HírekPraktikák

Maradék nélkül az irodában is

Örök harc: hűtő a munkahelyen
Amikor szóba kerül a munkahelyi hűtőszekrény, általában mindenki fel tud idézni valamilyen nem túl kellemes élményt. Egy szétfolyó banán, megsavanyodott tej, alakváltó készétel maradékok és sorolhatnánk. Az irodai konyhában azonban ne csak a tisztaságra és az élelmiszerbiztonságra, hanem az élelmiszerpazarlás megelőzésére is figyeljünk.

Bár manapság már sokan dolgoznak valamilyen hibrid formában és jobban lehetővé vált az otthoni munkavégzés, még mindig sok időt töltünk irodában.

Sokféleképpen étkezünk a munkahelyünkön: rendelünk, menzára megyünk és sokan otthonról viszik a munkahelyükre az ebédet. Bármilyen formáját is választjuk az étkezésnek, minden munkahelyen keletkezik élelmiszerhulladék. Azonban az irodában is odafigyelhetünk arra, hogy csökkentsük a kidobott élelmiszerek mennyiségét, akár egyéni vagy közösségi szinten.

A feltételek és körülmények munkahelyenként nagyon különbözők lehetnek, mégis vannak olyan alapvető szempontok, amelyekre mindenhol fontos figyelnünk, ha élelmiszerbiztonságról és élelmiszerhulladékokról van szó.

Az alapok

A hűtő megfelelő hőmérséklete 0-5 °C között mozoghat. Ha nincs külön kijelző a hűtőn, érdemes hőmérővel rendszeresen ellenőrizni. A telepakolt, túlzsúfolt hűtőben nem tud megfelelően áramlani a hideg levegő, ami hozzájárulhat a termékek gyorsabb romlásához.

A konyhai higiénia is alapvető, figyeljünk a tisztaságra, különösen a hűtőre, a mosogató és csepegtető tálca környékére. Tisztaság mindenekelőtt.

Tipikus problémák: kritikus pontok

A hűtő szerepe és fontossága egyértelmű, azonban, hogy ki felel a hűtőért az már problémás szokott lenni. Az irodai hűtőszekrények tisztításával és kezelésével kapcsolatban a legnagyobb probléma a felelősség kérdése és az ellenőrzés hiánya. Biztosan ismerős a (jobb esetben csak) hetek óta hűtőben tárolt különböző készételek, gyümölcsök, tejesdobozok látványa.

Erre csak az jelenthet megoldást, ha szabályokat hozunk létre, egyfajta házirendet. Jó kezdés lehet a heti hűtőpercek beiktatása és felelős kinevezése. Szervezzük meg, hogy az arra felhatalmazott kolléga heti egy alkalommal átnézze és kitisztítsa a hűtőt. Ő legyen, aki jogosult minden általa romlottnak/ hűtőbe már nem való élelmiszer kidobására. Készíthetünk beosztást is a közös felelősségvállalás jegyében, ehhez segítségképpen elérhető a Maradék nélkül program sablonja.

A kávézacc is élelmiszerhulladék?

Sok minden lehet élelmiszerhulladék, amire nem is gondolnánk. Az élelmiszerhulladékokat három csoportba soroljuk. Nem elkerülhető élelmiszerhulladékoknak nevezzük, amelyek emberi fogyasztásra alkalmatlanok, például magok, héj, csontok, kávézacc, almacsutka. Irodai szempontból érdekes kategória a lehetségesen elkerülhető élelmiszerhulladékok csoportja, ilyenek lehetnek: befőttek leve, almahéj, — egyéni ízléstől függ, hogy elfogyasztjuk-e ezeket, viszont sok esetben komposztálhatók.

Elkerülhető élelmiszerhulladék, amelynek a keletkezését megakadályozhatjuk. Ezt nevezzük pazarlásnak. Irodai környezetben ide sorolhatjuk a készétel maradékokat, a megromlott tejet és a megmaradt és kiöntésre ítélt lefőzött kávét is.

