül #Csokoládé
Nem mindegy, milyen tésztát használsz!😮🍝 Nem mindegy, milyen tésztát használsz!😮🍝

Ha szeretnénk elhozni az igazi olasz hangulatot a konyhánkba, akkor fontos hogy a megfelelő szószhoz, megfelelő tésztát válasszuk. Míg a penne vagy a fusilli jól illik a legtöbb ételhez, addig a spagetti és a tagliatelle-t nem érdemes összekeverni, ha épp bolognait készítünk.

Nektek mi a kedvenc tésztaételetek?👀

Írjátok meg kommentben!💬

#Nébih #Maradéknélkül
Nem mindegy, hogy meddig jó vagy meddig a legjobb Nem mindegy, hogy meddig jó vagy meddig a legjobb❗

Legfőkébb akkor, amikor a lejárati dátumokat nézzük egy élelmiszeren. Egyik legfontosabb üzenetünk, hogy legyünk tisztában a minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági idők közti különbséggel, hiszen így egyszerre tehetünk az élelmiszerbiztonságért és a pazarlás ellen.

​​1️⃣„Fogyasztható” dátum: 🧈A fogyaszthatósági idő a romlékony áruk (például túró, lágy sajtok; hús és hal) jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni.🥛 Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább dobjuk ki. Ha közeledik a lejárat, akkor pedig minél előbb használjuk fel.🦠

2️⃣„Minőségét megőrzi” dátum: 🍫A minőségmegőrzési idő viszont a tartós termékeken (például konzerv, száraztészta, csokoládé)🧃 szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni, az élelmiszer a lejárat után is tápláló marad.😋 Ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is felhasználható.👍

#Nébih #Maradéknélkül #Lejáratidátumok
Kövess minket

Közösségi oldalaink

fb logo
youtube logo
instagram logo
tiktok logo

Kapcsolat

1024 Budapest, Kitaibel Pál utca 4.
1525 Budapest, Pf. 30.
E-mail: maradeknelkul@nebih.gov.hu

Akadálymentesítési nyilatkozat

Agrárminisztérium logo

A program az Európai Unió LIFE programjának és az Agrárminisztérium pénzügyi hozzájárulásával valósul meg.

FacebookInstagramYoutube
@2025 - maradeknelkul.hu. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign
  • Főoldal
  • A programról
    • Rólunk
    • Mivel foglalkozunk?
    • Adatok, statisztikák
    • Szakmai partnereink és támogatóink
    • Kapcsolat
    • Segítségnyújtás
  • Mit tehetsz?
    • Tudj meg többet!
    • Mérlegen a valóság
    • Mutatjuk mit tehetsz!
    • Vidd hírét a programunknak!
    • Legyél a szuperhősünk, támogatónk!
  • Oktatási program
    • Az oktatási programról
    • Oktatási anyagok
    • Pályázatok, vetélkedők
    • Itt jártunk
  • Vállalkozásoknak
    • Élelmiszeripar
    • Kereskedelem
    • Vendéglátás, közétkeztetés
    • Civil szektor
    • Hogyan segíthetek?
  • Letölthető anyagok
    • Grafikák és kiadványok
    • Oktatási anyagok
    • Tudományos publikációk
    • Vállalkozásoknak
    • Videók
  • Cikkek
Maradéknélkül
FacebookInstagramYoutube
  • Főoldal
  • A programról
    • Rólunk
    • Mivel foglalkozunk?
    • Adatok, statisztikák
    • Szakmai partnereink és támogatóink
    • Kapcsolat
    • Segítségnyújtás
  • Mit tehetsz?
    • Tudj meg többet!
    • Mérlegen a valóság
    • Mutatjuk mit tehetsz!
    • Vidd hírét a programunknak!
    • Legyél a szuperhősünk, támogatónk!
  • Oktatási program
    • Az oktatási programról
    • Oktatási anyagok
    • Pályázatok, vetélkedők
    • Itt jártunk
  • Vállalkozásoknak
    • Élelmiszeripar
    • Kereskedelem
    • Vendéglátás, közétkeztetés
    • Civil szektor
    • Hogyan segíthetek?
  • Letölthető anyagok
    • Grafikák és kiadványok
    • Oktatási anyagok
    • Tudományos publikációk
    • Vállalkozásoknak
    • Videók
  • Cikkek