HírekPraktikákTökéletlenül tökéletesVáltozatosan varázslatosVegyél számba!

Mire figyeljünk görögdinnye vásárláskor

Elkezdődött a dinnyeszezon, a piacokon és az élelmiszerboltokban pedig már megtalálható a magyar sárgadinnye és hamarosan érkezik a magyar görögdinnye is. Mindenki édes és zamatos dinnyét szeretne magának vásárolni és a dinnyék paskolása mellett sokszor a kinézetét is nagyon fontosnak tartjuk a szemrevételezés során. Szeretnénk nektek összefoglalni, hogy mely hibák azok, amelyek mellett is nyugodt szívvel megvásárolhatjátok az adott görögdinnyét és az ízében nem fogtok különbséget tapasztalni. Olvassátok el hasonló témában a sárgadinnyéről készített cikkünket is.

A termés alakja nagyon változatos, a gömbformától a megnyúlt hengeresig előfordulhat. Görögdinnye esetében az alakhiba nem jelent semmilyen problémát vagy változást az ízében, így bátran megvásárolhatjuk a kevésbé szimmetrikus formájúakat is.

A héjhibás dinnye (okozhatja pl. jégeső, dörzsölődés), nem szép, de finom még lehet. A dinnye növekedési ideje alatt a földdel érintkező világos része nem számít színhibának, sőt ebből a részből még az érettségi állapot is megállapítható. Minél sárgább ez a rész, annál érettebb a dinnye.

Nem lehet azonban megrepedt, sem nyomódott, deformált a dinnye, valamint ha mechanikai sérülést látunk rajta, szintén ne vegyük meg. Kerüljük azt a dinnyét, amin mély barázdák találhatóak vagy romlás jelei, esetleg rovarok vagy egyéb kártevők által okozott károsodás, növényi betegség észlelhető.

A dinnye a hidegérzékeny gyümölcsök közé tartozik, 7 °C alatti hőmérsékleten hidegkárosodást szenvedhet, ezért felvágás előtt inkább egy hűvösebb (10-15°C-os) helyiségben tároljuk. Rendkívül érzékeny a légtérben lévő etilénre, ezért ne tároljuk banán, paradicsom és sárgadinnye közelében. Hűvös helyen akár 2-3 hétig is tárolható minőségromlás nélkül a sérülésmentes dinnye. Felvágás után tároljuk hűtőben és 3-4 nap alatt fogyasszuk el!

Kapcsolódó tartalmak

Délután egy film?

admin

Egy meggymag meg még egy meggymag…

admin

Matek nagydolgozat helyett Nagy Vásárcsarnok

Maradéknélkül