Elindítottunk egy szuper együttműködést Vitális Lillával, amelynek keretén belül, minden hónapban egy különleges recepttel jelentkezünk, amelyet Lilla állít össze az adott szezon legfrissebb, legízletesebb zöldségeinek felhasználásával. Célunk, hogy inspiráló és könnyen elkészíthető ételekkel mutassuk be, milyen sokoldalúan és egészségesen használhatjuk fel a szezonális alapanyagokat.
Az október hónap főszereplője a sütőtök.
Lillával közös projektünk októberi főszereplője a sütőtök. Már lehet igazán édes és ízes darabokat kapni a piacon, úgyhogy hajrá. Ez a mennyiség 2-3 nagyobb adag egy jó kis salival, ha csak snacknek vagy köretnek készül, akkor 4 főre tökéletes!
Hozzávalók:
Tészta:
100 g tönköly liszt
50 g tk vagy graham liszt
1 púpos tk só
80 g hideg vaj kis darabokra vágva
3 ek hideg víz
1 tk rozmaring
20 g parmezán reszelve
Töltelék:
300-350 g sütőtök (pucolt mennyiség)
30 g fehér cheddar reszelve
1 tk balzsamecet
Só, bors
1 tk fokhagymapor
2 ek pirítatlan tökmag
1 tojás a lekenéshez
A tésztához elmorzsoljuk a vajat a lisztekkel, után összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Fóliába csomagoljuk és 10 perce fagyóba vagy 30 percre hűtőbe tesszük.
A sütőtököt max 2 mm vastag szeletekre vágjuk és összeforgatjuk a töltelék hozzávalóival.
A tésztát 2 sütőpapír között, 2-3 mm vastag, kb. 30-35 cm átmérőjű kör alakra nyújtjuk. 3-4 cm-es csíkot hagyva a szélén, a közepére halmozzuk a bekevert sütőtököt, majd ráhatjuk a tésztát. Lekenjük egy tojással a peremet, majd 180 fokos sütőben, légkeverésen, 30-40 perc alatt megsütjük.