HírekPraktikák

Karácsonykor is tudatosan

 

„Vadat és halat, s mi jó falat

Szem-szájnak ingere,”

 

Így szól Arany János A walesi bárdok című költeményének egy részlete, amely akár egy karácsonyi vacsora látványát leíró két sor is lehetne. Karácsony ünnepén a gondos háziasszonyok a lehető legváltozatosabb menüsorral szeretnének kedveskedni vendégeiknek. A tradicionális ételek közül elmaradhatatlan a halászlé, a halpaprikás és a töltött káposzta, a süteményes tálcán pedig biztosan találunk mákos és diós bejglit, mézeskalácsot és püspökkenyeret, nem is említve a sok helyen elmaradhatatlan családi specialitásként számon tartott ánizsgolyót, kardamomos süteményt vagy a marcipános zserbót. Miután a kukoricasaláta behelyezésével maradéktalanul kitöltöttük a hűtőszekrényben rendelkezésre álló teret, már csak az erkélyen marad hely a legkisebbek ízlése kedvéért készített rántott csirkecomboknak.

 

A karácsonyi stressz, az élelmiszerbiztonsági kockázatok és az élelmiszerpazarlás megelőzése érdekében álljon itt néhány egyszerű, ám hatékony tipp.

Bevásárláskor vagy a menü tervezésekor segítséget nyújthat a Maradék nélkül program 3 aranyszabálya: csak annyi ételt vásároljunk, főzzünk meg és szedjünk ki a tányérra, amennyit meg is tudunk enni. Mennyiség helyett válasszunk inkább kevesebb, de jobb minőségű, lehetőleg helyben vagy Magyarországon előállított élelmiszert, így a rövidebb szállítási távolságok miatt a környezetünket is védjük! Ha a vendégek létszáma bizonytalan, a menü megtervezésekor válasszunk olyan ételeket, amelyeknek nem felkínált maradékát az ünnepek végén lefagyaszthatjuk későbbre. Ha a korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a túl sok ételmaradék a szemetesben végzi, idén próbáljunk meg ellenállni a kísértésnek, és három adag mézeskalács helyett gyúrjunk be csak egyet! Ha mindezekre odafigyelünk, nem lesz szükségünk az erkélyre, amely a – többek között az élelmiszerhulladékok lebomlásának köszönhetően bekövetkezett – globális felmelegedés miatt már nem is annyira hideg.

 

Az adventi időszakban pedig gondoljunk a rászorulókra is! Adományozzunk olyan bontatlan csomagolású, nem lejárt élelmiszert, amit mi magunk is elfogyasztanánk! S még jobb, ha nem terméket, hanem a saját időnket ajándékozzuk, a karitatív szervezeteknél ugyanis mindig szükség van egy újabb önkéntes kézre!

 

 

Az eredeti cikket a Konyhasziget magazin 2018/TÉL számában olvashatjátok.

Kapcsolódó tartalmak

A jolly joker mascarpone

admin

Kerekasztal beszélgetés a fenntartható vendéglátásról

admin

Maradék nélkül bemutatkozása a 28. Gazdasági Fórumon, Krynicában

admin