Hírek

Ami sok, az Bacillus!

 

„Csak annyi ételt vásárolj, főzz meg, illetve szedj ki a tányérodra, amennyit meg is eszel!” – ez a Nébih Maradék nélkül programjának 3 aranyszabálya.

 

Magyarországon fejenként átlagosan 68 kg élelmiszerhulladékot termelünk egy évben, amelynek közel fele (~33 kg) egy kis odafigyeléssel elkerülhető lehetne. A szemetesbe dobott élelmiszerek nagy része hulladéklerakóban végzi, ahol lebomlásuk során jelentős mennyiségű üvegházhatású gáz termelődik, nem csekély mértékben hozzájárulva ezzel a globális felmelegedéshez.

 

A túl nagy mennyiségben elkészített, ezért megmaradt ételek nemcsak a globális felmelegedéshez járulhatnak hozzá, hanem elfogyasztásuk élelmiszerbiztonsági kockázattal is járhat. A karácsonyi ünnepek alatt minden háziasszony a lehető legnagyobb választékot igyekszik biztosítani a legínycsiklandóbb falatokból. Mennyiség tekintetében is biztosra szoktak menni, nehogy a vendégsereg éhen maradjon. A menü és a főzés pontos megtervezése több szempontból is elengedhetetlen: egyrészt az élelmiszerpazarlás megelőzése, másrészt a tökéletes időzítés az ételmérgezés megelőzése érdekében.

 

Példának okáért az étkezés előtt már órákkal elkészített ételről a nagy sürgés-forgás közepette könnyedén megfeledkezhetünk, és a konyhapulton hagyhatjuk ahelyett, hogy a hűtőszekrénybe tennénk. Vagy egyszerűen már nem is marad hely az új fogás számára. Az ebédet követően pedig további órákra szobahőmérsékleten maradhat a fel nem tálalt maradék étel, amelynek az ünnepek alatt aztán többször is nekilátunk.

 

A túl hosszú ideig nem megfelelő hőmérsékleten tárolt rizs elfogyasztása például gyakran eredményezhet hányingerrel, hasfájással, hányással vagy hasmenéssel járó megbetegedést a benne elszaporodott Bacillus cereus kórokozónak köszönhetően. Figyelem! A baktérium toxinjának jelenléte az élelmiszer érzékszervi változásával nem jár. A vendéglátóiparban éppen ezért pontosan szabályozzák a meleg étel készen tartásának megengedett lehetőségeit.

 

Akár háziasszonyok vagyunk, akár a vendéglátásban dolgozunk, a mennyiségek tudatos tervezésével tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen úgy, hogy egyúttal az egészségünket is védjük az élelmiszer okozta megbetegedésekkel szemben! A legegyszerűbb megoldás a megelőzés.

Hulladékhierarchia

 

Tervezzük hát meg a menüt úgy, hogy a kecske is jól lakjon, de a káposzta is megmaradjon!

 

 

Videók a 3 aranyszabályról:

Ne szedj ki többet: https://www.youtube.com/watch?v=idb80_UcTNQ

Ne főzz többet: https://www.youtube.com/watch?v=OsbCAZBhbzo

Ne vásárolj többet: https://www.youtube.com/watch?v=bCKmu6FD_ss

 

 

Kép forrása: Pixabay

Kapcsolódó tartalmak

Újabb lehetőség a hallgatók kezében

admin

Interjú Szalay Csongorral, a Maradék nélkül animációs videóinak szinkronhangjával

admin

Kukoricapehely-sör

admin