HírekItt jártunk

Kutatók Éjszakáján a Maradék nélkül

 

Szeptember 24 – 25. között került megrendezésre a Kutatók Éjszakája, amelyen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is részt vett, több színes eseményt felvonultatva. A Maradék nélkül program interaktív előadással készült, Élelmiszerpazarlás és ami mögötte van címmel. Lehetőség volt élőben és online közvetítéssel is részt venni a programon, amelyre közel 30-an jelentkeztek.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………..

Tudtad?

 

A Kutatók Éjszakája az EU-ban és azon túl megtartott programsorozat, amely minden év szeptember utolsó péntekén és (2018 óta) szombatján kerül megrendezésre. A 2005-ben indult kezdeményezés 2006 óta Magyarországon is évente megtartásra kerül. Az esemény idén közel 200 helyszínen több mint 2200 programmal zajlott hazánkban. A programsorozat célja a kutatói életpálya népszerűsítése, azáltal, hogy a különböző korosztályok inspiráló előadásokat hallgathatnak és testközelből megismerkedhetnek a legújabb tudományos eredményekkel.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….…….……………………………………….

 

A Maradék nélkül programnak is egyik alappillére a kutatási tevékenység, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a megfelelő üzeneteket fogalmazzuk meg, és célzottan tudjuk azokat alkalmazni. Ebben a társadalomtudomány eszközei vannak segítségünkre.

 

Az interaktív előadáson szó volt arról, hogy mi, magyarok, hogyan állunk az élelmiszerpazarlás terén és, hogy mit tudunk tenni a pazarlás ellen, mindezt kutatási eredményeinkkel alátámasztva és gyakorlati tanácsokkal kiegészítve.

 

A világszerte megtermelt élelmiszerek harmada kárba vész, amely egyszerre jelent környezetvédelmi, gazdasági és erkölcsi problémát. A fejlett országokban a legtöbb élelmiszerhulladék a háztartásokban keletkezik, ez ellen pedig tehetünk egyéni szinten egy kis odafigyeléssel és tervezéssel.

 

Hazánkban először 2016-ban készítettünk élelmiszerhulladék-felmérést, ekkor 68 kg/fő/év mennyiséget mértünk.  Az Európai Unió által ajánlott módszertan szerint végzett kutatást 2019 végén megismételtük. Az új adatok alapján egy átlagos magyar állampolgár 65 kg élelmiszert dob a szemetesbe évente, tehát az eltelt 3 év alatt 4%-os csökkenés volt tapasztalható. Idén a mérést újra elvégezzük, amelyre már lehet jelentkezni honlapunkon.

 

A jó hangulatú interaktív előadáson a jelenlévők aktívan részt vettek. A program végén a kötetlen beszélgetés során számos kérdés felmerült, amelyre Kasza Gyula, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője készséggel válaszolt. Reméljük a résztvevők sok új, érdekes információval gazdagodtak és emlékezni fognak a későbbiekben is a Maradék nélkül jelmondatára: Ne vegyél többet, ne főzz többet, ne szedj többet, mint amit maradék nélkül meg tudsz enni!

 

 

Kapcsolódó tartalmak

Time’s up for food waste! konferencia Brüsszelben

admin

A BabaMama Expon jártunk

admin

Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díjban részesült a Viresol és a Munch

admin