Praktikák

Sörmentő akció EB idején

 

Nincs focimeccs sör nélkül! Na de mit teszel, ha az izgalmas hosszabbítás miatt megfeledkeztél a maradék sörről? Kibontva, bizonyos idő elteltével már hiába keresed benne a buborékokat, ám ennek ellenére nem kell kiöntened a mosogatóba! Összegyűjtöttünk nektek néhány sörmentő receptet, amivel felhasználhatjátok a megmaradt sört is!

 

 

 

Sörös csirke – győzelem utáni szárnyalás

Ha te sem szeretsz sokat agyalni a heti menün, máris megvan az egyik főételed.

Hozzávalók 4 személyre:

4 db csirkecomb
1 evőkanál szárnyas fűszerkeverék
3 gerezd fokhagyma reszelve vagy 2 kávéskanál fokhagymapor

1-2 cm gyömbér reszelve vagy 1 kk. őrölt gyömbér

fél kk. őrölt feketebors

1 kk. só

1 púpos evőkanál mustár

fél dl olaj

2 dl sör

 

Elkészítés:

Az olajat összekeverjük a fűszerekkel és a mustárral, majd ebben a pácban alaposan megfürdetjük a combokat, ezt követően egy órán át a hűtőben lefedve pácoljuk. Ezután a húst tepsibe tesszük, meglocsoljuk a sörrel. Fél órán át lefedve sütjük, majd fedő nélkül további 15-20 perc alatt ropogósra pirítjuk a 180-200 fokos sütőben. Köretnek rizst és valamilyen szezonális párolt zöldséget ajánlunk. Nézd meg itt, minek van szezonja júniusban!

 

 

Sörös rágcsa – vigyünk egy kis csavart a szimpla nassolnivalóba

A másnapi meccshez kiváló nasi az előző napról megmaradt sörrel készült rágcsa.

 

Hozzávalók:

50 dkg rétesliszt
2 dl napraforgóolaj vagy olvasztott zsír
2 dl sör
1 csomag sütőpor
1 evőkanál só

 

Elkészítés:

Először keverjük össze külön-külön a száraz (liszt, sütőpor, só) és a nedves (olaj/zsír, sör) hozzávalókat, majd öntsük össze és gyúrjuk belőle tésztát. Osszuk négy részre, hogy könnyebben tudjunk vele bánni. A tésztabucikat egyenként nyújtsuk ki fél centi vastagra, téglalap alakúra. Tetejét kenjük meg tojással, szórjunk rá reszelt sajtot, és jól nyomkodjuk bele. Már így is isteni lenne, de még ropogósabb lesz a végeredmény, ha megfordítjuk a tésztát, ezt az oldalát is megkenjük és szezámmaggal, lenmaggal vagy köménymagos keverékkel tesszük izgalmasabbá . A fordításhoz használjunk tiszta konyharuhát, és a magokat is alaposan nyomkodjuk bele a tésztába. Derelyevágóval 1.5 cm vastag csíkokra vágjuk és szépen csavarjuk meg a rudakat. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, 20-25 perc alatt 180 fokon aranybarnára sütjük.

 

 

Cseh sörperec – Sör mellé sörperec

 

Reggelire vagy vacsorára is megfelelő lehet egy-egy mosolygós perec, de akár tízórainak is elviheted a munkahelyre.

 

Hozzávalók a tésztához:

40 dkg finomliszt

3 dkg élesztő

1 teáskanál só

1 csipet cukor az élesztőhöz

6 dkg vaj

2,5 dl sör

 

A kenéshez:

1 db tojássárgája (maradék nélkül tipp: a tojásfehérjét habbá verve belekeverheted a reggeli zabkásába, amitől mennyi krémes és könnyű lesz vagy add hozzá egyszerűen a többi tojáshoz a rántottában)

só ízlés szerint (durva szemű)

 

Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos vízben felfuttatjuk a cukorral. A lisztben elmorzsoljuk a puha vajat, belekeverjük a sót, majd az élesztős víz és a sör hozzáadásával közepes keménységű tésztát dagasztunk.

Duplájára kelesztjük, majd enyhén lisztezett deszkán kissé átgyúrjuk. A tésztából kb. 1 cm vastag, 40 cm hosszú rudakat sodrunk, amelyekből pereceket formázunk.

A tojássárgát egy pici sörrel elkeverjük, majd megkenjük a pereceket. Durva szemű sóval megszórjuk, és előmelegített sütőben, hőlégkeverésen, 180°C-on körülbelül 20 perc alatt pirosra sütjük.

 

Sajtszósz a nachoshoz – tökéletes páros

 


Hozzávalók:

1,5 dl sör

25 dkg cheddar sajt

1 evőkanál finomliszt

50 g krémsajt (például maradék mascapone )

1 gerezd fokhagyma

jalapeño ízlés szerint

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

 

Elkészítés:

Egy fazékban, közepes lángon felmelegítjük a sört. Közben a cheddart lereszeljük, a fokhagymát és a jalapeño paprikát apróra vágjuk, a lisztet beledolgozzuk a krémsajtba. A meleg sörből kanalazunk a krémsajtos keverékhez a hőkiegyenlítés miatt, majd hozzáadjuk a sörhöz a reszelt sajttal és a többi hozzávalóval együtt. Körülbelül 5 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett a sajt elolvad, és egynemű, lágy szószt kapunk.

Elő a nachosszal, kezdődhet a meccs!

 

Rázva, keverve – frissítő koktélok

 

 

 

 

A kánikulában – ha épp nincs hidegfront – egy hűsítő koktélhoz is felhasználhatod a megmaradt sört. Mutatunk pár koktél ötletet, amelyeknek nagyon frappáns elnevezésük van:

– Véres Szem: 5 rész sör, 1 rész paradicsomlével keverve.
– Liverpooli Csók: Bármilyen barna sör feketeribizli likőrrel keverve
– Méhcsípés: Barnasör narancslével keverve
– Broadway: Sör és kóla (főleg Japánban kedvelt)
– Kígyómarás: az angolok kedvence, fele rész sör, fele rész almabor, esetleg egy kis feketeribizlis szörppel megbolondítva.

Ezek a mi kedvenc receptjeink, de természetesen nagyon sokféleképpen felhasználhatod a sört, akár kenyérsütéshez, akár szószokhoz, de még sütihez is!

Próbáljátok ki ti is!

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Érdekesség

Szupermenta társkampányunk összegyűjtött 12 érdekességet a sörről. Egy másik cikkükben arról olvashatsz, hogyan készül a sör. Sőt, azt is kiszámolták, hány korsó búzasör egy kiló kenyér?

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Források:

https://www.mindmegette.hu/soros-csirkecomb.recept/

https://www.nosalty.hu/recept/soros-ragcsa
https://www.nosalty.hu/recept/cseh-sorperec
https://www.nosalty.hu/recept/soros-pikans-sajtszosz

https://www.mindmegette.hu/soros-koktelok-44584/

Kapcsolódó tartalmak

6+1 tipp, hogy már vásárláskor megelőzd az élelmiszerpazarlást

admin

Augusztusban szezonális

admin

Vedd számba a sárgadinnyét

admin