HírekMaradékmentő receptekPraktikák

Maradékmentés: „Köretek újra töltve”

A köretek, mint a rizs vagy az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő bulgur és kuszkusz tipikusan azok az ételek, amelyekből a szükséges mennyiséget nem egyszerű kikalkulálni. Jellemzően többet készítünk a kelleténél, azonban ha van a tarsolyunkban néhány maradékmentős receptötlet ilyen helyzetekre, akkor igazán izgalmas ételeket kreálhatunk maradékaink felhasználásával. A következőkben mindhárom köret típusra ajánlunk egy-egy receptet:

A bulgur – amit búzatöretnek is neveznek – nagyszerű alternatívája a rizsnek, gyorsan elkészül és kiadós. Előnye, hogy nagyon jól átveszi az ízeket, ezért kedveltek például a bulgurból készült saláták, sok szezonális zöldséggel elkészítve:

1. Bulgursaláta

Hozzávalók:

  • maradék bulgur (kb. 20-30 dkg)
  • 1 tk só a zöldségekhez
  • 2 db paradicsom
  • ½ kígyóuborka
  • 1 csokor petrezselyem
  • 15 dkg fetasajt

Elkészítés menete:

A paradicsomot, az uborkát és a petrezselymet alaposan megmossuk, egy papírtörlővel a nedvességet felitatjuk, és felaprítjuk. Megsózzuk, és a bulgurhoz keverjük. Végül a salátához adjuk a felkockázott fetát, és néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Semleges íze révén a kuszkusz akár sós, de akár édes ételek elkészítéséhez is felhasználható. A kuszkusz szintén egy jó választás lehet, ha gyorsan és egyszerű fogásokkal szeretnénk feldobni házi repertoárunkat. A jól elkészített kuszkusz titka egyébként a gőzölésben rejlik, tehát miután felöntjük a legalább kétszeres mennyiségű forró vízzel mindig fedjük le az edényt.

2. Kuszkusszal töltött sült paprika

Hozzávalók:

  • maradék kuszkusz (kb. 15 dkg)
  • 10 dkg juhtúró
  • 12 dkg tejföl
  • 10 dkg lilahagyma
  • 3 db kápia paprika
  • frissen őrölt színes bors
  • olívaolaj

Elkészítés menete:

  1. Adjuk hozzá a kuszkuszhoz a juhtúrót, a tejfölt, az apróra vágott lilahagymát, és ízesítsük sóval, borssal.
  2. A paprikákat mossuk meg, csumázzuk ki és vágjuk félbe. Távolítsuk el a magokat, és a nagyobb ereket vágjuk ki belőle. Töltsük meg a kuszkusszal, és sorakoztassuk őket kiolajozott tepsibe.
  3. A tetejét spricceljük meg olívaolajjal, és előmelegített forró sütőben addig süssük, míg a teteje színt kap.

Ha a hűtőtökben megbújik egy kevés főtt rizs előző napról, akkor készíthettek belőle egy finom desszertet is, amelyet a tejberizshez hasonlíthatnánk. A tálalásnál bátran díszítsétek szezonális gyümölcsökkel is!

3. Rizspuding

Hozzávalók:

  • maradék főtt rizs
  • tej
  • cukor
  • vanília, gyömbér, fahéj, citromhéj

Elkészítés menete:

A maradék rizst fazékba tesszük, annyi tejet öntünk rá, hogy ujjnyi vastagon ellepje, és felforraljuk. Amint felforr, egészen alacsonyra mérsékeljük a lángot, és lassan addig főzzük, míg el nem éri a kívánt, pudingos állagot. Közben ízesítsük cukorral és bármi mással, ami épp a kezünk ügyébe kerül.

Maradék kész köretet kizárólag csak akkor használjuk fel, ha hűtőben tároltuk és 2 napnál nem főztük meg régebben.

Egy kis kreativitással új ételeket varázsolhatunk a maradékokból és könnyedén elkerülhetjük, hogy kidobásra kerüljenek!

Képek forrása:

http://www.mindmegette.hu/images/200/O/bulgursalata.jpg

https://izeselet.hu/wp-content/uploads/2016/12/50_het_stock_dec_15_00000.jpg?x86794

https://cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1609/20160923rizs-maradek-recept3.jpg?w=867&h=576

Receptek forrása:

https://www.mindmegette.hu/bulgursalata.recept/

https://www.mindmegette.hu/juhturos-lilahagymas-kuszkusszal-toltott-kapia-paprika.recept/

https://www.origo.hu/tafelspicc/20160923-receptek-maradek-fott-rizsbol-rizspuding-rakott-zoldsegek-rizsgolyok-es-azsiai-sult-rizs.html

További információk forrása:

https://hvg.hu/gasztronomia/20160219_Igy_lesz_tokeletes_a_kuszkusz__recept

https://www.mindmegette.hu/bulgur-a-szuperkoret-46285/

Kapcsolódó tartalmak

Maradék nélkül szemlélet a Nébih Étteremben

admin

TÉT Platform Egyesület kerekasztala a fenntartható élelmiszerfogyasztásról

admin

Új nagykövetek a Nébih Oktatási Programjában

Maradéknélkül