PraktikákTökéletlenül tökéletesVegyél számba!

Hiba hiba hátán

 

Mindenki az szeretné, ha a boltok polcain szép és kívánatos, kiváló ízű zöldségek és gyümölcsök lennének olcsó áron. Sajnos ez a három tulajdonság (ti. szép, finom, olcsó) együtt ritkán fordul elő, ezért valamelyikből engednünk kell. Az alábbiakban azt mutatjuk be, hogy hogyan engedhetünk a külcsínből úgy, hogy a termék a felhasználási célnak még alapvetően megfeleljen. Nyilván a minőség nem lesz ugyanolyan (II. osztályú termékek), de a kicsit alacsonyabb minőség az árban is meg fog mutatkozni. Az ilyen szempontok szerinti vásárlással vagy felhasználással kevesebb élelmiszer kerül kidobásra és anyagilag is jól járunk.

 

Alma

A fajtára jellemzőtől kicsit eltérő alakú alma, amit okozhat rossz termékenyülés, növekedés során keletkező sérülés vagy egyéb ok, kicsit nehezebben hámozható, de még bármire felhasználható.

 

A nem kellően beszínesedett alma (amit okozhat az, hogy nem kapott elég napot, vagy túl sok napot kapott, túl hideg/meleg volt érés idején) íze lehet kevésbé karakteres, mint ideális esetben, egyébként bátran felhasználható.

 

Héjhiba esetén, amit okozhat dörzsölődés, rossz permetezés, károsítók, rossz tárolás stb., ha csak felületi parásodásról van szó, akkor az csak az áru megjelenését rontja.

 

Ha a sérülés húsba hatoló, akkor ott hamarosan megindul a romlás, ilyen terméket ne vegyünk meg (nem is forgalmazható).

 

Tárolási betegségből adódó foltok – pl. keserűfoltosság – esetén rossz lehet az íze. A nyomódás néhány nap után barnul.

 

A kissé fonnyadt almának már nem olyan jó friss az íze, de befőttnek vagy gyümölcslevesbe még alkalmas.

 

Körte

A körténél gyakoriak a héjhibák, amelyek leggyakrabban ütődés, dörzsölődés, perzselés nyomán keletkeznek. A felhasználhatóságot nem nagyon rontják, az a lényeg, hogy a héj ép maradjon. A körte héja egyébként kifejezetten érzékeny, az árukezelés során hamar foltos lesz, nem bírja az ütődést, horzsolást.

 

Az alakhibás körte (az alakhiba adódhat rossz termékenyülésből, élettani vagy egyéb betegség nyomán pl. kövecsesedés), ha a hús nem kemény, akkor nyugodtan felhasználható, csak kövecses ne legyen.

 

Uborka

A híres görbe uborkát (a görbülést okozhatja rossz termékenyülés, rossz/rendszertelen vízellátás, tápanyaghiány) nehezebb feldolgozni, de fogyasztható (ritkán lehet rossz íze is). Ha nem egyenletesen vastag, attól még felhasználható.

 

 

Héjhibás (dörzsölődés, tripszkártétel, helytelen árukezelés) uborka esetében a felületi parásodás nem nagy hiba, ha a héj sérül is, akkor romlani fog.

 

Paprika

Alakhiba, amelynek oka lehet a tápanyaghiány (ha nem kap elég nitrogént, akkor torz lesz a bogyó), vírusbetegség, nem megfelelő körülmények a növekedéskor pl. hőmérséklet, vízellátás stb.) esetén a paprika harapni vagy darabolni jó pl. lecsónak, legfeljebb szépen szeletelni vagy tölteni nem lehet.

 

 

A héjhibás paprika (okozhatja tripszkártétel, dörzsölődés) – nem szép, de ízre jó.

 

Előfordulhat színhiba (amelynek oka lehet: túlérés, hideghatás, napégés), túléréskor és napégés esetén romlik az íze, az enyhe lilás szín (hideghatás) nem okoz ilyen gondot.

 

A csúcsrothadás (leggyakrabban kálciumhiány okozza), nem megengedhető, mert gyorsan romlani kezd az egész.

A kocsány lehet szakadt, de a csésze legyen ép, mert ott hamar penészedni kezd.

 

 

Sárgarépa

A girbegurba répát (ha nem elég laza a talaj, akkor elágazik, összetekeredik) nehéz tisztítani, csakúgy, mint a kissé fonnyadtat, de pl. levesbe még használható.

 

A törött, repedt répa, ha nem romlik, akkor még jó lehet.

 

Zöldes-lilás korona – az elszíneződött részen kicsit rosszabb az íze, ha levágjuk, akkor jó

 

Görögdinnye

Görögdinnye esetében a kisebb alakhiba (okozhatja rossz termékenyülés, egyenetlen vízellátás) nem jelent nagy hátrányt, ha egyébként érett.

 

 

 

A héjhibás dinnye (okozhatja jégeső, dörzsölődés, rágás stb.), nem szép, de finom még lehet.

 

 

Kapcsolódó tartalmak

Áprilisban szezonális – frissen a piacról vagy kertből!

Maradéknélkül

Nem tudod, mit kezdj néhány hátra maradt gyümölccsel vagy zöldséggel? Ez az app megkönnyítheti a dolgodat!

admin

Megmaradt főtt hús újragondolva

admin