Hírek

Komposztünnep 2021 – összefoglaló és eredményhirdetés

 

Immár 11. alkalommal hirdette meg a Humusz Szövetség a Komposztünnephez (október 10) kapcsolódó felhívását, amelyhez idén társszervezőként csatlakoztunk.  Örömmel tapasztaltuk, hogy idén is sokan mozdultak meg országhatáron innen és túl. Összesen 62 helyszínen valósultak meg komposztos programok, akciók, kampányok az élelmiszer hulladék megelőzése érdekében. Bölcsődésektől a nyugdíjas korosztályig mindenki nagyszerű programokat valósított meg. Összefoglalásunkban bemutatjuk az idei témánkhoz legjobban illeszkedő és leginnovatívabb programokat.

 

Nézzük tehát a 2021-es Komposztünnepet a számok tükrében:

 

Október közepéig 76 regisztráció érkezett a pályázati felhívásra. Megvalósult programokról készült fényképes beszámolót végül összesen 62 helyszínről kaptunk:

 

– 4 bölcsődei csoport

– 40 óvodai csoport

– 7 általános iskolai helyszín

– 7 szakképző és középiskola

– 4 civil közösség

 

A beszámolók alapján becsléseink szerint mintegy 3830 főt sikerült bevonni az országos Komposztünnep programjaiba.

 

A 2021-es Komposztünnep kiírói az összes beszámolót értékelték, hogy kategóriánként jutalmazhassuk a legjobbakat. A rengeteg kiemelkedő és színvonalas programból nehéz volt választani, de végül megszületett az idei végeredmény.

 

Bölcsődei díjazottak

 

 1. díj: Újbudai Kuckó Bölcsőde, Napsugár csoport 

   Beltéri komposztálójukban 40 vörös trágya giliszta segíti a zöldség, gyümölcs hulladék feldolgozását. A gilisztatea pedig a paradicsomokat kitűnően táplálja!

 1. díj:Újbudai Kuckó Bölcsőde, Micimackó csoport

   Maradékmentő receptes füzetet állítottak össze a bölcsődei nevelők a kollégák és a szülők számára!

 1. díj:Újbudai Kuckó Bölcsőde, Lurkó csoport

   „Tök-jó Napot” tartottak, komposztáltak és az zöldségmaradványok csíráztatását és kertben való elültetését is kipróbálhatták a picik.

 

 

Óvodai díjazottak

 

 1. díj: Mezőberény Város Óvodai Intézménye Mosolygó Központi Óvoda

   Sokrétű és nagyon változatos programot valósítottak meg egy egész projekthéten keresztül: komposztmesék, szemétszüret, biogazdaság látogatása, alma feldolgozás, komposzt gondozása, gilisztafarm, ökojátszóház… Nagyon sok családot mozdítottak meg, sőt egy jelentős élelmiszer-gyártó céget is be tudtak vonni egy interaktív előadás megtartására.

 1. díj: Szent Margit Katolikus Óvoda (Kaposvár)

Tematikus napot valósítottak meg a szülők bevonásával, amiben állomások voltak a gyümölcs feldolgozásról, komposztálásról, almát sütöttek és egy saját mesét is beépítettek a programba.

 1. díj: Pápai Városi Óvodák Fáy A. ltp.-i Tagóvodája

 

Két héten keresztül tartott a program, felsorolni is hosszú lenne mennyi mindent valósítottak meg: többek között kirándultak és terméseket gyűjtöttek, ismerkedtek az erdő élővilágával, majd az udvarral és egy családi gazdaságban részt vettek a szőlő szüreten. Amit kiemelnénk még az a Komposztünnep társasjáték.

 

Különdíj: Galgahévíz Csemetekert Óvoda (szervező), csatlakozók: Kacó Óvoda Zsámbok, Sün Balázs Óvoda Hévízgyörk és Boldog Csicsergő Óvodája 

 

Évek óta magas színvonalú programot valósítanak meg, ez idén sem volt másképp. Kiemelkedő, hogy több generációt és családokat is bevonnak a sokrétű programba, ami idén a „Ha nem eszed, hova teszed?”  mottó köré szerveződött.

 

 

Általános iskolai díjazottak

 

 1. díj: Paksi Deák Ferenc Általános Iskola 4. osztályosok

   Ételmentést végeztek, maradék nélküli programot valósítottak meg, elemezték az iskolai hulladékot. Az élelmiszer-pazarlás megelőzéséről egy saját videót is készítettek.

 1. díj: Szegedi Tabán Általános Iskola és AMI

   Gyógynövény és fűszernövény kertet alakítottak ki a komposztálót barkácsoltak, fejlesztették az iskolakertet (például rovarhotellel). Kedvencünk a növénysimogató volt.

 1. díj: Érdi Bolyai János Általános Iskola

Két társasjátékot készítettek a komposztálás és az élelmiszerpazarlás megismerésére.

 

 

Szakképző- és Középiskolai kategória díjazottjai:

 

 1. díj: Békéscsabai Esély Pedagógiai Központ Szakiskola EGYMI

   Sok ötletet felhasználtak: komposztmester társasjáték, élelmiszer-válogató, komposztműhely kialakítása és a komposzt felhasználása ültetéshez.

 1. díj: Pécsi Éltes EGYMI Autista csoport

   Kiválóan beépítették pedagógiai programjukba a komposztálást, az élelmiszer-hulladék megelőzését. Az ajánlott foglalkozásokat a célcsoporthoz alakították.

 1. díj: Cegléd, Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Technikum

   A komposztálható ételmaradékot gyűjtik az iskolában, egy erre a célra alkalmas elektromos komposztáló eszköz („Guszti”) segítségével bontják le. A diákokat bevonják a szemléleformálásba, kampányba.

 

 

Civil közösségek díjazottjai:

 

 1. díj: Zöld Kapcsolat Egyesület (Miskolc)
 2. díj: Árpádföldi Polgárok Érdekközössége (Bp. XVI.)
 3. díj: Zalai Dombság Turizmusáért Közhasznú Egyesület (Bázakerettye)

 

 

Szívből gratulálunk mindenkinek! 

 

A jutalmak a Humusz Szövetség, a Galgamenti Népfőiskola és a Mi felajánlásaiból kerülnek összeállításra (szemléletformáló kiadványok, könyvek, kerti és komposztálási eszközök), a jutalmakat 2022 januárban fogja a Humusz Szövetség postai úton elküldeni, vagy átvehetők a Humusz Házban (1111 Bp., Saru utca 11.)

Minden részt vevő csoport emléklapot kap, melyet büszkén kihelyezhet egy jól látható helyre.

Reméljük, hogy 2022 őszén újra közösen ünnepeljük a komposztálást!

 

Forrás: Humusz Szövetség https://humusz.hu/hirek/komposztunnep-2021-osszefoglalo-es-eredmenyhirdetes/28696

 

Kapcsolódó tartalmak

A „háromlábú” répák dicsérete

admin

Pedagógiai napok eseménysorozata

admin

Holland fogyasztói felmérés – milyen a jó élelmiszerjelölés?

admin