HírekPraktikák

Tippek, hogyan kerüld el az élelmiszerpazarlást nyáron

Kerti partik, szezonális gyümölcsök áradata, nyaralások, „annyira meleg van, nincs kedvem főzni” – érzés, és még sorolhatnánk. Ismert tény, hogy nyáron nő a kidobott élelmiszerek mennyisége. Összeszedtünk nektek 5 + 1 tippet, amelyeket szem előtt tartva nyáron sem fogtok több élelmiszert pazarolni.
1.Vásároljunk okosan! Vásároljunk kevesebbet!

Furcsa tanács? Pedig ebben a kánikulában senki nem akar a forró gáztűzhely mellett állni, hiába vásároltuk be a főzéshez az alapanyagokat. Emellett azt is érdemes figyelembe venni a bevásárlásnál, hogy az étvágyunk sem az igazi a nagy melegben. Törekedjünk arra, hogy kevesebb ételt vásároljunk. Tartsunk inkább a hét során több kisebb bevásárlást, amikor csak a következő pár napra szükséges dolgokat szerezzük be.

2.Fagyassz, fagyassz, fagyassz!

A fagyasztó nemcsak a jégkockatartó miatt lesz a legjobb barátod! Remek megoldás, hogy meghosszabbítsuk az ételmaradékok vagy akár a pékáruk eltarthatóságát. De fontos, hogy ezt is tudatosan tegyük. Ne a fagyasztó legyen az élelmiszertemető! Akkora mennyiségeket fagyasszunk le egyben, amit később meg tudunk enni egyszerre, így csak annyit kell felolvasztanunk ami el is fog fogyni. Címkézzük fel őket, írjuk fel, hogy mikor és mit fagyasztottuk le. Ezzel még nem végeztünk az élelmiszermentéssel, később használjuk is fel a fagyasztóban rejlő finomságokat!

3.Figyeljünk a helyes tárolásra!

Némely gyümölcsnek, mint pl. a banánnak, görögdinnyének nem tesz jót, ha hűtőben tároljuk, viszont, pl. az epret és a cseresznyét érdemesebb inkább hűtőben tartani. Arra is érdemes figyelni, hogy vannak olyan gyümölcsök, amelyek természetes, érést segítő gázokat, pl. etilént bocsátanak ki. Ezek közelében lévő gyümölcsök, zöldségek gyorsabban romlanak. Tároljuk külön a banántól, paradicsomtól, almától, sárgadinnyétől a többi zöldséget, gyümölcsöt. Itt pedig megtalálod meddig és hogyan tárolhatók a különböző ételmaradékok. Az ételmaradékok esetében az is nagyon fontos, hogy időben bekerüljenek a hűtőbe. Ez különösen lényeges egy napsütéses kerti parti esetében, ne pihentessük órákig a sült husit a napon.

5.Ügyeljünk a hűtő hőmérsékletére!

Nyáron kifejezetten fontos, hogy időnként ellenőrizzük, hogy a hűtőnk hőmérséklete a biztonságos tartományba esik-e. Előfordulhat, hogy emiatt romlanak meg hamarabb a hűtőben tárolt élelmiszerek Szerezzünk be egy hűtőhőmérőt, és figyeljünk arra, hogy mindig 0 és 5°C között legyen a hőmérséklet.

6.Igyekezzünk felhasználni mindent!

A nyári szezonális gyümölcsökből sosem elég! Viszont, ha több termett vagy kicsit többet sikerült beszereznünk a kelleténél, törekedjünk rá, hogy felhasználjuk a javát. Mindig elfér egy kis extra gyümölcs a reggeli turmixban vagy zabkásában. Ügyeljünk arra, hogy a megfőzött ételeink se vesszenek kárba, ha már ráuntunk, használjuk fel más fogásokhoz új köntösben.

+1 Komposztáljunk


Ha nem sikerült a megelőzés, a komposztálás még mindig jobb megoldás a szemetesnél. Illetve nyáron sokkal több zöldség-gyümölcs kerül a tányérunkra, így szükségszerűen nagyobb mennyiség termelődik a nem elkerülhető élelmiszerhulladékokból is (például gyümölcshéj, zöldségmagok). Azzal, hogy visszajuttatjuk a körforgásba ezeket az élelmiszerrészeket, tápláló talaj fog keletkezni a növények számára, amelyeket később elfogyaszthatunk. Számos lehetőség van manapság már a komposztálásra, kezdve a szabadkerti komposztálóktól a benti lehetőségeken át a közösségi, városi komposztálásig. Tanulmányozd komposztálási útmutatónkat, hogy tudd, mit és hogyan kell komposztálni!

Kapcsolódó tartalmak

Vendéglátók figyelem! − Pazarlásfigyelő applikáció

admin

Hollandiából érkezett hallgatók előadást tartottak a budapesti kiskereskedelmi szektor élelmiszerpazarlási helyzetéről

admin

Maradék nélkül a Sirha Budapesten

admin