Hírek

Hollandiából érkezett hallgatók előadást tartottak a budapesti kiskereskedelmi szektor élelmiszerpazarlási helyzetéről

A Wageningeni Egyetem hallgatói 2017. 06. 15-én előadást tartottak a budapesti kiskereskedelmi szektor élelmiszerpazarlási helyzetének vizsgálati tapasztalatairól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kommunikációs Osztályán. Előadásukban elsősorban a kutatással kapcsolatos benyomásaikat osztották meg a résztvevőkkel, a Magyarországon gyűjtött adatok mélyebb elemzését Hollandiában kezdik majd meg. A NÉBIH munkatársai folyamatos szakmai segítséget nyújtottak a kutatás végrehajtása során.

 

A Hollandiából érkezett egyetemi hallgatók Budapest 5 kerületében végeztek terep munkát, amelynek fókuszában a kereskedelemi szereplők élelmiszerpazarlás mérséklésére irányuló tevékenységeinek feltérképezése állt.

 

Elsősorban a szupermarketeket, helyi kisboltokat és a piacokat, vásárcsarnokokat vizsgálták, többek között beszerzési, raktározási, ármegállapítási, valamint a fogyasztói magatartás szempontjából.

 

Az előadáson ismertetett előzetes eredmények szerint számos Nyugat- Európában már alkalmazott, a kiskereskedelmi szektorban keletkezett élelmiszerhulladékok mérséklését szolgáló technológiai újítás (pl. online szupermarket, telefonos applikáció) Budapesten még nem terjedt el.

 

Emellett számos egyéb, potenciálisan alkalmazható megoldást is felsoroltak, ugyanakkor fontosnak tartották, hogy a megjelent magyar szakértők is állást foglaljanak az általuk javasolt kezdeményezések hazai viszonyban történő implementálhatóságáról. Az előadáson megjelent egy-egy képviselő a TESCO, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, valamint a Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Karától is. Interaktív beszélgetések keretében kérték ki a résztvevők véleményét az általuk javasolt jó gyakorlatokat illetően. Kutatásuk végső célja, hogy megállapítsák, melyek a magyarországi viszonyok közt leginkább alkalmazható élelmiszerpazarlás megelőzési gyakorlatok.

Kapcsolódó tartalmak

Ötletverseny az élelmiszerpazarlás ellen

admin

Finnország is küzd az élelmiszerpazarlás ellen

admin

Maradék nélkül a Veres Pálné Gimnázium diákjaival

Maradéknélkül