PraktikákVegyél számba!

Gilisztakomposztálás

Háztartásunkban számos nem elkerülhető élelmiszerhulladék (pl. krumplihéj, tojáshéj, almacsutka) keletkezik, amely leggyakrabban a kommunális kukában végzi. A magas víztartalmú élelmiszerrészek az égetőbe kerülve csökkentik annak hatásfokát, a lerakón pedig nem kívánatos üvegházhatású gázok keletkezése közben bomlanak le. Emiatt kiemelten fontosnak tartjuk a kukába kerülő szerves hulladék mennyiségének csökkentését. Háztartási élelmiszerhulladék felmérésünkből kiderült, hogy 2016 óta csaknem 7%-kal növekedett a komposztálásra kerülő élelmiszerhulladékok aránya, ugyanakkor további javulásra is van lehetőség, ugyanis a 2021. évi adatok alapján az összes élelmiszerhulladék 52,89%-a komposztálásra alkalmas lenne.

 

Azok számára, akiknek nincs lehetősége kültéri komposztálásra vagy közösségi komposztálásra, ideális megoldás lehet a beltéri komposztálás. Ebben mi magunk is jó példával szeretnénk elől járni. A Maradék nélkül csapat tagjai saját háztartásukban vágnak bele a gilisztakomposztálásba, és megosztják a sikereket és a kudarcokat is, kendőzetlenül.

Milyen eszközöket használtunk fel a gilisztakomposztálóhoz?

1 db komposztáló összeállításához:

 • 2 db egymásba illeszthető vödör

Mi 10 literes vödröket használtunk, mert fontos szempont volt a könnyen mozgathatóság. A 10 literes vödör kb. 1-2 ember konyhai hulladékának elég. A Humusz Szövetség ajánlja a minimum 20 literes vödör, tároló használatát.

 • 1 db vödörtetőa felső vödör lezárásához.
 • 2-4 db műanyag cserép, vagy joghurtos pohár

Mi a cserepeket egy hulladék csere-bere csoportban szereztük. Érdemes ilyen módon beszerezni, amit csak tudunk.

 • Szúnyogháló vagy függöny darab

A lényeg, hogy biztosítsa szellőzést, de a giliszták ne tudják megenni, ezért nem lesz jó erre a célra pamut anyag!

 • 6-8 maroknyi virágföld

A virágföld képezi majd a komposztunk tápközegét, ebben élnek majd a gilinyók, míg a szerves hulladékokat átalakítják. Enyhén tömörödik, emiatt érdemes gyakrabban felkavarni a komposztot, ugyanakkor hasznunkra válik a penészesedés ellen.

 • 1 maroknyi száraz falevél

A levelek hozzáadása nem feltétlenül fontos, mi a nedvesebb virágföld miatt kevertük hozzá a tápközeghez. Lebontó baktériumokat, gombákat adhatunk így a komposzthoz, és segít a túl nedves komposzt ellensúlyozásában. Helyettesíthető papírral, faforgáccsal.

 • 1-2 doboz vörös trágyagiliszta/vödör (15-30 szál)

Mi horgászboltban szereztük be. Érdemes előtte telefonon érdeklődni milyen fajta van és mennyi. A kertből ismert földigiliszta nem alkalmas!

 • Textil darab és zsineg (opcionális)

Mi ezzel takartuk le kívülről a komposztáló edényt a későbbi muslicásodás elkerülése és az esztétika miatt. Az anyagdarabokat egy házinyuszi által megrágott paplanhuzatból szabtuk ki. Az előző tulajdonos örömmel adományozta nekünk kreatív munkánkhoz.

Hogyan készítettük el a gilikomposztálót?

 1. Az egyik vödörbe belehelyeztük a cserepeket.
 2. A másik vödörnek az aljára lyukakat fúrtunk. Alternatív megoldásként szikével is vághatunk kisebb lyukakat. A cél, hogy a felesleges folyadék (gilisztatea) kifolyjon az alsó vödörbe majd.
 3. A lyukas aljú vödröt beleillesztettük a cserepeket tartalmazó másik vödörbe.
 4. A szúnyoghálóból kivágtunk egy akkora darabot, amely elfedi a felső vödör alját, majd belehelyeztük a vödörbe. Ez azért szükséges, hogy ne másszanak ki az alsó vödörbe a giliszták, és így a komposzt sem pereg át alulra.
 5. A vödör aljára lapátoltunk kb. 5 cm vastagon virágföldet. Ez kb. 6-8 maroknyi mennyiség volt nálunk. Az általunk használt föld eléggé nedves volt, így nem nedvesítettük pluszba, más esetben érdemes vízzel bepermetezni.
 6. A komposztáló sztárjai is előkerültek végre. Belehelyeztük a vörös trágyagilisztákat is a vödörbe. Nem szeretik a fényt, ezért egyből befúrják magukat a földbe.
 7. Beleszórtunk 1-2 maroknyi száraz falevelet is a vödörbe. Ez segített a megfelelő nedvesség beállításában, illetve tápanyagként szolgál a gilinyóknak. Bízunk benne, hogy így sok hasznos lebontó mikroba is a komposztba került.
 8. Kifúrtuk a vödörtetőt is, hogy a giliszták elegendő oxigénhez jussanak. Ez fontos a túlélésük szempontjából! Ha sem elegendő, a vödör oldalára is érdemes lyukakat fúrni.
 9. A tetővel lezártuk a felső vödröt.
 10. A kiszabott anyagdarabbal letakartuk a vödröket és ráerősítettük egy zsineg segítségével. Ezzel szeretnénk a muslicatámadásokat a minimumra csökkenteni.
 11. Szerves konyhai hulladékot kevertünk a vödör tartalmához, így már üzembe is került a komposztáló.

