Praktikák

Mennyi is egy adag?

 

A maradék nélküli sütés- főzés egyik alapszabálya, hogy oda kell figyelnünk arra, hogy hány embernek készítünk ételt. Ha több emberre főzünk, mindenképpen érdemes lehet előre lemérni az adagokat. De mennyit is számoljunk egy emberre bizonyos élelmiszerekből?

 

Vannak olyan trükkök, amikkel akár szemre is porciózhatjuk az alapanyagokat:

  1. Ha húst készítünk, mindenkire nagyjából egy nagyobbacska szappan méretű szeletet számspagettiítsunk. (Ez nagyjából 120- 200 grammot jelent.)
  2. Tészta: Egy adag száraztészta nagyjából egy ökölnyi mennyiségű. Ha nincs kedvünk mérleget használni, számoljunk így minden étkezőre.
  3. Egy adag kenyér (ételek mellé) nagyjából egy CD méretű szelettel azonos. Ugyanezt a méretezést használhatjuk gofri adagolásánál is.
  4. Ha szemmértékkel adagoljuk az olajat sütéshez, akkor a nagyujjunk felső ujjpercét használjuk − nagyjából ennyi kell ahhoz, hogy egy-egy adag ételt megpirítsunk.
  5. Gyümölcsök és zöldségek esetén egy adag megközelítőleg egy teniszlabda méretének felel meg (tehát kb. egy maroknyi mennyiség).
  6. Mogyoróvaj és más édes kencék: nagyjából két teáskanálnyi mennyiséggel számíthatunk.

Pontosabban akkor tudunk adagolni, ha lemérjük az alapanyagokat. Az alábbi számokat használhatjuk irányadónak 1 főre:

Kész ételek Hüvelyesek Tészta, krumpli Zöldség Rizs, tarhonya Húsfélék
Leves: 3dl Száraz hüvelyes főzeléknek: 10dkg Száraztészta főételnek: 10-15dkg Zöldségköret 15-20 dkg Rizs, tarhonya köretnek: 10 dkg Hús csont nélkül: 12-20dkg
Leves főételnek: 4-5dl Száraz hüvelyes levesnek: 5dkg Száraztészta levesbetétnek: 1 dkg Zöldség főzeléknek: 25dkg Rizs levesbetétnek: 2dkg Csontos hús: 18-25dkg
Főzelék: 2,5dl Krumpli köretnek: 20-25dkg Zöldség levesbe: 8-15dkg Hús gulyásnak, fasírtnak: 8-12dkg
Mártás: 1-1,5dl Tisztított, csontos csirke: 25-35dkg
  Tisztított, csontos liba: 25-40 dkg
  Tisztított hal: 20-30dkg
 

Hurka, kolbász: 20-25dkg

 

Kapcsolódó tartalmak

Minden cseppje arany

admin

Nem csak a sportszárak menők az EB alatt, avagy az EB zöldségsz(t)árai

admin

Maradék nélkül: hűtőhasználati kvízjáték

Maradéknélkül