Hírek

Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díjban részesült a Viresol és a Munch

 

A 80. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár 2021. október 7-10. között nyitotta meg kapuit az “Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőrendezvényeként a HUNGEXPO területén. A hagyományoknak megfelelően az elmúlt év kiemelkedő szakmai teljesítményeit idén is OMÉK-díjakkal ismerték el. A Nébih által kiírt Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díjat Élelmiszer-előállítás kategóriában a VIRESOL Kft., Élelmiszer-kereskedelem kategóriában pedig a Munch Europe Kft. nyerte el.

 

Magyarországon a becslések szerint 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente. A pazarlás csökkentésére az élelmiszerlánc minden területén szükség van. A Nébih is elkötelezett abban, hogy minél kevesebb élelmiszer menjen veszendőbe. A Maradék nélkül élelmiszerpazarlás-megelőzésiprogram a háztartások mellett az élelmiszerlánc többi szereplője számára  is javasol élelmiszerhulladék csökkentő jó gyakorlatokat, amelyeket 4 útmutatóban foglaltunk össze. Emellett az OMÉK kiállítói számára Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díjra írt ki pályázatot, azzal a céllal, hogy a közvélemény minél szélesebb rétegei számára váljanak ismertté az élelmiszerpazarlás visszaszorítására törekvő hazai szervezetek és a jó gyakorlatok.

 

Élelmiszer-előállítás kategóriában a VIRESOL Kft. nyerte el az Élelmiszerhulladékok Megelőzéséért Díjat 2021-ben. Közép-Európa legmodernebb gabonafeldolgozó vállalata hatékonyan lép fel az élelmiszerhulladék keletkezésének megelőzése érdekében azzal a gyakorlattal, hogy a melléktermékek saját technológián belüli további hasznosítását igyekszik megoldani. Végeredményként a beérkező nyersanyag, a búza 99%-a hasznosul termék, illetve melléktermék formájában. Mivel a hulladék keményítőből takarmányt, alkoholt és biogázt állítanak elő, termékeik ökológiai lábnyoma a lehető legkisebbre csökkenthető.

 

 

A Nébih által kiírt OMÉK Élelmiszerhulladékok Megelőzéséért Díjat idén Élelmiszer-kereskedelem kategóriában a Munch Europe Kft.-nek ítélte oda a szakmai zsűri. A Munch az első olyan magyar fejlesztésű platform, amelyen keresztül több mint 250 étterem, pékség, bolt és szálloda értékesíti kedvezményesen az el nem adott, de jó minőségű ételeit hazánk több mint 12 városában, és július óta már Romániában is. Az ételmentők az általuk vásárolt ételeket rászoruló családokhoz is eljuttathatják a Magyar Élelmiszerbankkal együtt kifejlesztett MunCharity program segítségével.

 

 

Ezúton is szívből gratulálunk a díjazottaknak, további sok sikert kívánunk a példaértékű tevékenységük folytatásához, a jó gyakorlatok továbbfejlesztéséhez.

 

Kapcsolódó tartalmak

Nébih iskolai szemléletformálás: terítéken az élelmiszerpazarlás

Maradéknélkül

Fenntarthatósági témahéten a Maradék nélkül csapata

admin

Sütőtök krémleves maradék nélkül Széll Tamástól

Maradéknélkül