PraktikákSzezonális szerelemVegyél számba!

Szeptemberben szezonális

 

A szeptember hallatán legtöbbünknek az iskolakezdés jut eszébe, azonban borászoknak, és borkedvelőknek ez a hónap a szüret ideje. Ilyenkor érik be a legtöbb szőlőfajta, amiből aztán a híres magyar borok születnek. Szőlőből nem csak bor készül, felhasználhatjuk mártások, sütemények, sültek, de akár saláták készítésekor, vagy akár magában is elcsemegézhetjük.

 

Ebben a hónapban is találhatunk izgalmas gyümölcsöket: a füge, az alma, a körte, a szilva és a szeder is ebben a hónapban a legzamatosabb. Érdemes ezekből minél többet frissen fogyasztani, mivel rengeteg vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak. Ha a bőséges termés miatt nem bírjuk szusszal a falatozást, az összes említett gyümölcsből készíthetünk lekvárt vagy különböző mártásokat, illetve le is fagyaszthatjuk őket. Szilvás receptötleteinket megtaláljátok egy korábbi cikkünkben.

 

Két kevésbé ismert gyümölcsről is szeretnénk említést tenni: a fekete berkenyéről és a homoktövisről. A fekete berkenye, más néven arónia az áfonyára hasonlító, kifejezetten hidegtűrő gyümölcs. Készülhet belőle szirup, dzsem, zselé és jégkrém is.  A berkenyéhez hasonlóan, a homoktövis fogyasztása is rendkívül jótékony hatású, magas vitamin és antioxidáns tartalmának köszönhetően. A homoktövisből készült termékek között találhatunk italport, sűrítményt, őrleményeket és nassolni valókat is.

 

Ebben a hónapban lehet elkezdeni szüretelni a csonthéjasokat is, köztük a diót és a mandulát.

 

Zöldségekből óriási választékra számíthatunk, érdemes minél változatosabban fogyasztani és felhasználni őket.

 

Ha ősz akkor tökszezon. Mindenféle méretű, színű és formájú tököt beszerezhetünk az ősz folyamán. Érdemes kísérletezni és több fajtát kipróbálni, mert mindegyik rendelkezik egyfajta sajátossággal. Akár el is rugaszkodhatunk a hétköznapi variációktól és kipróbálhatunk különböző tökös ragukat és süteményeket.

 

Zöldbabot is találunk még egy ideig a bokron, amiből készülhet leves, főzelék vagy rakott étel.

 

Ilyenkor még kukoricát is tudunk vásárolni. Rengeteg lehetőségünk van a felhasználásra, hiszen tehetjük pizzára feltétként, salátákba, de krémlevest is készíthetünk belőle, ha már unjuk a jól ismert főtt változatot.

 

A brokkolit és a karfiolt sem szabad elfelejteni, amellett, hogy nagyon egészségesek, szintén változatos ételeket készíthetünk belőlük, nem csak levest vagy rakottat. Egyre népszerűbb például karfiol alapú pizzatészta és a különböző brokkolis szószok.

 

Az édesburgonya, vagy más néven batáta felhasználásának még nincs nagy hagyománya Magyarországon, csak néhány éve hódította meg a hazai piacot. Fogyaszthatjuk köretként sült krumpli, vagy püré formájában, de készíthetünk belőle lepényt, gofrit, sőt még brownie-t is.

 

A szeptemberi napsütés kedvez a később beérő paradicsomoknak is. A kiskertekből lehet csipegetni tűzpiros koktélparadicsomokat, amik tökéletes kiegészítői egy salátának vagy szendvicsnek. Még ilyenkor is lehet főzni egy finom lecsót, aminek egy részét eltehetjük akár télire is. Ugyan a szupermarketek polcain egész évben megtalálhatóak a paradicsom különböző változatai, igyekezzünk magyar gazdaságból származót választani.

 

Végezetül, nem mehetünk el szó nélkül a gombaszezon kezdete mellett. Bár egész évben találni gombát a boltokban, a hidegebb, csapadékos idő beköszöntével az erdőkben megjelenő kalaposok meghozzák az ember kedvét egy finom gombaraguleveshez vagy töltött gombához.

 

Kapcsolódó tartalmak

Vedd számba a görögdinnyét

admin

Hogyan fogyjon el az összes görögdinnye?

admin

Zöldségek és gyümölcsök otthoni tárolása, élelmiszerbiztonság

admin