Hírek

LIFE FOOD WASTE Platform Meeting Konferencia

Az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentését tűzte ki céljául a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2018. október 8-9. között megrendezett nemzetközi konferenciáján. A LIFE FOOD WASTE Platform Meeting elnevezésű rendezvényt csaknem 120 résztvevő tisztelte meg jelenlétével a két nap leforgása alatt.

A konferencián az élelmiszerpazarlás mértékének mérséklésén fáradozó szakértők, kutatók és piaci szereplők, valamint futó és már lezárult projektek képviselői mutathatták be tevékenységüket a nagyközönségnek, majd vitathatták meg tapasztalataikat, kérdéseiket, munkájuk során felmerülő nehézségeiket

A konferenciát Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár nyitotta meg. Karmenu Vella, az Európai Unió környezetpolitikáért, tengerügyekért és halászati politikáért felelős biztos videóüzenetben közvetítette gondolatait a közönség felé. A rendezvény vezérelőadását pedig Vytenis Andriukaitis, az Európai Unió egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa tartotta, amelyben rávilágított a területet érintő legsürgetőbb problémák megoldásának jelentőségére.


A rendezvény lehetőséget biztosított arra, hogy összekösse a különböző projekteket, az INTERREG, a LIFE, illetve a H2020 keretprogramokon belül tevékenykedő szakembereket, elősegítve ezzel a jövőbeni közös munkát. A LIFE projektek közül bemutatkozott az olasz FishScale, a portugál FrutaFeia, a brit TRiFOCAL, valamint a szintén olasz NOW projekt. A délutáni órákban közös tanácskozásra került sor, amely négy átfogó téma köré épült: a kereskedelem, a vendéglátás, a hulladékgazdálkodás, valamint a háztartások élelmiszerpazarlással kapcsolatos problémáira fókuszált.


Az első nap különleges vacsorával zárult, amely a Magyar Élelmiszerbank Egyesület „JótéKonyha” elnevezésű társadalmi célú kezdeményezésének segítségével valósult meg, akik a konferencia vendégeinek ellátása mellett egyúttal arra is figyelmet fordítottak, hogy a rendezvényen érintetlenül maradt, vagyis élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelő készételekkel olyan embereket is jóllakasson, akiknek ez csak ritkán adatik meg.  A napközben az előadásokon bemutatásra kerülő jó példák egyikének gyakorlatban való testet öltése szép keretbe foglalta az esemény mondanivalóját, amelyet Marik Laura gyönyörű énekes produkciója tett még teljesebbé.

A Nébih Szupermenta termékteszt program közreműködésének köszönhetően a konferencia második napján kedveltségi teszttel kerestük a választ arra, hogy vajon ugyanazon termék eltérő – lejárathoz közeli és távoli – fogyaszthatósági idejű, valamint minőségmegőrzési idejű tételei között észlelhetőek-e különbségek. A konferencia résztvevőinek segítségével azt is megvizsgáltuk, hogy tapasztalható-e eltérés a tökéletes külsejű és a szabálytalan alakú, ezért sokszor mellőzött, ugyanakkor élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalan zöldségek élvezeti értékében. A vaktesztek eredményeiről hamarosan részletesen is beszámolunk.

A konferencia meghatározó előrelépést jelentett az élelmiszerhulladékok elkerülésének területén. Bízunk abban, hogy a hozzánk ellátogató szakértők olyan választ kaptak a kérdésekre és motivációt, inspirációt meríthettek egymás munkájából, amelyek elősegítik az élelmiszerpazarlás csökkentését világszinten.

 

Kapcsolódó tartalmak

A felnőtté válás küszöbén: tippek a pazarlásmentes konyhai szokások kialakításához

Maradéknélkül

Az élelmiszerpazarlás környezeti és gazdasági hatásai

admin

Iskolások az élelmiszerpazarlás ellen

admin