Praktikák

6+1 tipp, hogy már vásárláskor megelőzd az élelmiszerpazarlást

 

A pazarlás sok rossz szokás eredménye lehet, viszont szerencsére pár egyszerű szabály betartásakor már a boltban is sokat tehetünk ellene.

  1. Ne akkor vásárolj, amikor éhes vagy!

Ezt a tippet leginkább diétás oldalakon olvashatjuk, de ugyanúgy segítségünkre lehet az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemben is. Az ok egyszerű: éhesen sokkal több élelmiszert a kosarunkba halmozunk, hiszen a szemünk mindent megkíván. Ha tehetjük, inkább jóllakottan menjünk a boltba, így racionálisabb döntést hozhatunk a polcoknál.

  1. Akkor is kerüld az élelmiszerboltokat, ha fáradt vagy!

Egy svéd tanulmány arra is rámutatott, hogy a fáradtság az éhséghez hasonló reakciót vált ki belőlünk. A kutatás eredménye szerint ilyenkor magasabb kalóriatartalmú, és összességében nagyobb súlyú élelmiszereket választunk.

  1. Amikor csak lehet, használd a saját dobozaid!

Ha lédig terméket vásárolsz és van rá lehetőség (például a piacon), kérd a terméket otthonról hozott dobozba. Ezzel nemcsak fpexels-photo-26799elesleges csomagolóanyagot spórolsz, hanem a vásárolt adagot is könnyebben kontrollálod.

  1. Kerüld a nagy kiszerelést romlandó ételeknél!

Bevásárlóközpontban vásárolva csábítóak lehetnek a pénzmegtakarítással kecsegtető óriás kiszerelések. Ez romlandó élelmiszerek esetén nagyon becsapós lehet, hiszen a szükségesnél nagyobb mennyiséget nem biztos, hogy időben el tudjuk fogyasztani. Ebben az esetben inkább gondolkodjunk kicsit előre, és csak annyit vegyünk, amennyit biztosan megeszünk.

  1. Ne csábulj el minden akciónál!

Nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha bevásárló listánkon szereplő termékek valamelyike éppen akciós áron kapható. Ha viszont csak azért veszünk meg valamit, mert épp kedvezményes árú, akkor könnyen abba a csapdába eshetünk, hogy felesleges élelmiszerekért fizetünk. Így már annyira nem is olcsó a vásárlás, ráadásul könnyen ránk is romolhatnak egyes termékek.

  1. Inkább gyakran vásárolj!

Ha megtehetjük, inkább vásároljunk többször kevesebbet, mint egyszer rengeteget. Így jobban ellenőrizhetjük, hogy mit tárolunk otthon, és kisebb az esélye, hogy megfeledkezünk valamiről a hűtőben.

 

6+1. Mennyiség helyett minőségre fordíts!

Hiába tűnnek kifizetődőnek a nagy kiszerelésű élelmiszerek ha aztán nem tudjuk mindet elfogyasztani. Kerüljük a felesleges vásárlásokat, s az így megtakarított pénzt kevesebb, de jobb minőségű, biztonságos élelmiszerek vásárlására fordíthatjuk. Szempont lehet még az is, hogy az élelmiszert minél közelebbről szállítsák a boltba. Ezzel jót teszünk magunkat és a környezetünknek is.

 

Kapcsolódó tartalmak

5 ok, hogy ne hagyd az étteremben a maradékot

lippail

Húsvéti dekoráció inspiráció tojáshéj hasznosítással

lippail

A pörkölt új élete

admin