HírekJó gyakorlatok

Kerekasztal, amin nem maradt élelmiszerhulladék

 
Az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentése volt a témája a Nébih Kerekasztal első rendezvényének, ahol a forgalmazók és a karitatív szervezetek mellett a hatósági szakemberek és a jogalkotók képviselői is részt vettek.
 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az élelmiszerláncban előforduló időszerű és fontos témák megvitatására és a problémák megoldására indította el rendezvénysorozatát.
 

Az első kerekasztal egyik legfontosabb témája a lejárt minőségmegőrzési idejű, de élelmiszerbiztonsági kockázatot nem jelentő tartósabb élelmiszerek és élelmiszer-összetevők hasznosíthatósága volt. Ugyanakkor szó volt a különböző lejárati idők jobb elkülönítéséről, vagy esetleges alternatív jelöléssel való kiegészítéséről, illetve a fogyasztók hatékonyabb tájékoztatásáról is.
 

„Az élelmiszerfölösleg kezelése mindenekelőtt humanitárius, azaz gyökerében erkölcsi kérdés. Emellett azonban szem előtt kell tartani az élelmiszerhulladékok környezetterhelését és a gazdasági veszteségeket is, amelyeket magasabb fokú tudatossággal, szervezettséggel nagymértékben megelőzhetünk” – nyitotta meg a rendezvényt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.
 

A kerekasztal-beszélgetésen a Földművelésügyi Minisztérium és a Nébih szakemberei mellett, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége, valamint – a Tesco és Spar képviselője révén – a kereskedelmi oldal is képviseltette magát, lehetővé téve, hogy valóban minden oldalról, szemszögből megvizsgálják az élelmiszerhulladék csökkentésének akadályait és lehetőségeit.
 

A résztvevők valamennyien egyetértettek abban, hogy az élelmiszerhulladékok mennyiségének csökkentése érdekében kulcsfontosságú a fogyasztók figyelemfelkeltő és közérthető tájékoztatása. A szemléletformálást pedig szükséges már gyermekkorban elkezdeni.
 

A negyedévente jelentkező kerekasztal-rendezvények lehetőséget teremtenek olyan jogi, szervezési vagy éppen kommunikációs problémák megbeszélésére, amelyekkel a jogkövető vállalkozások rendszeresen találkoznak munkájuk során. Célkitűzés, hogy az események témái minden alkalommal a vállalkozások igényeihez és az élelmiszer-ágazatot érő aktuális kihívásokhoz igazodjanak.

Kapcsolódó tartalmak

Háztartási tanácsok kereskedői szemmel – Spar

admin

Kihívás – A közösség erejével az élelmiszerpazarlás ellen

admin

TÉT Platform Egyesület kerekasztala a fenntartható élelmiszerfogyasztásról

admin