HírekPraktikák

Húsvéti dekoráció inspiráció tojáshéj hasznosítással

Húsvét ünnepe már itt kopogtat az ajtónkon: sokan már elkészültek a húsvéti dekorációval, de nem vagyunk elkésve akkor sem, ha csak most kezdjük az ötletelést. Ma már számtalan műanyagból készült lakásdekoráció könnyen beszerezhető, így előfordulhat, hogy ez a sablonos dísztárgy egy másik házban is visszanéz majd ránk. Nem mellesleg ezek előállítása a környezetet is terheli. A dekorációk megtervezésekor ezért érdemes inkább olyan egyedi, kreatív megoldásokat keresni, amelyek nemcsak szépek, hanem előállításukkal környezetünknek sem ártunk. A tojáshéj kiváló alapanyag ennek megvalósítására és számos előnnyel is jár a műanyagdíszekkel szemben:

  • környezetbarát, biológiailag lebomló anyag;
  • pénztárcakímélő;
  • sokszínű, kreatív: számtalan technika létezik a felhasználására, egyedi dísztárgyakat eredményez;
  • szórakoztató: rendkívül izgalmas a tojáshéjjal dolgozni, gyerekek is bátran bevonhatók a munkába.

A felhasználására sarkalló további érvként szeretnénk megemlíteni azt is, hogy a tojáshéj egy átlagos háztatásban szinte mindig rendelkezésre áll: legfrissebb felmérésünk szerint egy 4 fős háztartás éves szinten átlagosan közel 5,5 kg tojáshéj hulladékot termel, húsvétkor pedig feltételezhetően az átlagosnál is többre kell számítani. Természetesen a komposztra téve is lebomlik, így fenntartható módon kezelhető, de húsvét alkalmával van mód arra is, hogy csodás díszek formájában újjászülessen ügyes kezek által.

Biztonság mindenek előtt!

Fontos, hogy megfelelően előkészítsük a tojásokat, mielőtt szabadjára engednénk fantáziánkat. Ha klasszikus módon, szánkhoz emelve fújjuk ki a tojás belsejét, mindenképpen alkalmazzunk fertőtlenítést: hypo 2%-os oldatába (1 liter vízhez 20 ml hypo) helyezzük a tojásokat 5-10 percig, majd alaposan öblítsük le. Ha a szánkat közvetlenül nem használva egy injekciós fecskendő segítségével fújjuk ki a tojás beltartalmát, akkor elegendő egy mosogatószeres tisztítás is. Fontos: a fertőtlenített tojásokat egy tiszta edénybe helyezzük az eredeti tojástartó helyett.

Ötletek a kreatív felhasználáshoz

Klasszikus tojásfestés: a tojáshéjak felülete egyszerűen megfesthető természetes színezékekkel. Kísérletezz bátran a vöröshagyma és lilahagyma héjával, a vöröskáposztával, a sárga színt eredményező kurkumával, az intenzív bordó-piros színt kölcsönző céklalével, a spenót méregzöld árnyalataival, a kávé adta barna színnel, vagy éppen a babérlevél áztatásával nyert sárgás, barnás főzettel.

Tojáshéj virágdíszek: a tojáshéjakból készült apró cserepekben virágokat, esetleg gyógynövényeket lehet elültetni. A törött vagy üres tojáshéjakat használva természetes környezetet teremthetsz a virágoknak, amely rendkívül látványos összképet fog eredményezni.

Tojáshéj fénylámpák: a megtisztított tojáshéjak aljába gyertyát vagy LED-es mécseseket is lehet helyezni, amely különösen meghitt hangulatot képes teremteni húsvéti, illetve tavaszi estéken.

Tojáshéj mozaik: a természetes alapanyagokkal (pl. hagymahéj) vagy tojásfestékkel megfestett tojásokat apró darabokra törve, gyönyörű díszítőelemként ragaszthatjuk egy másik tojásra, de akár egy kaspó vagy éppen egy gyertyatartó felületére is. A tojáshéj belső, világosabb színű megfestése különösen látványos, erőteljes színeket eredményez. A tojáshéjakat kiegészítve egyéb természet adta alapanyagokkal, – úgymint a kavics, csigaház esetleg a szárított bab – különlegesen egyedi mozaikok készülhetnek.

Tojáshéj nyuszik és egyéb asztaldíszek: a tojáshéjakból egy kis rajzolással, filc anyaggal aranyos húsvéti nyuszikat varázsolhatunk, de friss tavaszi növényekkel, egyéb dekoranyagokkal kombinálva gyönyörű asztaldíszeket, ajtó vagy akár ablakdíszeket is készíthetünk belőlük.

Húsvéti kosarak tojáshéjból: több, valamilyen módon megszínezett fél tojáshéjból – összeragasztva, festéssel, szalagokkal díszítve –, olyan kiskosár készíthető, amelybe apró, locsolóknak szánt ajándék rejthető el, de asztaldíszként is tökéletesen helyt áll.

A tojáshéj tehát nem hulladék, hanem egy kiváló alapanyag, amely számos lehetőséget rejt magában kreatív ötleteink megvalósítására.

Forrás:

Eggshells Easter Decor Ideas – Spring Decorating Ideas:

 

Kapcsolódó tartalmak

Interaktív Kalandtúra a Pannon Egyetemen

lippail

Hull a szilva a fáról…

admin

Húsvét maradék nélkül? Lehetséges!

lippail