Praktikák

Kenyértárolási tippek

 

Augusztus 20. az államalapítás mellett az új kenyér ünnepe is. Régen – a hagyomány szerint – az aratás után Szent István napján sütöttek először az abban az évben aratott új búzából kenyeret.

 

Cikkünkben tippeket adunk arra vonatkozóan, hogyan lehet minél tovább frissen tartani a kenyeret, illetve mit kerüljünk el a tárolás során.

 

Fagyasszuk le a kenyeret

A fagyasztás az egyik legjobb megoldás a kenyér frissességének megőrzésére. Fagyasszuk le szeletelve a kenyeret, így bármikor kivehetünk a fagyasztóból akkora mennyiséget, amire szükségünk van. Ha nem szeretnénk felszeletelni, akkor is érdemes kisebb egységekben lefagyasztani, hogy tényleg csak annyit vegyünk ki, amennyi egyszerre elfogy. Mikróban vagy sütőben gyorsan felolvaszthatjuk. A melegítés hatására ismét olyan lesz, mintha frissen sült volna. Fontos! Ha már egyszer kivettük a fagyasztóból a kenyeret, ne tegyük vissza!

 

Használjunk kenyértartót

A kenyértartó nem csak a kenyerünk frissességének megőrzésében segít, de dekorációs elemnek sem utolsó. A kenyértartó  használata a legjobb választás, ha nem fagyasztjuk le a kenyerünket. A tárolón kis rések biztosítják, hogy megfelelően tudjon szellőzni, ezzel elkerülhetjük az idő előtti penészesedést. Társoldalunk, az Ételt csak okosan cikkéből megtudhatjátok, melyik típusú kenyértartó a legpraktikusabb.

 

Ne tárold a hűtőszekrényben!

A hűtőszekrény frissen tartja a húsokat, tejtermékeket és a pékáruk penészesedését is lassítja. De! Akár hatszor gyorsabban is kiszárad a kenyér a hűtőben az alacsony hőmérséklet miatt, mint szobahőmérsékleten. Helyette tároljuk, száraz, hűvös helyen. A hűtő teteje sem a legjobb megoldás, mert a kenyér felveheti a hűtő által leadott hőt, így hamarabb kiszárad.

 

 

Különböző kenyerek különböző ideig bírják

Vegyük figyelembe, hogy a krumplis kenyér, a kovászos kenyér vagy a hozzáadott zsírt tartalmazó kenyerek  több ideig bírják, mint a bagett, a briós vagy a kifli. Ezek alakjuk és méretük miatt is hamarabb veszítenek nedvességtartalmukból. Ha ilyen jellegű pékárut vásárolunk számoljunk vele, hogy akár még aznap el kell fogyasztani.

 

Műanyag zacskó?

A zacskó ugyan meggátolja a kenyér kiszáradását, mivel nem engedi a nedvességet elpárologni, de a bennrekedt párától kenyerünk kérge átnedvesedik, megpuhul, és emiatt nem lesz friss érzete. A zacskóban lecsapódó nedvesség nemcsak a frissesség miatt jelenthet gondot, de a penészgombák számára is kedvező körülményeket teremtünk vele, így sokkal hamarabb megtelepednek a kenyér felszínén. Ezért érdemes arra figyelni, ha a boltban frissen sült, még meleg pékárut vásárolunk, ne zárjuk be a zacskót száját hazáig sem. Ha mégis kicsit megpuhul a kenyerünk, és veszít a friss érzetből, újra ropogóssá varázsolhatjuk, ha bedobjuk a kenyérpirítóba pár percre.

 

Papírzacskó

A műanyag zacskó jó alternatívája lehet a papírzacskó. Engedi szellőzni a kenyeret, így nem penészesedik be, viszont lelassítja a nedvesség elvesztését, tehát a kiszáradástól is véd. Talán kevésbé jó megoldás, mint a kenyértároló, de ha nem szeretnénk beruházni egy kenyértárolóra, akkor a legjobb választás.

 

Konyharuha

Nagyanyáinknak nem volt se műanyag zacskója, se papírzacskója, helyette egy tiszta konyharuhába csavarták a kenyeret. Hasonlóan működik, mint a papírzacskó. Ha otthon sütünk kenyeret, és nincs otthon papírzacskó, akkor egy nagyon jó opciója lehet a kenyér frissen tartására.

Ha mégsem sikerült elfogyasztani az összes pékárut mielőtt elvesztették frissességüket, akkor is van megoldás! Előző cikkünkben ötletekkel látunk el titeket, milyen furfangos módokon lehet felhasználni, és új életet adni a szikkadt kenyérnek.

 

Források:

https://www.epicurious.com/expert-advice/how-to-keep-bread-fresh-article

https://www.foodandwine.com/cooking-techniques/storing-bread-tips

 

Kapcsolódó tartalmak

6+1 tipp, hogy már vásárláskor megelőzd az élelmiszerpazarlást

admin

Háztartási tanácsok kereskedői szemmel – Spar

admin

Hogyan készítsük fel a kamránkat egy veszélyhelyzetre?

admin