Hírek

Délután egy film?

Egy laza hétvégén talán a legjobb időtöltés egy jó film megnézése, viszont a kikapcsolódás és szórakozás mellett szánhatunk időt a tanulásra is.

 

A dokumentumfilmek tárháza ma már végtelen, szinte minden témában fellelhető. Az élelmiszerpazarlás kérdésköre sem képez ez alól kivételt. Kedvcsinálásképpen bemutatunk itt néhány, ezt a témakört feldolgozó kisfilmet.

 

  1. The Gleaners & I Kukázók (2000): Agnès Varda dokumentumfilmje a „guberálók” életét dolgozza fel. Varda interjúkat folytat azokkal az emberekkel, akik a francia vidéki területek szemeteseiből összeszedett élelmiszerekből táplálkoznak. A film arra ösztönzi a nézőket, hogy kezdjenek el újra értékként tekinteni az élelmszerekre.
  2. Dive! The Film (2010): Jeremy Seifert rendező és barátai belemerülnek az élelmiszerboltok szemeteseibe Los Angelesben és környékén. Felmérések szerint egy átlagos amerikai lakos közel 9 kilogramm élelmiszert dob ki havonta, ami 165 milliárd dollárt jelent évente a fogyasztóknak. A film készítői bizonyították ezt a tényt, hiszen hihetetlen mennyiségű ételt találtak a hulladéktározókban. Ez a többszörös díjnyertes dokumentumfilm nemcsak az élelmiszerboltok pazarló gyakorlatát tárja fel, hanem arra is felhívja a figyelmet, hogy a fogyasztók is változtassanak szokásaikon. Kihangsúlyozzák, hogy hosszú távon csak a fogyasztók együttműködésével lehet pozitív változást elérni.
  3. Just eat it: A food waste story (2010): Mindannyian szeretjük az ételeket, rengeteg főzőműsort, gasztronómiai magazint és blogot ismerünk és kedvelünk. De akkor hogy kerül ennyi élelmiszer mégis a szemetesbe? Az ételimádó páros – Jen és Grant – belemerülnek a farmokból, kiskereskedelemből és a saját hűtőszekrényükből származó élelmiszerhulladékok tengerébe. Kísérletük eredménye sokkolóra bizonyult!

 

További információ, illetve a filmek hivatalos honlapja, ahol a trailereket is megtalálod:

https://foodtank.com/news/2016/08/nineteen-food-films-to-inform-and-inspire/

http://www.divethefilm.com/default.aspx

https://zeitgeistfilms.com/film/gleanersandi

http://www.foodwastemovie.com/

Kapcsolódó tartalmak

Kecskeméti táborozók

admin

Hozzávalók 3 főre: rizs

admin

Jászsági móka: beszélgetés az élelmiszerpazarlásról Jászapátin

dorkoa