HírekPraktikákTuti tárolási tippek

9 Tipp a kenyérpazarlás csökkentéséhez

A kenyér világszerte az egyik legkedveltebb alapélelmiszer. A pékáruk bőséges kínálata áll rendelkezésünkre, miközben jelentős mennyiség megy veszendőbe minden egyes nap. Csak Európában minden másodpercben közel 300 szelet kenyér vész kárba. Ez nemcsak a környezetet károsítja, de a pénztárcánkat sem kíméli. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány könnyen alkalmazható és hatékony tippet, amellyel csökkenthetjük a kenyérpazarlást és kihozhatjuk a legtöbbet ebből az élelmiszerből.

Tervezz előre!

A pazarlás elkerülése érdekében elengedhetetlen az előre tervezés. Mivel a kenyér romlandó, ajánlatos gyakrabban vásárolni, kisebb mennyiséget. Amíg az otthoni kenyér el nem fogy, ne vásároljunk frisset.

Vásároljunk kisebb kiszerelést vagy süssünk kisebb kenyeret!

Ha többször is azon kapjuk magunkat, hogy csaknem egy fél kenyeret kidobunk, fontoljuk meg, hogy kisebb kenyeret vásároljunk vagy süssünk. Így biztosíthatjuk, hogy csak az kerül a kosarunkba, amire szükségünk van. Ezzel csökkenthetjük a pazarlás valószínűségét.

Fagyasszuk le a kenyeret!

Az egyik legegyszerűbb tartósítási módszer a kenyérpazarlás elkerülésére a fagyasztás. Ha tudjuk, hogy a kenyeret nem fogjuk elfogyasztani teljes egészében mielőtt megromlana, vegyük fontolóra a fagyasztást. Ezzel megőrizhetjük a frissességét akár 6 hónapon keresztül. A kenyeret fagyasztás előtt fel is szeletelhetjük, így lehetőséget teremtünk arra, hogy mindig csak annyit olvasszunk ki, amennyire éppen szükség van.

Ügyeljünk a megfelelő tárolásra!

Megfelelő tárolással megelőzhetjük, hogy a kenyér idő előtt kiszáradjon vagy megpenészedjen. Fontos, hogy ne tegyük a kenyeret a hűtőbe, mert ott gyorsabban kiszáradhat. Kerüljük a műanyag zacskó használatát is, mivel abban megrekedhet a nedvesség, így a kenyér megpenészedhet. A legjobb tárolási mód, ha pamutkendőbe csomagoljuk, és kenyértartóba helyezzük. A kendő segít felszívni a nedvességet és megakadályozza, hogy a kenyér túl gyorsan kiszáradjon. Egy másik lehetőség, hogy a kenyeret méhviaszba csomagolva tároljuk, amely hosszabb ideig puhán tartja.

Használjuk fel a kenyérmaradékot!

A kenyérvégek és a kenyérhéj is felhasználható különböző receptekben. Kenyérmorzsát vagy krutont készíthetünk belőlük. Ne dobjuk ki a kenyérmaradékokat, mert ízletesebbé teheti az ételeket és érdekesebbé varázsolja azok textúráját is. Dobjuk fel a salátákat, leveseket, tésztákat ezzel az egyszerű trükkel!

Használjunk fel a szikkadt kenyeret is!

Ha van szikkadt, száraz kenyerünk, ne dobjuk ki! Egy kis kreativitással változatos fogásokat készíthetünk belőle. Újjá születhet kenyérpuding, bundáskenyér, leves, pizza vagy akár saláta formájában is. Ehhez rengeteg ötletet találhatsz a nemrégiben megjelent maradékmentő szakácskönyvben.

Használjunk a kenyeret sűrítőanyagként!

A kenyér remekül alkalmazható levesekben, főzelékekben, ragukban, mártásokban sűrítőanyagként. Egyszerűen csak tépjük apró darabokra, majd adjuk hozzá az ételhez. A kenyér lebomlik és besűríti a folyadékot, amely gazdag, krémes állagot eredményez.

Készítsünk zsemlemorzsát!

Vágjuk a száraz kenyeret kisebb darabokra. Tegyük egy konyhai robotgépbe vagy turmixgépbe és turmixoljuk addig, amíg el nem érjük a kívánt állagot. Ha finom zsemlemorzsát szeretnénk érdemes hosszabb, durva morzsa esetén pedig rövidebb ideig aprítani. Tároljuk az elkészült morzsát légmentesen záródó edényben, száraz, hűvös helyen. Így akár egy hónapig is eltartható. A zsemlemorzsát nemcsak panírozáshoz használhatjuk, hanem például rakott ételekben, tésztaételek feltétjeként, húsgombócok vagy fasírtok kötőanyagaként is.

Osszuk meg másokkal!

Ha van felesleges kenyerünk, amit nem tudunk felhasználni, ajándékozzuk a barátainknak vagy szomszédainknak. Emellett érdemes nyitott szemmel járni a környékünkön, lehet, hogy van olyan család, vagy egyedül élő idősek, akik örömmel fogadnák ezt a figyelmességet.

Ha a mindennapjainkba be tudjuk építeni ezeket a praktikákat, nemcsak a kenyérpazarlást csökkenthetjük, de kiaknázhatjuk a kenyérben rejlő lehetőségeket. A mi jelmondatunk az, hogy a maradék nem szemét, hanem bónusz. Kísérletezzünk a konyhában, főzzünk többet, pazaroljunk kevesebbet!

Kapcsolódó tartalmak

Tojáskrém, nemcsak húsvét után

Maradéknélkül

Vakációra készülve is Maradék nélkül

admin

Kávézacc a kertben

admin