PraktikákVegyél számba!

Komposztálj a konyhában!

 

Amikor a Maradék nélkül kihívás hetében jártunk, sokszor eszünkbe jutott, hogy milyen nagy kár, hogy csak a kertben lehet a gyümölcs- és zöldségmaradványokat komposztálni. Azóta kiderült, hogy tévedtünk.

A kifejezetten a konyhába tervezett komposztáló berendezéseknek se szeri, se száma. Így, ha egy városi lakásban élünk, akkor sem kell kidobni a komposztálható maradékokat, és értékes tápanyagot készíthetünk a szobanövényeknek, a hobbitelekre vagy a (nagy)szülők kertjébe.

Természetesen a komposztálás egy nagyon összetett folyamat és egy olyan kényes helyen, mint a konyha, a higiéniai szempontokat sokszorosan figyelembe kell vennünk. Aki nem szeretne a konyhában ilyet tartani, az teheti a komposztálót vagy a gyűjtőedényt az erkélyre is.

Azok a konyhai komposztálók, amelyek „teljes munkát” végeznek, több részből is állnak. A teljes komposztálás egy starter anyag segítségével, hermetikusan lezárva megy végbe. Tehát szagok, muslicák, legyek vagy egyéb állatok miatt nem kell aggódnunk, ugyanis az eszközt szorosan, légmentesen kell lezárni. A felhasználható komposztot néhány naponta nyerhetjük ki az edényből.

Ezen kívül azokra is gondolnak ma már a gyártók, akiknek van ugyan kerti komposztálójuk, de csak naponta egyszer viszik a komposztot a kertbe. Erre a célra számos edényt találhatunk az interneten, melyeknek célja, hogy higiénikusan tartsuk napközben a konyhát és lezárva tartsuk a maradékokat. Ezekből létezik kerámia, műanyag, acél, pultra tehető, tárolóba rejthető, fekete, fehér, szürke… és tényleg, bármilyen.

Legnagyobb előnyük, hogy viszonylag kis helyet foglalnak, így például a mosogató alatti szekrény ajtajára akaszthatjuk őket, vagy a pult sarkára, esetleg a szemetes mellé is elférnek. A legtöbb mosogatógépben mosható, így nagyon egyszerű a tisztításuk. A komposztálók sorában olyan is van, amelyik gyorsítja a komposztálási folyamatot, így kisebb méretű eszköz is elég, valamint hamarabb jutunk friss komposzthoz. A választékban pedig biztosan találunk olyat, ami elnyeri a tetszésünket, hiszen számtalan dizájn és szín közül válogathatunk.

Hátrányuk leginkább, hogy valamit tennünk kell a keletkező komposzttal. Ha sok szoba- és balkonnövényünk van, akkor ez nem okoz nagy problémát. Azonban amennyiben nem tudjuk az összes komposztot felhasználni, még mindig elvihetjük barátoknak, rokonoknak vagy a társasház kertjébe. bin6
További hátrány, hogy jól kell eltalálnunk az eszköz méretét: egy nagycsaládnak biztosan nem nyújtanak elég helyet a divatos, konyhapultra helyezhető komposztálók. Figyelnünk kell továbbá a komposztáló minőségére is, a gyenge anyagból készült dobozok könnyen bosszúságot okozhatnak.

Ha többet szeretnétek megtudni a komposztálókról, pörgessétek végig ezt a cikket (EN)

Kapcsolódó tartalmak

Hozzávalók 3 főre: rizs

admin

A pörkölt új élete

admin

Mennyi is egy adag tészta?

Maradéknélkül