A burgonya, amilyen egyszerű és megfizethető zöldség, annyira sokszínű. Azonban érdemes tisztában lenni a különböző típusokkal, hogy biztosan finom és ropogós legyen a sültkrumpli vagy krémes és ízletes a krumplipüré. Olvass tovább, ha szeretnéd tudni, hogy melyik típust érdemes használni a különböző fogásokhoz!
”A” típusú (salátának való) burgonya
Az ”A” típusú burgonyáknak alacsony a keményítőtartalmuk, így hőkezelés hatására sem főnek szét. Ezeknek a felhasználását olyan ételekben ajánljuk, ahol fontos, hogy a burgonya megtartsa a formáját és enyhén roppanós maradjon. Ilyen ételek például a majonézes krumplisaláta, köretként főtt vagy tört burgonya, de a hagyományos rakott krumpliban is kiváló lehet.
Hazánkban elérhető A típusú burgonyák például a cherie vagy a somogyi sárgakifli.
”B” típusú (főznivaló) burgonya
A ”B” típusú burgonyáknak a keményítőtartalma közepes/alacsony, emiatt szintén megtartják valamelyest az alakjukat sütés-főzést követően. Hasonlóképpen felhasználhatjuk salátákban, köretként is megállják a helyüket, de egyben sütve finom töltött krumplit is készíthetünk belőlük.
Hazánkban elérhető B típusú burgonyák például a desiree vagy a red scarlet.
”C típusú” (sütnivaló) burgonya
A korábbi két típussal ellentétben ennek a burgonyának magas a keményítőtartalma és könnyen szétfő. Ezért ez a típus a legjobb választás, ha gnocchit vagy krumplipürét készítenénk. Emellett főzelékek vagy krémlevesek sűrítésére is alkalmas, de ha otthon szeretnénk gyorséttermi hangulatot teremteni, akkor ezt érdemes választani a ropogós sültkrumplihoz is.
Hazánkban elérhető A típusú burgonyák például a solara vagy agria.
Újburgonya
Az újburgonya nem egy külön burgonyatípus, a neve a betakarítás időpontjára utal: korán szedik fel, még mielőtt a gumó teljesen beérne. Keményítőtartalma alacsony, ezért ezt is salátában ajánljuk felhasználni, ugyanakkor grillrácsra rápakolva is izgalmas köret készíthető belőle.
Édesburgonya
A neve ellenére az édesburgonya nem rokona a “hagyományos” burgonyának, csak gumója hasonlít rá. Keményítőtartalma közepes/magas, emiatt ez a típus is könnyebben szétesik hőkezelést követően. Az édesburgonya édeskés íze miatt különleges kiegészítője lehet a főételeknek, de a hagyományos burgonyás ételeket – mint a rakott krumpli, krumplipüré vagy gnocchi – is elkészíthetjük belőle.
Magasabb cukortartalma miatt süteményekben is felhasználhatjuk az előzetesen elkészített édesburgonyapürét. Egy brownieban például jól ki tudja egészíteni a csokoládé intenzív ízét, egy kis zablisszttel összegyúrva pedig gyors energiagolyót is formálhatunk belőle a mozgalmas hétköznapokra.
A burgonya helyes tárolása
Típustól függetlenül a burgonyát kamrában érdemes tárolni. Ennek hiányában keressünk egy száraz, sötét, jól szellőző sarkot a konyhában.
Ha a hagyományos burgonya kicsírázott vagy zöld foltok jelentek meg rajta, akkor azokat a részeket felhasználás előtt jó vastagon vágjuk ki. Ez ugyanis a szolanin jelenlétére utal, ami az emberi szervezetre mérgező és hőre sem bomlik.
Az édesburgonya is ki tud csírázni, ebben az esetben azonban a csírák nem jelentenek élelmiszerbiztonsági kockázatot. Viszont a csírák megjelenésével a zöldség veszít a nedvességéből és ezáltal aromájából is, így érdemes azt minél hamarabb felhasználni.
Források:
https://szupermenta.hu/a-legnepszerubb-burgonyak/
https://obtt.hu/magyar-burgonya/csoportositas