HírekPraktikák

Ezt jól kisütöttük!

 

A vasárnapi ebédek egyik elengedhetetlen fogása a rántott hús, amelyet általában bő olajban sütünk ki. De mit kezdjünk a megmaradt olajjal? Meddig használható fel és egyáltalán mennyi a sütéshez szükséges mennyiség? Cikkünkben az alábbi kérdésekre is választ adunk.

 

Hogyan süssünk?

 

A legnépszerűbb főzőolaj hazánkban a napraforgóolaj, amely melegen sajtolt, finomított, telítetlen zsírsavakban gazdag és hosszan hevíthető, tehát kitűnően alkalmas a mélyolajban történő sütésre. Az optimális sütési hőmérséklet 160-180oC. Fontos, hogy ne hevítsük túl, mert ebben az esetben az egészségre káros anyagok keletkezhetnek. A túlhevítés egyik jele, hogy az olaj füstölögni kezd, ezt mindenképpen előzzük meg.

 

Ügyeljünk a szabályokra!

 

Ne féljünk a bő olajban sütéstől, ha az étel jellege megkívánja: az edényben minél vastagabb rétegben legyen a zsiradék, így kisebb felületen érintkezik a levegővel. A sütés során a lecsökkent olaj mennyiségét ne pótoljuk frissel, mert így a friss zsiradék bomlása is felgyorsul. Az ismételt felhasználás lehetséges, de ez függ a sütött élelmiszertől, a sütési időtartamtól és a hőfoktól. Az olajat csak a gyártó által a csomagoláson feltüntetettek szerint javasolt újra használni. Ha szeretnénk újra használni az olajat, a sütés után alaposan szűrjük át, fénytől védett helyen, lefedve, maximum szobahőmérsékleten tároljuk és az edényt is alaposan tisztítsuk meg minden alkalommal. Érdemes külön sütni a húsokat, halat és a burgonyát, hogy ne vegyék át az egyes ételek egymás íz- és szaganyagait.

Az olajak sokáig megőrzik minőségüket, de tároljuk fénytől védett, hűvös helyen, hiszen ellenkező esetben oxidációs folyamatok hatására beindul az avasodás folyamata, amely kellemetlen íz és illat kialakulását is eredményezi. A felbontást követően érdemes minél hamarabb felhasználni és sütés-főzés előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy nem változott az olaj illata.

 

Mit tegyünk a megmaradt olajjal?

 

Éves szinten kb. 50.000 tonna sütőolajat használ fel a magyar lakosság. A használt sütőolaj veszélyes hulladéknak minősül, nem szabad lefolyóba önteni vagy a szemetesbe helyezni, hiszen egyetlen csepp is több ezer liter élővizet beszennyezhet.

 

Hogyan szabadulj meg tőle?

 

Gyűjtsd otthon flakonokba vagy befőttes üvegbe, és válogass a következő leadási pontok közül:

  • lakossági hulladékgyűjtő udvarok (a budapesti hulladékudvarok mindegyike átveszi a használt sütőolajat)
  • kijelölt MOL töltőállomások (leadó pontokat itt kereshetsz)
  • hulladékgyűjtő akciók

A használt sütőolaj újrahasznosítható, többek között a bioüzemanyag iparág is hasznosítja, főként biogáz előállítása során, amelyet energiatermelésre használnak.

A Biofilter Zrt. által közölt adatok szerint a cég a 2017-es évben közel 6000 tonna használt sütőolajat gyűjtött be, főként HORECA szektorból, de 6%-a lakossági eredetű volt.

Használd ki te is a kínálkozó lehetőségeket, és add le a fáradt sütőolajat, így a környezetet is kímélheted. A bioüzemanyag előállítása értékmentő tevékenység; kedvezőbb, mint a hulladékhierarchia utolsó lépcsőfoka, a deponálás.

 

Források:

 

Útmutató a Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlatához, 136.

 

https://biofilter.hu/lakossagi-begyujtes/

 

http://jovoujratoltve.hu/boldogolaj

Kapcsolódó tartalmak

A Ráday utcában nyílt étteremben még a tányér is ehető

admin

Biztonságos törődés: Hol adható le az élelmiszer-adomány?

Maradéknélkül

Kecskeméti táborozók

admin