Praktikák

Kerti party maradék nélkül

A nyár kihagyhatatlan programja a kinti sütögetés a családdal, barátokkal. Ilyenkor hajlamosak vagyunk mindenből egy kicsit többet vásárolni és készíteni, nehogy „szégyenben maradjunk”, aztán mehet a szemetesbe a maradék. Ebben a cikkünkben hozunk nektek pár tippet, hogyan lehet élelmiszerpazarlás-mentes a kerti party-t szervezni. Lássuk!

 

Érdemes gondosan megtervezni a menüt. Ha sok rágcsálni valóval és mártogatóssal készülsz, számíts rá, hogy jóllakik mindenki azzal, és a főételből már nem tudtok annyit enni. Batyus buli esetén előre beszéld meg a vendégeiddel, hogy ki mivel készül, ehhez tudod alakítani az általad készített fogásokat. A tervezésnek legyen része az is, hogy körül nézel a spájzban és a hűtőben, és megpróbálod felhasználni azokat az alapanyagokat, amik már egy ideje várnak a sorukra a polcon. Lehetőség szerint jól fagyasztható ételek kerüljenek a menübe, illetve olyan sütiket készíts, amiket könnyű elcsomagolni, jól bírják a meleget.

 

Figyelj oda az adagokra. Gondold végig, hogy hány vendég lesz, mekkora fogyasztással. Van-e köztük olyan, aki valamiért speciális étrendet követ? Ha igen, érdemes olyan fogással készülni, amit ő is fogyaszthat, nem pedig többfélével. Az adagokról többet is megtudhatsz korábbi cikkünkből. Inkább készíts a szokásos mennyiségnél egy kicsit kevesebb húst, a forróságban jobban esnek a könnyebb ételek: egy hideg saláta, gyümölcsök vagy egy adag grillezett zöldség.

 

Szolgálj fel többször keveset. A melegben a kórokozók is sokkal gyorsabban szaporodnak, a napsütötte asztalra kitett ételeinket már fél óra elteltével sem biztos, hogy biztonságos elfogyasztani. Célszerű egyszerre kisebb adagokat felszolgálnod és időközben újabb és újabb adagokat elővenned a hűtőből, a telerakott méretes tálak és magasra épített halmok helyett. A megmaradt grillezett húsokat minél hamarabb tegyétek hűtőbe, mielőtt mindenkit elnyom a nagy lakmározás utáni bágyadtság.

 

Ha mégis megmarad valami, csomagold el a vendégeknek. Legyél előrelátó, és készülj olyan tárolókkal, amikben el tudják vinni a vendégeid a maradékot (ez lehet akár befőttes üveg is, ami kifejezetten fenntartható megoldás), de akár az az edény is, amiben ők hozták például a süteményt. Mindenki örülni fog másnap egy kis csipegetni valónak, ami felidézi a közös nap élményeit. Ami megmarad neked, minél előbb rakd be a hűtőbe. Felhasználhatod kicsit újragondolva egy kiadós reggelihez, vagy kiegészítheted vele a másnapi ebédet.

 

Forrás:

https://www.vitacost.com/blog/ways-to-reduce-food-waste-in-the-summer/       

https://stopfoodwaste.org/tips/blog/how-to-host-a-less-waste-bbq

https://stopfoodwaste.ie/storage-cooking/party-on-without-food-waste

https://ecolunchboxes.com/blogs/news/how-to-throw-a-zero-waste-bbq

Kapcsolódó tartalmak

Húsvéti maradékok feltámadása – Fonott kalács

admin

A felnőtté válás küszöbén: tippek a pazarlásmentes konyhai szokások kialakításához

lippail

Maradék nélkül: hulladékból élet

lippail