HírekJó gyakorlatok

Az éttermek büntetést szabnak ki a tányéron maradt étel után

A tányéron hagyott ételmaradék problémáját számos országban próbálják megoldani az all-you-can-eat étteremláncok. Kínában, Dubaiban, Angliában, de még Magyarországon is található olyan étterem, ahol a vendégnek fizetnie kell a tányérján meghagyott maradék után. Hazánkban a Bambuszliget Japán étterem és sushi bár számít fel felárat a maradék étel mennyiségtől függően. Az étteremláncok ezzel is az ételhulladék megelőzésére sarkallják a fogyasztókat.

 

Németországban is számos ázsiai étterem díjazást vezetett be a befejezettlen étel után. Yuoki sushi és grill éttermében, a Taste 120-ban a vendégeknek 2 órájuk van kipróbálni a különböző fogásokat. Ha az étkezés végén, a tányéron maradék található 1 eurót kell fizetnie a vendégnek. A kínai- mongol Himalája étteremben szintén pénzbüntetés lehetőségével élnek ilyen esetekben. A tányéron hagyott 100 gramm maradék után 2 eurót számláznak ki.

 

A kutatások szerint Németországban átlagosan a 225 gramm ételhulladék kerül naponta a szemétbe háztartásonként. Az étteremláncok hozzájárulnak a pazarláscsökkenéséhez a fenti intézkedések bevezetésével, amellyel szerencsére a vendégek többsége könnyedén megbarátkozott. Nem ez az egyetlen módja az élelmiszerhulladék megelőzésének, de mindenképpen hozzájárul ahhoz.

 

További információ:

https://www.thelocal.de/20160816/eat-up-or-pay-up-why-guests-are-charged-for-leftovers

Kapcsolódó tartalmak

Az európai polgárok véleményét kérdezték az élelmiszerpazarlásról

Maradéknélkül

Debreceni szakmai felkészítő nap

Maradéknélkül

Cukrász tanoncoknak élelmiszerpazarlásról

admin