HírekPraktikák

A pörkölt új élete

A magyar konyha egyik legkedveltebb étele a pörkölt, éppen ezért gyakran kerül a családi asztalra, egy előrelátó háziasszony pedig akár több napra elegendő mennyiséget is elkészít belőle. Sajnos előfordulhat, hogy a frissen elkészült étel iránti lelkesedés alább hagy, és sokadik alkalommal már senki sem kívánja a pörkölt-nokedli-kovászos uborka hagyományos hármasát. Ekkor egy kis kreativitással még megmenthetjük a pörköltet a kidobástól, ehhez szeretnénk pár ötletet adni.

 

1, Gulyásleves

A megtisztított és felaprított zöldségeket hagymás zsiradékon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és vízzel felengedjük. Miután a zöldségek megfőttek, hozzáadjuk a pörköltmaradékot és jól összeforraljuk.

2, Rakott húsos palacsinta

A megmaradt pörkölt szaftját tejföllel kikeverjük, az így kapott szósz felét az apróra vágott pörkölthúshoz adjuk. A húsos keveréket hagyományos sós palacsintába töltjük, összehajtogatjuk és hőálló edényben szorosan egymás mellé rendezzük. A szósz másik felével meglocsolva előmelegített sütőben összesütjük.

3, Rakott zöldség

A megmaradt pörköltet főtt rizzsel elkeverjük. A rizses-húsos keveréket párolt zöldségekkel, gombával és ízlés szerint tejföllel rétegezzük egy zsiradékkal előre kikent edénybe. A tetejére sajtot reszelve még ízletesebbé varázsolhatjuk.

 

4, Székelykáposzta

A savanyú káposztát a maradék pörkölttel és egy kevés vízzel puhára főzzük, ízlés szerint rizzsel vagy gerslivel dúsíthatjuk.

5, Húsos gombóc

A szilvás gombóchoz hasonlóan krumpli alapú tésztát készítünk, kinyújtjuk, majd kis négyzetekre vágjuk. A négyzeteket az előre összeaprított pörkölthússal megtöltjük és gombócokat formázunk. A gombócokat lobogó, kissé sós vízben 2-3 percig főzzük, majd aranybarnára pirított morzsába hempergetjük.

 

Vigyázat! Nem minden fenékig tejfel.

Az élelmiszerpazarlás megelőzése mellett fontos, hogy az új köntösben tányérunkra kerülő fogások biztonságosak is legyenek, amelyért néhány szabály betartásával rengeteget tehetünk:

– Az étel –elkészítésétől számítva– legfeljebb 3 órán át maradhat környezeti hőmérsékleten, ezt követően azonban már nem szabad elfogyasztani.

– Fontos rendszeresen ellenőrizni a hűtő hőmérsékletét, amelynek egészségünk védelme érdekében 0 és +5°C között kell lennie.

– Az étel újramelegítésekor mindig csak annyit melegítsünk fel, amennyit az étkezés során el is fogyasztunk, hiszen a többszöri újramelegítés betegségeket okozhat. Lényeges, hogy az étel külső és belső része is egyformán felforrósodjon, ezt keveréssel tudjuk elősegíteni.

– A megmaradt ételt az elkészítés napját követő 2 napon belül mindenképpen fogyasszuk el.

 

Forrás:

https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/21392/2018_GHP_2_kiadas_online.pdf/53bef22b-c3d2-2a7f-cd7e-307ad586db21

https://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2016/11/05/13-nyero-otlet-a-megmaradt-porkolt-ujragondolasahoz/

https://www.nosalty.hu/recept/gulyasleves-klasszikusan

https://www.nosalty.hu/recept/daralt-hussal-rakott-zoldbab

https://www.nosalty.hu/recept/szekelykaposzta-1

https://www.nosalty.hu/recept/hortobagyi-husos-gomboc

 

Képek forrása: Pixabay, Fotolia

Kapcsolódó tartalmak

Vakációra készülve is Maradék nélkül

admin

Projekthét a Hunfalvyban: Éhezés…Miért?

Maradéknélkül

Egy élelmiszerhulladék tradíciója

admin