HírekJó gyakorlatok

Dániában egy nőnek köszönhetően a kidobott élelmiszerek mennyisége 25%-al csökkent

Selina Juul, aki Oroszországból 13 évesen emigrált Dániába, elképedve tapasztalta, hogy mennyi, még ehető élelmiszerből válik szemét a dán szupermarketekben. Ezért mozgalmat indítványozott, aminek a neve Stop Wasting Food, vagyis „Ne dobjuk ki az ételeket” volt.

 

A kezdeményezés elsődleges célja az volt, hogy ne dobjanak ki a szupermarketekben olyan élelmiszereket, amelyek minőségmegőrzési ideje hamarosan lejár, hanem mindenképpen használják fel azokat.

 

Sikerült elérnie Dánia legnagyobb élelmiszerláncánál, hogy a több darabos leértékelés helyett, egy darab árura legyen kedvezmény. Az egyik üzletükben például 80-100 darab banánt dobtak ki naponta, de ennek a kezdeményezésnek a hatására darabonként is lehetőség volt megvásárolni azokat, így a kidobott banánok száma 90%-al csökkent.

 

A népszerűvé vált kampánynak köszönhetően még egy boltot is nyitottak Koppenhágában, ahol a közeli lejáratú termékekhez az eredeti bolti árnál kedvezőbben lehet hozzájutni.

 

A mozgalom hatására Dánia az elmúlt 5 év alatt Európa egyik vezető országa lett az élelmiszerhulladékok elleni küzdelemben.

 

Még több információ: http://www.independent.co.uk/news/business/news/denmark-reduce-food-waste-25-per-cent-five-years-help-selina-juul-scandanavia-a7604061.html

Kapcsolódó tartalmak

Pazarlás helyett sörfőzés

admin

Felkészülés a nagybetűs életre – Szakma Sztár Fesztiválon jártunk

Maradéknélkül

10 tény, amit nem biztos, hogy tudtál az élelmiszerpazarlásról

admin