HírekItt jártunk

Maradék nélkül foglalkozások a Tópark Általános Iskolában

Május elején ellátogattunk a Tópark Általános Iskola alsós diákjaihoz Biatorbágyra. A foglalkozások során az élelmiszerhulladékokkal kapcsolatos általános kérdésekkel ismerkedtek meg a gyerekek, amire rendkívül fogékonyak és kíváncsiak voltak.

Az előadás kezdetén megismerkedtünk az alapfogalmakkal és interaktív módon megtanultuk az élelmiszerhulladékok csoportosítását. Az első pillanattól kezdve rengeteg kérdés érkezett a diákoktól. Nagyon kíváncsiak voltak a mikrobákra, amelyek az élelmiszerek romlását okozzák. Záporoztak a kérdések az élelmiszercsomagolás fenntarthatósági szerepe és a lejárati idő kapcsán is. A foglalkozás során megvizsgáltunk egy tejföl és egy csokoládé csomagolást, megnéztük a hasonlóságokat és a különbségeket is. Külön kitértünk a lejárati idő leolvasására, és a minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági idő különbségére.

Égető témának bizonyult az iskolai menzán megmaradt ételek kérdése. A gyerekek megosztották velünk, hogy sokszor marad a tányéron étel. Ezt sajnos élelmiszerbiztonsági okok miatt ki kell dobni. Megbeszéltük, hogy jó ötlet lehet, ha először csak kóstolóadagot kérnek, ha bizonytalanok, hogy ízleni fog-e az étel. Ha pedig kevésbé éhesek, fél adaggal érdemes kezdeni, repetázni pedig tudnak később is. Felvezettük, hogy készítsenek kreatív plakátokat az élelmiszerpazarlásról, és tegyék ki az étkezőben, hogy emlékezzenek a foglalkozáson elhangzottakra.

Nagyon jó élmény volt a Tópark Általános Iskola diákjaival tölteni ezt a májusi délelőttöt. A lelkesedésük, az értékes meglátásaik a témában minket is feltöltött energiával.

Köszönjük szépen a meghívást!

Kapcsolódó tartalmak

Maradék nélkül adventi naptár

admin

Az élelmiszerpazarlás környezeti és gazdasági hatásai

admin

Maradék nélkül foglalkozás Előszálláson

admin