HírekPraktikák

Uzsicsomag maradék nélkül

 

Amilyen hirtelen berúgta az ajtót az újabb tanév, olyan gyorsan el is röppent az első hónapja. Mostanra a családoknak kialakult a rutinja, és fel tudják mérni azt is, gyerekenként hány darab szendvics marad meg a nap végére. Íme, néhány tipp arra, ha egy kis segítségre van szükségetek az újratervezéshez!

 

Rend a lelke mindennek

Higgyétek el, sokat lendíthet a reggeli kapkodáson, ha pontos tervvel vágtok neki az egész hétnek! Tervezzétek meg pontosan, melyik nap mit és mennyit csomagoltok tízóraira a gyerekeknek. Ilyenkor vegyétek figyelembe azt is, hogy az elmúlt héten mennyi maradékot hozott haza csemetétek az iskolából, lesz-e délután edzés vagy napközben szülinapi sütizés.

 

Beszélgessetek!

Kérdezzétek meg a gyerekektől, mit ennének szívesen. Ügyeljetek a változatosságra is: ha hétfőn szendvicset csomagoltok, kedden vihetnek zöldségeket, gyümölcsöket. Ehhez rengeteg inspirációt meríthettek az internetről, de akár ők maguk is utánanézhetnek egy-két ötletnek.

 

Extra tipp: Dobjátok fel az uzsicsomagot vicces formájú gyümölcsökkel!

 

 

Első az élelmiszerbiztonság!

Vegyük figyelembe, hogy az iskolában általában nincs lehetőség hűtőszekrényben tárolni a tízórait vagy az uzsonnát, ezért törekedjünk arra, hogy kevésbé romlandó alapanyagokból állítsuk össze az útravalót: például zabkeksz, olajos magvak vagy banán szolgáltassa az energiát. Mindez kiküszöbölhető, ha kis hűtőtáskával indulunk útnak, de ha ez nem megoldható, akkor nem szerencsés a reggel bekészített tojásos-majonézes szendvicset délután elfogyasztani.  Éppen ezért tervezzünk előre, hiszen a romlott étel is a kukában végzi. Emellett nagyon fontos, hogy minden étkezést alapos kézmosás előzzön meg. A helyes kézmosás lépéseinek elsajátításához itt találtok segítséget.

 

Csomagolás

Ha ezzel megvagytok, fordítsatok figyelmet arra is, hogy az uzsi csomagolása mennyire fenntartható! Ha lehetséges, kerüljétek az egyszer használatos csomagolóanyagokat, fóliákat, zacskókat, és használjatok inkább visszazárható dobozokat, üvegeket, vagy többször használatos csomagolóanyagokat, például textilszalvétát.  Rendszeresítsetek BPA-mentes kulacsot, amelyet többnyire bárhol újratölthettek csapvízzel.

 

Képek forrása: Pixabay

Kapcsolódó tartalmak

Tárolási hőmérséklet jelentősége az élelmiszerpazarlás megelőzésében

admin

Karanténkutatás 2.0

admin

Maradék nélkül a Sirha Budapesten

admin