Hírek

Általános iskolásokat kérdezték az élelmiszerpazarlásról

 

Az Érdi Bolyai János Általános Iskola egészségnapján rendhagyó módon mozgatta meg a diákokat az Nébih Oktatási Nagyköveti Program egyik résztvevője. A lelkes pedagógus egyedi módját választotta annak, hogy hogyan hívja fel a gyerekek figyelmét az élelmiszerpazarlás problémájára: egy 10 kérdésből álló kérdőívet állított össze, amelyet a 10-14 éves korosztályból összesen 173 érdeklődő diák töltött ki.

 

Az eredmények összesítésekor kiderült, hogy a gyerekek jelentős része hallott már az élelmiszerpazarlás fogalmáról, valamint ismeri a minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idő közötti különbséget. Illetve többek között azt is megtudhattuk a válaszok kiértékelése során, hogy a gyerekek legnagyobb része (saját bevallása szerint) ritkán dob ételt a szemétbe, amely legtöbbször készétel, felvágottak és húsfélék, valamint zöldségek és gyümölcsök. Ha egy étel mégis a kukában landolna, az legnagyobb részt abból ered, hogy olyan dolgokat is megvásárolnak a boltokban, amire valójában nincs szükségük.

 

A fenti eredmények során láthatjuk, hogy nehezen tudjuk felmérni a saját pazarlásunk mértékét, így mindenkit arra buzdítunk, hogy próbálja megmérni a kidobott élelmiszerek mennyiségét egy héten keresztül, amelyhez segítségül a Maradék nélkül élelmiszerhulladék naplóját tudja felhasználni.

 

Reméljük, hogy a kérdőív hatására a gyerekek otthon is megvitatják az élelmiszerhulladékokkal kapcsolatban felmerülő kérdéseiket szüleikkel, amely segíthet nekik még tudatosabbá válni a témával kapcsolatban.

Kapcsolódó tartalmak

Tavaszi nagytakarítás a hűtőszekrényben is

lippail

Maradék nélkül foglalkozás a Rex Kutyaotthon Alapítvány táborában

admin

Maradék nélkül bemutató óra Csillaghegyen

admin