HírekPraktikák

Vissza a suliba: Uzsidoboz maradék nélkül

Ismét eljött az évnek ez az időszaka – a gyerekek visszatértek az iskolapadba, a szülők pedig igyekeznek mindent időben elintézni: lecserélni az egy nyár alatt kinőtt fehér inget és tornacipőt, könyveket csomagolni és így tovább. A sok-sok teendő ellenére legtöbben nagy lendülettel és új célokkal várják ezt a tanévet. Idén elhatároztad, hogy véget vetsz az érintetlenül hazavándorló uzsonnás dobozok tragédiájának, és próbálod csökkenteni az emiatt kukába kerülő élelmiszer mennyiségét. Nem tudod, hogy csináld? Ebben cikkben ahhoz gyűjtöttünk tippeket, hogyan fogyjon el az otthon gondosan összekészített tízórai csomag maradék nélkül.

Tervezzünk előre!

Sokat segíthet a reggeli kapkodáson, ha pontos tervvel vágunk neki az egész hétnek! Tervezzük meg napról napra, mit és mennyit csomagolunk tízóraira a gyerekeknek. Ilyenkor érdemes figyelembe venni a gyerekek napirendjét, lesz-e valamilyen rendhagyó falatozás, extrém fizikai vagy szellemi terhelés, hogy ehhez igazítsuk a mennyiségeket. Inspirálhat minket az is, hogy éppen milyen szezonális gyümölcsök és zöldségek érhetők el. Amellett, hogy ezek általában olcsóbban beszerezhetők, finomabbak is, mint a messziről szállított társaik, így nagyobb eséllyel fogynak el az uzsidobozból.

Közösen a gyerekekkel

Elsőre nem tűnik egyszerű vállalkozásnak, de nagyon fontos, hogy a gyerekek ételkészítés közben elsajátítsák az alapvető élelmiszerekkel kapcsolatos ismereteket, és még azt is megtanulják, mennyi munkával és energiával jár akár csak egy tízórai összeállítása. Ráadásul a kutatások szerint azok a gyerekek, akik részt vesznek az ételkészítésben, szívesebben próbálnak ki új fogásokat, és valószínűbb, hogy megeszik az ő részvételükkel készült ételt, sőt repetáznak is.

Beszéljünk róla: mit szeret és mit nem?

Kérdezzük meg a gyerekektől, mit ennének szívesen. Ügyeljünk a változatosságra is: ha hétfőn szendvicset csomagolunk, kedden vihetnek zöldségeket, gyümölcsöket. Ehhez rengeteg inspirációt meríthetünk az internetről, de akár a gyerekekkel közösen is ötletelhetünk. Az érintetlenül hazahozott vagy félig elfogyasztott tízóraik nyomon követése is remek módja annak, hogy megtudjuk, aktuálisan mi ízlik a csemetéknek.

Hétvégente kérdezzük meg a gyerekeket, hogy melyik ételeket nem szeretik annyira, vagy van-e valami új, amit szívesen kipróbálnának. Ez segít elkészíteni a következő hétre a lehetőséges tízóraikat tartalmazó listát.

A falatkák jobban fogynak

Fontos észben tartani a tízórai előkészítése során, hogy a gyerekeknek gyakran nagyon kevés ideje van a szünetben megenni az ételt, ezért érdemes a zöldségeket, gyümölcsöket előre megmosni és csíkokra vágni, hogy ne legyen túl nagy erőfeszítés elfogyasztani azokat.

Az is megoldás lehet, ha készítünk egy nasidobozt, tele tápláló, energiát adó finomságokkal: kerülhetnek bele magvak, aszalt gyümölcsök, zabkeksz és friss gyümölcsök és zöldségek is, így porontyunk kedvére falatozhat belőle.

Csomagolás

Érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy az uzsi csomagolása mennyire fenntartható! Ha lehetséges, kerüljétek az egyszer használatos csomagolóanyagokat, fóliákat, zacskókat, és használjatok inkább visszazárható dobozokat, üvegeket, vagy többször használatos csomagolóanyagokat, például textilszalvétát.

Első az élelmiszerbiztonság!

Vegyük figyelembe, hogy az iskolában általában nincs lehetőség hűtőszekrényben tárolni a tízórait vagy az uzsonnát, ezért törekedjünk arra, hogy kevésbé romlandó alapanyagokból állítsuk össze az útravalót: például zabkeksz, olajos magvak vagy alma szolgáltassa az energiát. Szendvics csomagolása során pedig érdemes a sonka helyett a szalámit előnyben részesíteni, mivel utóbbi kevésbé romlékony. Zöldségek és gyümölcsök esetében pedig a szilárdabb, kevésbé lédúsakat érdemes választani: paprika, répa, karalábé, alma, kevésbé érett szilva, körte.

A gyors romlás kiküszöbölhető, ha kis hűtőtáskával indulnak a gyerekek útnak, de ha ez nem megoldható, akkor nem szerencsés a reggel bekészített tojásos-majonézes szendvicset délután elfogyasztani.

Emellett nagyon fontos, hogy minden étkezést alapos kézmosás előzzön meg. A helyes kézmosás lépéseinek elsajátításához itt találtok segítséget.

Hozzuk ki a legtöbbet a maradékokból!

Fontos, hogy hazaérve az egyik első feladat legyen, hogy kikerüljön a táskából a maradék, így elkerülhetjük, hogy penésztelep képződjön a táskában, plusz a maradékok is hamarabb a hűtőbe vagy a hasunkba kerülhetnek. A felszeletelt, de el nem fogyasztott gyümölcsök maradéka ízletes smoothie, gyümölcsös sütemény vagy saláta alapja lehet. A megmaradt zöldségcsíkokat beledobhatjuk a vacsorára készülő levesbe vagy raguba. Az előzőekben említett szalámis szendvics, ha megmaradna, melegszendvics formájában akár vacsira is elkészíthető.

Maradék nélkül oktatási anyagok a fenntarthatóbb jövőért

Jó, hogyha nemcsak otthon, hanem az iskolában is szó esik az élelmiszerpazarlás-mentes ételkészítésről, étkezésről. Ehhez nyújtanak segítséget a Maradék nélkül program oktatási anyagai, amelyek ingyenesen letölthetők honlapunkról. A kész prezentációk személyre szabhatók, az osztály igényeire, míg a kiadványt és a hozzá tartozó videókat és munkafüzetet közösen fel lehet dolgozni egy vagy több tanóra alkalmával.

Nem csak az élelmiszerpazarlással kapcsolatos ismereteket, hanem az élelmiszerbiztonsági tudást is elsajátíthatják a gyerekek egy-egy tanóra alkalmával. A Nébih Oktatási Program oldalán ehhez találhatunk hasznos segítséget.

Tartalmas és maradékmentes iskolaévet kívánunk Nektek!

Kapcsolódó tartalmak

Böjt – nemcsak a testnek és léleknek, hanem a szemetesnek is megkönnyebbülést hozhat!

Maradéknélkül

Szemét vagy bónusz az aquafaba?

Maradéknélkül

Az európai polgárok véleményét kérdezték az élelmiszerpazarlásról

Maradéknélkül