 

A komposztáló összeállításáról videót is készítettünk.

Mi kerülhet a komposztra?

A gyümölcsök és zöldségek megmaradt részei, összetört tojáshéj, kávézacc, teafű (teafilterből kiszedve!), elhervadt virágok, levelek.

Mire figyeljünk oda a gilikomposzt használata során?

 • A giliszták munkájának segítése érdekében vágjuk minél apróbbra a konyhai hulladékokat, ezzel meggyorsítható a szerves hulladék humusszá alakulása. A nagyobb zöldségrészeket apróbbra vágva, a tojáshéjat összetörve tegyük a komposztba.
 • Hagymát, káposztát és citrusféléket csak nagyon kis mennyiségben komposztáljunk, így elkerülhető a komposztáló szagosodása és a citromhéjban lévő olajok, felületi kezelésnél alkalmazott gombaölőszerek sem gátolják a komposztáló működését.
 • Húst, halat, zsíros, olajos ételeket, feldolgozott ételeket, csonthéjasok magjait és tejtermékeket ne komposztáljunk!
 • Fontos odafigyelni, hogy a komposzt ne legyen se túl száraz, se túl nedves. Kicsavart nedves szivacs érintéséhez hasonlítson. Nedvesíthetjük a komposztot vízzel való permetezéssel, száríthatjuk, ha papírt, faforgácsot, vagy száraz faleveleket adunk hozzá.
 • A giliszták etetését naponta kisebb adagokkal vagy hetente 1 nagyobb adag hozzáadásával is végezhetjük.
 • A muslicásodás és penészesedés elkerülése érdekében a szerves konyhai hulladékokat mindig ássuk el, temessük be a komposzt tápközegével.
 • Ha elfogy a gilinyók étele és tápközege (falevél, virágföld), elkezdik enni az ürüléküket, ami mérgező számukra. A gilisztákat ilyenkor át kell telepíteni a komposzt pedig felhasználható lesz.

Fáradozásainkért a komposztálónk bőven megajándékoz minket gilisztateával és humusszal. A gilisztatea a giliszták végtermékének vizes oldata, ami gazdag a növények megfelelő növekedéséhez szükséges nutriensekben. A komposztálónkban ezt a folyadékot az alsó vödrünkben tudjuk majd összegyűjteni. Tízszeres hígításban tápoldatozhatjuk vele szobanövényeinket, hálásak lesznek érte. A humusz a sikeres komposztálásunk végterméke. Ha már nem látszódik a komposztban szerves hulladékmaradvány és megtelt a vödrünk, elérkezett a szüret ideje. Ezt úgy érdemes elvégezni, hogy megvilágítjuk a komposzt tetejét, ilyenkor a giliszták lemásznak a komposzt aljába, mert nem szeretik a fényt, mi pedig ezalatt leszedhetjük a felső réteget. A humuszunk a felhasznált szerves hulladékoktól függően 1-4 hónap alatt alakul át tápláló humusszá. Felhasználhatjuk virágaink átültetésénél virágfölddel keverve, vagy a cserepek felső rétegére halmozva.

A gilisztakomposztálás nyomon követeséhez készítettünk egy 8 hetes hulladéknaplót és egy gilikomposzt BINGO-t is, amelyet tudtok használni, ha kedvet kaptatok a gilisztakomposztáláshoz!

Kövessetek minket Instagramon és Facebookon, ha szeretnétek még hallani későbbi gilikomposztálós kalandjainkról.

Felhasznált források:

Humusz Szövetség: https://humusz.hu/komposztalj/belteri-komposztalas

Körforrás: https://korforras.hu/gilisztakomposztalo/

Kapcsolódó tartalmak

Apró lépésekkel az élelmiszerpazarlás csökkentéséért!

Maradéknélkül

Hull a szilva a fáról…

admin

A tészta harmadik élete

admin