Hírek

OMÉK Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díj

 

Az élelmiszerpazarlásukat eredményesen csökkentő megoldásokkal, praktikákkal pályázhatnak a 79. alkalommal, a Hungexpón 2019. szeptember 26-29. között megrendezésre kerülő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) kiállítói. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) „OMÉK Élelmiszerpazarlás megelőzéséért Díjára” meghosszabbított határidővel, 2019. augusztus 14-ig lehet beadni a jelentkezéseket, két alkategóriára: idén az élelmiszer-előállításban és az élelmiszerkereskedelem területén is díjazzák az élelmiszerpazarlás csökkentésére törekvőket.

 

Magyarországon becslések szerint 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente, és ennek az árutömegnek a megtermelése, szállítása, valamint a megsemmisítése egyaránt jelentősen terheli a környezetünket. A Nébih − az EU LIFE keretprogramjában támogatott – „Maradék nélkül” elnevezésű programjának fókuszában a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladékok csökkentése áll, de a pazarlás csökkentéséhez az élelmiszerlánc összes szereplőjének összefogása szükséges.

 

A Nébih szeretné a közvélemény számára bemutatni az élelmiszerpazarlás visszaszorítására törekvő hazai szervezeteket és jó gyakorlatokat, ezért a pályázaton a legeredményesebb, leginnovatívabb élelmiszer előállítási és kereskedelmi megoldást benyújtó két szervezetet az „Élelmiszerpazarlás megelőzéséért Díjjal” jutalmazza a Nébih. Az OMÉK kiállítói pályázatukat 2019. augusztus 14-ig adhatják le a maradeknelkul@nebih.gov.hu e-mail címre.

 

A részletes pályázati kiírás elérhető az OMÉK weboldalán.

Kapcsolódó tartalmak

Negyedével csökkent az élelmiszerpazarlásunk

Maradéknélkül

Interjú Nyika Eszter Dorottyával

Maradéknélkül

Hulladékgazdálkodás a nagyvilágban – Írország

admin