Probléma szokott lenni a felhalmozódott tejesdoboz „kollekció”. Több bontott doboz, eltérő fogyaszthatósági idővel — szinte garantált, hogy egy részét ki kell majd önteni. Jó megoldás lehet, ha ráírjuk a dobozra a kinyitás dátumát, és mindig az aktuálisan bontott tejet fogyasszuk. Amennyiben 1 héten belül nem fogy el, öntsük ki, de tartsuk észben, hogy a megelőzés legyen az elsődleges cél! Szintén jó megoldás lehet a tejpor használata a tej helyettesítésére.

Gyakran marad lefőzött kávé az irodákban, amit sokszor kiöntenek. Ennek nem kell így lennie, a megoldás ott van a konyhában. Hűtsük le, 1-2 napon belül még fogyasztható, vagy akár fagyasszuk le és készítsünk belőle kávés jégkockát.

Megelőzés, tudatosság

Ha fontos nekünk az élelmiszerhulladékok csökkentésének ügye, akkor elsőként gondoljunk mindig a megelőzésre. A legjobb megoldás, ha egyáltalán nem keletkezik elkerülhető élelmiszerhulladék.

Hulladékpiramis

Találjuk meg, hogy mi az, ami nekünk működik
Mérés

Inspirációnak és önismeretnek is izgalmas első lépés, ha tartunk otthon egy hetet, amikor naplózzuk a kidobott élelmiszerhulladékot. Bíztassuk az erre nyitott kollégákat is, ha többen mérnek érdekes tapasztalatokat lehet majd megosztani.

Emlékeztető üzenetek, címkézés

Használjuk a hűtőt rövid üzenetek közvetítésére. Akár minden héten írjuk ki: Nézz be a hűtőbe, mielőtt elindulsz. 😊 Már egy kicsit haladóbb megoldás a hozott készételek név és dátum szerinti címkézése. Ha utóbbit választanánk, érdemes a konyhába post it-et és tollat kikészíteni, hogy mindig kéznél legyen.

Szabad préda rendszer

Címkézzük fel a felesleges, de még biztonsággal fogyasztható maradékokat, vagy akár jelöljünk ki egy külön részt a hűtőben. Rendezvényről megmaradt süti, amit nem vitt el senki? Tegyük a szabad préda polcra, így mindenkinek egyértelmű lesz, ha szeretné elfogyaszthatja.

Tervezés

Céges bulik, rendezvények és gyümölcsnap alkalmával is gondolkodjunk előre. Legyen saját dobozunk, amibe csomagolhatunk a megmaradt ételből, hogy ne kerüljön semmi kidobásra.
Közösen a munkatársakkal meghatározhatunk konkrét és megvalósítható célokat is. Apró változtatásokkal kezdjünk, a közösségünk igényeinek és lehetőségeihez mérten.

Kreativitás

Helyezzünk ki az irodai konyhába informatív, figyelemfelkeltő vagy akár vicces plakátokat a témában. A Maradék nélkül oldaláról letölthető és hasznos lehet a Lejárati útmutató, és az ételmaradékok tárolására vonatkozó grafikánk. Vagy akár a hulladékpiramist is kitehetjük, hogy emlékeztessük magunkat a megelőzés fontosságára.

Kíváncsiság, kísérletezés

Az irodában is keletkezhetnek olyan élelmiszerhulladékok, mint például almahéj, kávézacc, amelyek komposztálhatók. Ha kutyusok nincsenek a munkahelyünkön, még mindig tarthatunk gilisztákat. 😊 A gilisztakomposzt kiválóan használható beltérben, hogy így hasznosítsuk a szerves hulladékokat, ráadásul kis helyen is elfér. Ha van nyitottság, akár kísérleti jelleggel érdemes kipróbálni. Segítünk az indulásban: https://maradeknelkul.hu/gilisztakomposztalas/

 

Forrás:

https://www.rockefellerfoundation.org/insights/perspective/disrupting-food-waste-in-the-workplace/

https://maradeknelkul.hu/wp-content/uploads/2023/11/Hutoutmutato-utmutato_Maradek-nelkul.pdf

 

 

Kapcsolódó tartalmak

Tökéletlen zöldségeket a boltok polcaira!

admin

Maradék nélkül szemlélet a Nébih Étteremben

admin

A Maradék nélkül program számára is megkezdődött a táborszezon!

Maradéknélkül